BLOG

Wina z lawy

 

Ostatnia dekada w globalnym winiarstwie stoi pod znakiem dyskusji o wpływie czynnika ludzkiego na uprawę i produkcję win. Przerobiliśmy już temat globalnego ocieplenia, win pomarańczowych, z amfory, organicznych, biodynamicznych i naturalnych. Na horyzoncie pojawia się nowy, arcyciekawy wątek dla odmiany koncentrujący uwagę nie na nas tylko na terroir. Tym gorącym tematem są wina wulkaniczne.

 


Czytaj więcej >>

Smaki Sherry

 

Sherry ma uznanie branży winiarskiej, ale nie jest winem popularnym wśród konsumentów. Nie znam chyba eksperta winiarskiego, który by się o nim źle wyrażał.


Czytaj więcej >>

Wcześniak

2018 rocznik zapisze się w historii winiarstwa europejskiego jako jeden z najwcześniejszych. Wszystkiemu winne letnie upały, które zintensyfikowały dojrzewanie owoców i tym samym przyśpieszyły zbiory nawet o miesiąc. Pracownicy wielu winnic i winiarni Europy mieli w tym roku mieli krótsze wakacje niż zwykle.  Nie inaczej było w Polsce, ponieważ zbiory także ruszyły rekordowo wcześnie bo już w połowie sierpnia.

 


Czytaj więcej >>

< Starsze wpisy