WSET Level 3 Award in Wines

Zaawansowany kurs dla osób pracujących w branży winiarskiej i gastronomii oraz dla niezwiązanych z branżą miłośników wina. Kierowany do osób, które chcą pogłębić wiedzę winiarską. Kurs szczegółowo porusza tematykę uprawy winorośli i produkcji wina. Na kursie zdobędziesz umiejętności opisywania i oceny win pod kątem ich stylu i jakości. Po zdanym egzaminie otrzymasz certyfikat oraz pin WSET i będziesz mógł używać certyfikowanego loga WSET.

Czego się nauczysz:

Unit 1

  • podstaw produkcji wina: lokalizacja, uprawa, produkcja, dojrzewanie, butelkowanie
  • wpływu powyższych czynników na charakterystykę kluczowych win:
    • spokojnych
    • musujących
    • wzmacnianych
  • jak aplikować zdobytą wiedzę w celu opisywania stylu wina i jego jakości

Unit 2

  • jak degustować wina, opisywać ich charakterystykę i oceniać ich jakość używając WSET Level 3 Systematic Approach to Tasting Wine® (SAT)

Realizacja kursu:

  • na kursie zdegustujesz minimum 70 win
  • otrzymasz książkę, ćwiczenia i dodatkowe materiały dydaktyczne
  • dla kwalifikacji na tym poziomie zalecane są minimum 54 godziny nauki we własnym zakresie, w tym 32,5 godzin zajęć kursowych
  • zajęcia prowadzone są w języku angielskim

Dodatkowo otrzymasz bezpłatnie egzemplarz książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. 

Egzamin:

Unit 1 – test jednokrotnego wyboru (50 pytań) i arkusz 4 pytań wymagających odpowiedzi pisemnych w formie krótkiego eseju.

Unit 2 – ślepa degustacja dwóch win

Egzamin trwa 2,5 godziny i odbywa się w języku angielskim. Kandydaci, którzy zdobyli minimum 55% punktów otrzymają certyfikat ukończenia kursu.

Warunki uczestnictwa w kursie:

Zaleca się posiadanie WSET Level 2 Award in Wines and Spirits lub prezentowania wiedzy na podobnym poziomie. Uczestnik musi być w wieku uprawniającym go do konsumpcji alkoholu żeby wziąć udział w degustacji, natomiast nie wyklucza to jego z uczestnictwa w kursie.

Dodatkowe informacje:

W celu zdobycia pełnego zakresu informacji pobierz specyfikację kursu, która znajduje się w linku poniżej.

Level 3 Specification

Koszt kursu:

3 500 zł

 

TERMINARZ ZAJĘĆ KURSÓW W 2019 :

Kurs wieczorny w Warszawie (27.03 – 29.05.2019)

27 marca 17:30 – 22:00

03 kwietnia 17:30 – 22:00

10 kwietnia  17:30 – 22:00

17 kwietnia  17:30 – 22:00

8 maja 17:30 – 22:00

15 maja 17:30 – 22:00

22 maja 17:30 – 22:00

29 maja: zajęcia i egzamin 17:30 – 22:00

Zajęcia i egzamin odbędą się w „Raffles Europejski Warsaw – Sala Szkoleń.” przy ul. Krakowskie Przedmieście 13

Ilośc miejsc ograniczona. 

ZAPISZ SIĘ

 

Kurs poranny w Poznaniu (23.04 – 13.05.2019)

23 kwietnia 9:00 – 16:00

24 kwietnia 9:00 – 16:00

6 maja 9:00 – 16:00

7 maja 9:00 – 16:00

13 maja: zajęcia i egzamin 9:00 – 16:00

Zajęcia i egzamin odbędą się w Restauracji SPOT w Poznaniu przy ul. Dolna Wilda 87

Ilośc miejsc ograniczona. 

ZAPISZ SIĘ