WSET Level 2 Award in Wines and Spirits

Kurs dla osób początkujących i posiadających wiedzę na poziomie średniozaawansowanym: dla pracowników branży gastronomicznej oraz dla niezwiązanych z branżą miłośników wina. Na kursie poznasz główne szczepy winorośli i ważne regiony w których są one uprawiane. Poznasz style win produkowanych z tych szczepów, jak i kluczowe klasyfikacje i terminologię etykiet. Poznasz przekrój podstawowych kategorii alkoholi mocnych i likierów. Po zdanym egzaminie otrzymasz certyfikat oraz pin WSET i będziesz mógł używać certyfikowanego loga WSET.

Czego się nauczysz:

  • podstaw produkcji wina
  • czynników wpływających na styl wina
  • kluczowych białych i czerwonych szczepów i ich charakterystyki
  • najważniejszych regionów na świecie w których uprawia się te szczepy
  • terminologii etykiet
  • podstaw łączenia win z jedzeniem
  • kluczowych kategorii alkoholi mocnych, likierów i tego jak są produkowane
  • opisywania win z zastosowaniem schematu degustacji WSET Level 2 Systematic Approach to Tasting Wine® (SAT)

Realizacja kursu:

  • na kursie zdegustujesz minumum 40 win
  • otrzymasz książkę, ćwiczenia i dodatkowe materiały dydaktyczne
  • dla kwalifikacji na tym poziomie zalecane jest minimum 28 godzin nauki, w tym 20 godzin zajęć kursowych

Dodatkowo otrzymasz bezpłatnie egzemplarz książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. 

Egzamin:

Test jednokrotnego wyboru (50 pytań) w języku angielskim. Egzamin trwa 60 minut. Kandydaci, którzy zdobyli minimum 55% punktów otrzymają certyfikat ukończenia kursu.

Warunki uczestnictwa w kursie:

Uczestnik musi być w wieku uprawniającym go do konsumpcji alkoholu żeby wziąć udział w degustacji, natomiast nie wyklucza to jego z uczestnictwa w kursie.

Dodatkowe informacje:

W celu zdobycia pełnego zakresu informacji pobierz specyfikację kursu, która znajduje się w linku poniżej.

Level 2 Specification

Koszt kursu:

2 500 zł

 

TERMINARZ ZAJĘĆ KURSÓW W 2019 :


Kurs poranny w Zielonej Górze (10.05 – 12.05.2019)

10 maja 9:00 – 16:00

11 maja 9:00 – 16:00

12 maja : zajęcia i egzamin 9:00 – 16:00

Zajęcia i egzamin odbędą się w Studiu Kulinarnym Look&Cook przy ul. Lotników 6 w Zielonej Górze.

Ilość miejsc ograniczona

ZAPISZ SIĘ