WSET Level 2 Award in Wines

Kurs winiarski WSET 2

Kurs dla osób początkujących i posiadających wiedzę na poziomie średniozaawansowanym: dla pracowników branży gastronomicznej oraz dla niezwiązanych z branżą miłośników wina. Na kursie poznasz główne szczepy winorośli i ważne regiony w których są one uprawiane. Poznasz style win produkowanych z tych szczepów, jak i kluczowe klasyfikacje i terminologię etykiet.  Po zdanym egzaminie otrzymasz certyfikat oraz pin WSET i będziesz mógł używać certyfikowanego loga WSET.

 

kurs winiarski

 

Czego się nauczysz:

  • podstaw produkcji wina
  • czynników wpływających na styl wina
  • kluczowych białych i czerwonych szczepów i ich charakterystyki
  • najważniejszych regionów na świecie w których uprawia się te szczepy
  • terminologii etykiet
  • podstaw łączenia win z jedzeniem
  • opisywania win z zastosowaniem schematu degustacji WSET Level 2 Systematic Approach to Tasting Wine® (SAT)

Realizacja kursu:

  • na kursie zdegustujesz minumum 40 win
  • otrzymasz książkę, ćwiczenia i dodatkowe materiały dydaktyczne
  • dla kwalifikacji na tym poziomie zalecane jest minimum 28 godzin nauki, w tym 20 godzin zajęć kursowych

Egzamin:

Test wielokrotnego wyboru (50 pytań) w języku angielskim. Egzamin trwa 60 minut. Kandydaci, którzy zdobyli minimum 55% punktów otrzymają certyfikat ukończenia kursu.

Warunki uczestnictwa w kursie:

Uczestnik musi być w wieku uprawniającym go do konsumpcji alkoholu żeby wziąć udział w degustacji, natomiast nie wyklucza to jego z uczestnictwa w kursie.

Dodatkowe informacje:

W celu zdobycia pełnego zakresu informacji pobierz specyfikację kursu, która znajduje się w linku poniżej.

Level 2 Specification

Koszt kursu:

2 500 zł

Po zarejestrowaniu się na kurs dodatkowo otrzymasz w prezencie:

 

TERMINARZ ZAJĘĆ KURSÓW W 2020/21 : 

Kurs w Gdańsku (27.11 – 5.12.2020) 

27 listopada 17:30 – 21:00 piątek

28 listopada 10:00 – 15:30 sobota

4 grudnia 17:30 – 21:00 piątek

5 grudnia 10:00 – 16:00 sobota (zajęcia i egzamin)

Zajęcia i egzamin odbędą się w Olivia Star Top (32 piętro) przy ulicy Al. Grunwaldzka 472 C.

Ilośc miejsc ograniczona. 

ZAPISZ SIĘ

 


Kurs w Warszawie (18.12.2020 – 16.01.2021) 

18 grudnia 17:30 – 21:00 (piątek)

19 grudnia 10:00 – 14:00 (sobota)

8 stycznia 17:30 – 21:00 (piątek)

9 stycznia 10:00 – 14:00 (sobota)

15 stycznia 17:30 – 21:00 (piątek)

16 stycznia 10:00 – 14:00 (sobota) zajęcia i egzamin

Zajęcia i egzamin odbędą się w „Raffles Europejski Warsaw – Sala Szkoleń.” przy ul. Krakowskie Przedmieście 13.

Ilośc miejsc ograniczona. 

ZAPISZ SIĘ

 


Kurs poranny w Poznaniu (17.01 – 01.02.2021) 

17 stycznia 10:00 do 16:00 niedziela

18 stycznia 10:00 do 16:00 poniedziałek

31 stycznia 10:00 do 16:00 niedziela

01 lutego 10:00 do 16:00 poniedziałek – zajęcia i egzamin

Zajęcia i egzamin odbędą się w restauracji SPOT. przy ulicy Dolna Wilda 87 

Ilość miejsc ograniczona

ZAPISZ SIĘ


Opinie uczestników kursu WSET 2

Leszek Kempiński

Uczestnictwo w kursie WSET 2, prowadzonym przez Adama Pawłowskiego MS, okazało się dla mnie bardzo interesującym doświadczeniem. Możliwość degustacji świetnie dobranych i barwnie komentowanych win była ogromnie atrakcyjna. To co jednak uważam za największą wartość tego szkolenia, to niesamowita umiejętność Adama do przekazania w przystępny sposób bardzo obszernej wiedzy, poparta wieloma przykładami zaczerpniętymi z życia gastronomicznego. Do tego dochodzi doskonałe przygotowanie od strony organizacyjnej oraz wielka, życiowa pasja prowadzącego, które sprawiały, że z niecierpliwością oczekiwałem każdego kolejnego etapu kursu.