BLOG

Chłodno-ciepła Kalifornia

 

W dobie nadużywania skrótów myślowych często wrzucamy wszystkie wina kalifornijskie do jednego worka. Biorąc pod uwagę wielkość tego stanu warto znać podstawowy podział stylów win kalifornijskich. W bieżącym felietonie wyjaśniam dlaczego proponuję klasyfikację win na te pochodzące z chłodnych i ciepłych rejonów Kalifornii.


Czytaj więcej >>

Wina z lawy

 

Ostatnia dekada w globalnym winiarstwie stoi pod znakiem dyskusji o wpływie czynnika ludzkiego na uprawę i produkcję win. Przerobiliśmy już temat globalnego ocieplenia, win pomarańczowych, z amfory, organicznych, biodynamicznych i naturalnych. Na horyzoncie pojawia się nowy, arcyciekawy wątek dla odmiany koncentrujący uwagę nie na nas tylko na terroir. Tym gorącym tematem są wina wulkaniczne.

 


Czytaj więcej >>

Smaki Sherry

 

Sherry ma uznanie branży winiarskiej, ale nie jest winem popularnym wśród konsumentów. Nie znam chyba eksperta winiarskiego, który by się o nim źle wyrażał.


Czytaj więcej >>

< Starsze wpisy