WSET Level 2 Award in Wines

Kurs winiarski WSET 2

Kurs dla osób początkujących i posiadających wiedzę na poziomie średniozaawansowanym: dla pracowników branży gastronomicznej oraz dla niezwiązanych z branżą miłośników wina. Na kursie poznasz główne szczepy winorośli i ważne regiony w których są one uprawiane. Poznasz style win produkowanych z tych szczepów, jak i kluczowe klasyfikacje i terminologię etykiet.  Po zdanym egzaminie otrzymasz certyfikat oraz pin WSET i będziesz mógł używać certyfikowanego loga WSET.

 

kurs winiarski

Czego się nauczysz:

  • podstaw produkcji wina
  • czynników wpływających na styl wina
  • kluczowych białych i czerwonych szczepów i ich charakterystyki
  • najważniejszych regionów na świecie w których uprawia się te szczepy
  • terminologii etykiet
  • podstaw łączenia win z jedzeniem
  • opisywania win z zastosowaniem schematu degustacji WSET Level 2 Systematic Approach to Tasting Wine® (SAT)

Realizacja kursu:

  • na kursie zdegustujesz minumum 40 win
  • otrzymasz książkę, ćwiczenia i dodatkowe materiały dydaktyczne
  • dla kwalifikacji na tym poziomie zalecane jest minimum 28 godzin nauki, w tym 20 godzin zajęć kursowych

Dodatkowo otrzymasz w prezencie ebook „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. 

Egzamin:

Test wielokrotnego wyboru (50 pytań) w języku angielskim. Egzamin trwa 60 minut. Kandydaci, którzy zdobyli minimum 55% punktów otrzymają certyfikat ukończenia kursu.

Warunki uczestnictwa w kursie:

Uczestnik musi być w wieku uprawniającym go do konsumpcji alkoholu żeby wziąć udział w degustacji, natomiast nie wyklucza to jego z uczestnictwa w kursie.

Dodatkowe informacje:

W celu zdobycia pełnego zakresu informacji pobierz specyfikację kursu, która znajduje się w linku poniżej.

Level 2 Specification

Koszt kursu:

2 500 zł

kursy winiarskie wset

 

TERMINARZ ZAJĘĆ KURSÓW W 2021: 

 

Kurs w Poznaniu (7.03 – 22.03.2021)

7.03 niedziela 10:00 do 16:00

8.03 poniedziałek 10:00 do 16:00

21.03 niedziela 10:00 do 16:00

22.03 poniedziałek 10:00 do 16:00 zajęcia i egzamin

Zajęcia i egzamin odbędą się w restauracji SPOTprzy ul. Dolna Wilda 87
Ilość miejsc ograniczona 

Opinie uczestników kursu WSET 2

Leszek Kempiński

„Uczestnictwo w kursie WSET 2, prowadzonym przez Adama Pawłowskiego MS, okazało się dla mnie bardzo interesującym doświadczeniem. Możliwość degustacji świetnie dobranych i barwnie komentowanych win była ogromnie atrakcyjna. To co jednak uważam za największą wartość tego szkolenia, to niesamowita umiejętność Adama do przekazania w przystępny sposób bardzo obszernej wiedzy, poparta wieloma przykładami zaczerpniętymi z życia gastronomicznego. Do tego dochodzi doskonałe przygotowanie od strony organizacyjnej oraz wielka, życiowa pasja prowadzącego, które sprawiały, że z niecierpliwością oczekiwałem każdego kolejnego etapu kursu.”