KURSY WSET online

Oprócz stacjonarnych kursów WSET Adam Pawłowski MS Wine Academy oferuje kursy w trybie online. Kursy online skierowane są do osób, które cenią sobie elastyczność nauki w czasie i miejscu, które im odpowiada. Kursy odbywają się w oparciu o specjalnie zaprojektowaną platformę Online Classroom przy stałym wsparciu certyfikowanych szkoleniowców WSET. Proponowane kursy to:

  • Level 1 Award in Wines
  • Level 1 Award in Spirits
  • Level 2 Award in Wines
  • Level 2 Award in Spirits
  • Level 3 Award in Wines

Jak to działa?

  • Każdy kurs ma ustaloną datę rozpoczęcia i zakończenia, z jasnymi wytycznymi dotyczącymi postępu oraz określoną datą egzaminu stacjonarnego.
  • Uczestnicy uczą się poprzez szereg indywidualnych i grupowych działań wspieranych przez filmy i quizy, zaprojektowane w celu osiągnięcia wymaganych efektów uczenia.
  • W trakcie kursu studenci mają wsparcie certyfikowanego szkoleniowca WSET, który udziela opinii na temat przypisanych ćwiczeń i odpowiada na pytania dotyczące kursu. Materiały zawarte w strefie Online Classroom są w języku angielskim.
  • Degustacje win uczestnicy kursu odbywają we własnym zakresie. W przypadku WSET Level 3 oprócz własnych degustacji realizowana jest jednodniowa stacjonarna sesja degustacyjna prowadzona przez Adama Pawłowskiego.
  • Po rejestracji na kurs uczestnik otrzymuje vouchery rabatowe (nawet do 30%) na zakupy do specjalistycznych sklepów winiarskich online i stacjonarnych.

Jak odbywają się egzaminy?

Kurs przebiega w trybie online natomiast egzamin odbywa się stacjonarnie i wymaga od studenta osobistego uczestnictwa. Egzaminy odbywają się w Warszawie w „Raffles Europejski Warsaw – Sala Szkoleń.” przy ul. Krakowskie Przedmieście 13. Daty egzaminów wskazane są przy terminach poszczególnych kursów.

Szczegóły dotyczące realizacji poszczególnych kursów, terminów i zapisów znajdziesz poniżej. 

 

Level 1 Award in Wines

Kurs wprowadzający w tematykę winiarską skierowany do osób rozpoczynających karierę w tej branży i dla niezwiązanych z branżą miłośników wina. Na kursie uczestnicy poznają główne typy i style win na podstawie analizy barwy, nosa, ust. Po zakończonym kursie zdobędą podstawowe umiejętności opisywania win i łączenia ich z jedzeniem.

Po pozytywnie zdanym egzaminie otrzymasz certyfikat i pin WSET.

Czego się nauczysz na kursie:

  • Główne typy i style win
  • Główne szczepy winorośli i ich charakterystyka
  • Jak przechowywać i serwować wina
  • Podstaw łączenie wina z jedzeniem
  • Jak opisywać wina przy użyciu schematu degustacji WSET Level 1 Systematic Approach to Tasting Wines® (SAT)

Realizacja kursu:

  • Czas trwania – 4-tygodniowy kurs online podzielony na 7 modułów, w tym powtórki.
  • Zajęcia na kursie – strefa Online Classroom zawiera sektor degustacyjny, testy sprawdzające, dyskusje i filmy.
  • Moduły – możesz uzupełniać moduły we własnym tempie podczas 4-tygodniowego okresu.
  • Instruktor – stałe wsparcie instruktora (certyfikowany szkoleniowiec WSET).
  • Materiały – wszystkie materiały zawarte są w kursie online.
  • Dostęp online dla studentów – uzyskujesz dostęp do strefy Online Classroom przez 12 miesięcy od daty rejestracji na kurs.
  • Materiały zawarte w strefie Online Classroom są w języku angielskim.
  • Egzamin – stacjonarny test wielokrotnego wyboru (30 pytań) w języku angielskim.
  • Czas trwania egzaminu – 45 minut
  • Kurs i egzamin wymagają znajomości języka angielskiego na poziomie podstawowym.
  • Dodatkowo w prezencie otrzymasz e-book „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. 

