BLOG

Chłodno-ciepła Kalifornia

 

W dobie nadużywania skrótów myślowych często wrzucamy wszystkie wina kalifornijskie do jednego worka. Biorąc pod uwagę wielkość tego stanu warto znać podstawowy podział stylów win kalifornijskich. W bieżącym felietonie wyjaśniam dlaczego proponuję klasyfikację win na te pochodzące z chłodnych i ciepłych rejonów Kalifornii.


Czytaj więcej >>

Profesjonalne degustacje

 

W lutym i marcu branża winiarska budzi się z zimowego snu i wraz z przebiśniegami pojawiają się pierwsze zaproszenia na degustacje. Jako doświadczony uczestnik tego typu imprez radzę wystawcom jak najlepiej się zaprezentować, a osobom odwiedzającym jak dobrze skorzystać z degustacji.

 


Czytaj więcej >>

Wina z lawy

 

Ostatnia dekada w globalnym winiarstwie stoi pod znakiem dyskusji o wpływie czynnika ludzkiego na uprawę i produkcję win. Przerobiliśmy już temat globalnego ocieplenia, win pomarańczowych, z amfory, organicznych, biodynamicznych i naturalnych. Na horyzoncie pojawia się nowy, arcyciekawy wątek dla odmiany koncentrujący uwagę nie na nas tylko na terroir. Tym gorącym tematem są wina wulkaniczne.

 


Czytaj więcej >>

< Starsze wpisy