WSET Level 2 Award in Wines
Kurs winiarski WSET 2
Dla kogo jest ten kurs?
Dla osób początkujących i posiadających wiedzę na poziomie średniozaawansowanym.
- dla niezwiązanych z branżą miłośników wina
- dla pracowników branży gastronomicznej i winiarskiej
- dla osób wiążących swoją przyszłość z branżą gastronomiczną i winiarską
Na kursie poznasz główne szczepy winorośli i ważne regiony w których są one uprawiane. Poznasz style win produkowanych z tych szczepów, jak i kluczowe klasyfikacje i terminologię etykiet. Po zdanym egzaminie otrzymasz certyfikat oraz pin WSET i będziesz mógł używać certyfikowanego loga WSET.
Czego się nauczysz:
- podstaw produkcji wina
- czynników wpływających na styl wina
- kluczowych białych i czerwonych szczepów i ich charakterystyki
- najważniejszych regionów na świecie w których uprawia się te szczepy
- terminologii etykiet
- podstaw łączenia win z jedzeniem
- opisywania win z zastosowaniem schematu degustacji WSET Level 2 Systematic Approach to Tasting Wine® (SAT)
Realizacja kursu:
- na kursie zdegustujesz minumum 40 win
- otrzymasz książkę, ćwiczenia i dodatkowe materiały dydaktyczne
- dla kwalifikacji na tym poziomie zalecane jest minimum 28 godzin nauki, w tym 20 godzin zajęć kursowych
Dodatkowo otrzymasz w prezencie ebook „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”.
Egzamin:
Test wielokrotnego wyboru (50 pytań) w języku angielskim. Egzamin trwa 60 minut. Kandydaci, którzy zdobyli minimum 55% punktów otrzymają certyfikat ukończenia kursu.
Warunki uczestnictwa w kursie:
Uczestnik musi być w wieku uprawniającym go do konsumpcji alkoholu żeby wziąć udział w degustacji, natomiast nie wyklucza to jego z uczestnictwa w kursie.
Dodatkowe informacje:
W celu zdobycia pełnego zakresu informacji pobierz specyfikację kursu, która znajduje się w linku poniżej.
Koszt kursu:
2 500 zł
TERMINARZ ZAJĘĆ KURSÓW W 2021:
Kurs stacjonarny WSET 2 w Poznaniu (20.06-05.07.2021)
20 czerwca 10:00 – 16:30 niedziela
21 czerwca 10:00 – 16:30 poniedziałek
4 lipca 10:00 – 16:30 niedziela
5 lipca 10:00 – 14:00 zajęcia i egzamin

Kurs stacjonarny WSET 2 w Warszawie (20.05-08.07.2021)
20 maja 17:30 – 21:00 czwartek
27 maja 17:30 – 21:00 czwartek
10 czerwca 17:30 – 21:00 czwartek
17 czerwca 17:30 – 21:00 czwartek
24 czerwca 17:30 – 21:00 czwartek
1 lipca 17:30 – 21:00 czwartek
8 lipca 17:30 – 19:00 czwartek – egzamin
Opinie uczestników kursu WSET 2
Leszek Kempiński
„Uczestnictwo w kursie WSET 2, prowadzonym przez Adama Pawłowskiego MS, okazało się dla mnie bardzo interesującym doświadczeniem. Możliwość degustacji świetnie dobranych i barwnie komentowanych win była ogromnie atrakcyjna. To co jednak uważam za największą wartość tego szkolenia, to niesamowita umiejętność Adama do przekazania w przystępny sposób bardzo obszernej wiedzy, poparta wieloma przykładami zaczerpniętymi z życia gastronomicznego. Do tego dochodzi doskonałe przygotowanie od strony organizacyjnej oraz wielka, życiowa pasja prowadzącego, które sprawiały, że z niecierpliwością oczekiwałem każdego kolejnego etapu kursu.”