Lista rekomendowanych win do degustacji w ramach kursu: 

  • Lekkie lub średniej budowy białe z wysokim poziomem kwasowości, nie leżakowane w beczkach dębowych np. sauvignon blanc
  • Dobrze zbudowane białe z umiarkowanym poziomem kwasowości, leżakowane w beczkach dębowych np. chardonnay
  • Lekkie czerwone, nie leżakowane w beczkach dębowych np. pinot noir
  • Średniej budowy czerwone, leżakowane w beczkach dębowych np merlot
  • Dobrze zbudowane czerwone, leżakowane w beczkach dębowych np. cabernet sauvignon
  • Wino deserowe np. Sauternes, Tokaji, niemiecki riesling,

Dodatkowe informacje:

W celu zdobycia pełnego zakresu informacji pobierz specyfikację kursu, która znajduje się w linku poniżej.

Level 1 Award in Wines Specification

Koszt kursu:

500zł

Terminy najbliższych kursów:

29 czerwca – 26 lipca 2020
Egzamin: 15 sierpnia 2020 o godz. 14:30 w Warszawie w „Raffles Europejski Warsaw – Sala Szkoleń.”przy ul. Krakowskie Przedmieście 13

ZAPISZ SIĘ

 


Level 1 Award in Spirits

Kurs wprowadzający w tematykę alkoholi mocnych skierowany do osób rozpoczynających karierę w branży gastronomicznej i dla niezwiązanych z branżą miłośników tej tematyki. Kurs jest zaprojektowany tak aby zapewnić solidną podstawę wiedzy w zakresie spirytualiów. Na kursie uczestnicy poznają główne kategorie, typy i style napojów spirytusowych. Dowiedzą się jak je prawidłowo przechowywać i serwować. Po zakończonym kursie uczestnicy zdobędą podstawowe umiejętności opisywania aromatów i smaków alkoholi mocnych.

Po pozytywnie zdanym egzaminie otrzymasz certyfikat i pin WSET.

Czego się nauczysz na kursie:

  • Główne typy i style alkoholi mocnych
  • Jak przechowywać i serwować alkohole mocne
  • Jak opisywać alkohole mocne przy użyciu schematu degustacji WSET Level 1 Systematic Approach to Tasting Spirits® (SAT)

Realizacja kursu:

  • Czas trwania – 4-tygodniowy kurs online podzielony na 5 modułów, w tym powtórki.
  • Zajęcia na kursie – strefa Online Classroom zawiera sektor degustacyjny, testy sprawdzające, dyskusje i filmy.
  • Moduły – możesz uzupełniać moduły we własnym tempie podczas 4-tygodniowego okresu.
  • Instruktor – stałe wsparcie instruktora (certyfikowany szkoleniowiec WSET) przez 4 tygodnie.
  • Materiały – wszystkie materiały zawarte są w kursie online.
  • Dostęp online dla studentów – uzyskujesz dostęp do strefy Online Classroom przez 12 miesięcy od daty rejestracji na kurs.
  • Materiały zawarte w strefie Online Classroom są w języku angielskim.
  • Egzamin – test wielokrotnego wyboru (50 pytań) w języku angielskim.
  • Czas trwania egzaminu – 45 minut
  • Kurs i egzamin wymagają znajomości języka angielskiego na poziomie podstawowym.
  • Dodatkowo w prezencie otrzymasz e-book „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. 

Lista rekomendowanych alkoholi mocnych do degustacji w ramach kursu:

  • A neutral, big brand vodka
  • Cognac VS and VSOP or VSOP and XO
  • Blended Scotch Whisky and Bourbon
  • White and golden rum
  • Tequila Blanco 100% agave or Tequila Reposado
  • Gin
  • Liqueur

Dodatkowe informacje:

W celu zdobycia pełnego zakresu informacji pobierz specyfikację kursu, która znajduje się w linku poniżej.

Level 1 Award in Spirits Specification

Koszt kursu:

500zł

Terminy najbliższych kursów:

1 – 28 czerwca 2020
Egzamin: 4 lipca 2020 o godz. 14:00 w Warszawie w „Raffles Europejski Warsaw – Sala Szkoleń.”przy ul. Krakowskie Przedmieście 13

ZAPISZ SIĘ

 


Level 2 Award in Wines

Kurs dla osób początkujących i posiadających wiedzę na poziomie średniozaawansowanym: dla pracowników branży gastronomicznej oraz dla niezwiązanych z branżą miłośników wina. Na kursie poznasz główne szczepy winorośli i ważne regiony w których są one uprawiane. Poznasz style win produkowanych z tych szczepów, jak i kluczowe klasyfikacje i terminologię etykiet.  Po zdanym egzaminie otrzymasz certyfikat oraz pin WSET i będziesz mógł używać certyfikowanego loga WSET.

Czego się nauczysz:

  • podstaw produkcji wina
  • czynników wpływających na styl wina
  • kluczowych białych i czerwonych szczepów i ich charakterystyki
  • najważniejszych regionów na świecie w których uprawia się te szczepy
  • terminologii etykiet
  • podstaw łączenia win z jedzeniem
  • opisywania win  z zastosowaniem schematu degustacji WSET Level 2 Systematic Approach to Tasting Wines® (SAT)

Realizacja kursu:

  • Czas trwania – 5-tygodniowy kurs online, 30 godzin nauki, podzielone na 6 modułów w tym powtórki.
  • Zajęcia na kursie – strefa Online Classroom zawiera sektor degustacyjny, testy sprawdzające, dyskusje i filmy.
  • Moduły – możesz uzupełniać moduły we własnym tempie podczas 5-tygodniowego okresu.
  • Instruktor – stałe wsparcie instruktora (certyfikowany szkoleniowiec WSET) przez 5 tygodni.
  • Materiały – przed rozpoczęciem kursu otrzymasz książkę i ćwiczenia do kursu WSET 2 Award in Wines w wersji drukowanej.
  • Dostęp online dla studentów – uzyskujesz dostęp do strefy Online Classroom przez 12 miesięcy od daty rejestracji na kurs.
  • Materiały zawarte w strefie Online Classroom są w języku angielskim.
  • Egzamin – test wielokrotnego wyboru (50 pytań) w języku angielskim.
  • Czas trwania egzaminu – 60 minut
  • Kurs i egzamin wymagają znajomości języka angielskiego na poziomie podstawowym.
  • Dodatkowo w prezencie otrzymasz e-book „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. 

Zobacz listę rekomendowanych win do degustacji w ramach kursu.

Dodatkowe informacje:

W celu zdobycia pełnego zakresu informacji pobierz specyfikację kursu, która znajduje się w linku poniżej.

Level 2 Award in Wines Specification

Koszt kursu:

1 500 zł

Terminy najbliższych kursów:

8 czerwca – 12 lipca 2020
Egzamin: 22 lipca 2020 o godz. 17:30 w Warszawie w „Raffles Europejski Warsaw – Sala Szkoleń.”przy ul. Krakowskie Przedmieście 13

ZAPISZ SIĘ

 


Level 2 Award in Spirits

Kurs dla osób, które chcą pogłębić swoją wiedzę na temat alkoholi i likierów. Na kursie poznasz podstawowe metody produkcji, główne surowce i dowiesz się  w jaki sposób są one wykorzystywane do tworzenia kluczowych alkoholi mocnych. Poznasz najważniejsze praktyki i zasady serwowania napojów spirytusowych oraz ich używania w koktajlach. Po zdanym egzaminie otrzymasz certyfikat oraz pin WSET i będziesz mógł używać certyfikowanego loga WSET.

Czego się nauczysz:

  • Jak metody produkcji wpływają na charakterystykę alkoholi mocnych i likierów
  • Typów podstawowych międzynarodowych alkoholi mocnych
  • Opisywania alkoholi mocnych z zastosowaniem schematu degustacji WSET Level 2 Systematic Approach to Tasting Spirits® (SAT)

Realizacja kursu:

  • Czas trwania – 5-tygodniowy kurs online, 30 godzin nauki, podzielone na 6 modułów w tym powtórki.
  • Zajęcia na kursie – strefa Online Classroom zawiera sektor degustacyjny, testy sprawdzające, dyskusje i filmy.
  • Moduły – możesz uzupełniać moduły we własnym tempie podczas 5-tygodniowego okresu.
  • Instruktor – stałe wsparcie instruktora (certyfikowany szkoleniowiec WSET) przez 5 tygodni.
  • Materiały – przed rozpoczęciem kursu otrzymasz książkę i ćwiczenia WSET 2 Award in Spirits w wersji drukowanej.
  • Dostęp online dla studentów – uzyskujesz dostęp do strefy Online Classroom przez 12 miesięcy od daty rejestracji na kurs.
  • Materiały zawarte w strefie Online Classroom są w języku angielskim.
  • Egzamin – test wielokrotnego wyboru (50 pytań) w języku angielskim.
  • Czas trwania egzaminu – 60 minut
  • Kurs i egzamin wymagają znajomości języka angielskiego na poziomie podstawowym.
  • dodatkowo otrzymasz w prezencie e-book „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. 

Lista rekomendowanych do degustacji alkoholi mocnych w ramach kursu:

  • Cognac lub Armagnac
  • Grappa lub Pisco
  • Biały lub złoty rum
  • Długo leżakowany ciemny rum
  • Single Malt Scotch Whisky
  • Bourbon lub Tennessee Whiskey
  • Tequila blanco
  • Tequila reposado lub añejo
  • Wódka
  • Wódka smakowa
  • Gin
  • Alkohol o smaku anyżowym

Dodatkowe informacje:

W celu zdobycia pełnego zakresu informacji pobierz specyfikację kursu, która znajduje się w linku poniżej.

Level 2 Award in Spirits Specification

Koszt kursu:

1 500 zł

Terminy najbliższych kursów:

29 czerwca – 2 sierpnia 2020
Egzamin: 15 sierpnia 2020 o godz. 10:00 w Warszawie w „Raffles Europejski Warsaw – Sala Szkoleń.”przy ul. Krakowskie Przedmieście 13

ZAPISZ SIĘ

 


Level 3 Award in Wines

Zaawansowany kurs dla osób pracujących w branży winiarskiej i gastronomii oraz dla niezwiązanych z branżą miłośników wina. Kierowany do osób, które chcą pogłębić wiedzę winiarską. Kurs szczegółowo porusza tematykę uprawy winorośli i produkcji wina. Na kursie zdobędziesz umiejętności opisywania i oceny win pod kątem ich stylu i jakości. Po zdanym egzaminie otrzymasz certyfikat oraz pin WSET i będziesz mógł używać certyfikowanego loga WSET.

Czego się nauczysz:

Unit 1

  • podstaw produkcji wina: lokalizacja, uprawa, produkcja, dojrzewanie, butelkowanie
  • wpływu powyższych czynników na charakterystykę kluczowych win:
    • spokojnych
    • musujących
    • wzmacnianych
  • jak aplikować zdobytą wiedzę w celu opisywania stylu wina i jego jakości

Unit 2

  • jak degustować wina, opisywać ich charakterystykę i oceniać ich jakość używając WSET Level 3 Systematic Approach to Tasting Wine® (SAT)

Realizacja kursu:

  • Czas trwania – 9-tygodniowy kurs online, 90 godzin nauki, podzielone na 9 modułów.
  • Aktywności na kursie
    • cotygodniowe zadania,
    • strefa degustacji,
    • testy sprawdzające,
    • dyskusje i filmy wsparte książką,
  • Jednodniowe stacjonarne warsztaty degustacyjne
  • Moduły – poza cotygodniowymi zadaniami masz  możliwość uzupełniania moduły we własnym tempie podczas 9-tygodniowego okresu trwania kursu.
  • Instruktor – stałe wsparcie instruktora (certyfikowany szkoleniowiec WSET) przez 9 tygodni.
  • Materiały – przed rozpoczęciem kursu otrzymasz książkę i ćwiczenia do kursu WSET 3 Award in Wines w wersji drukowanej.
  • Dostęp online dla studentów – uzyskujesz dostęp do strefy Online Classroom przez 12 miesięcy od daty rejestracji na kurs.
  • Materiały zawarte w strefie Online Classroom oraz książka i ćwiczenia są w języku angielskim.
  • Dodatkowo otrzymasz w prezencie e-book „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. 

Egzamin: 

Unit 1 – test wielokrotnego wyboru (50 pytań) i arkusz 4 pytań wymagających odpowiedzi pisemnych w formie krótkiego eseju.

Unit 2 – ślepa degustacja dwóch win

Egzamin trwa 2,5 godziny i odbywa się w języku angielskim. Kandydaci, którzy zdobyli minimum 55% punktów otrzymają certyfikat ukończenia kursu.

Zaleca się posiadanie WSET Level 2 Award in Wines and Spirits lub prezentowania wiedzy na podobnym poziomie.

Dodatkowe informacje:

W celu zdobycia pełnego zakresu informacji pobierz specyfikację kursu, która znajduje się w linku poniżej.

Level 3 Award in Wines Specification

Koszt kursu:

2 500 zł

Terminy najbliższych kursów:

25 maja  – 26 lipca 2020
Egzamin: 15 sierpnia 2020 o godz. 11:30 w Warszawie w „Raffles Europejski Warsaw – Sala Szkoleń.”przy ul. Krakowskie Przedmieście 13

ZAPISZ SIĘ

 

* Warunki uczestnictwa we wszystkich powyższych kursach online:

Uczestnik musi być w wieku uprawniającym go do konsumpcji alkoholu żeby wziąć udział w degustacji, natomiast nie wyklucza to jego uczestnictwa w kursie.