WSET Level 2 Award in Wines

Kurs winiarski WSET 2

Dla kogo jest ten kurs?

Dla osób początkujących i posiadających wiedzę na poziomie średniozaawansowanym.

  • dla niezwiązanych z branżą miłośników wina
  • dla pracowników branży gastronomicznej i winiarskiej
  • dla osób wiążących swoją przyszłość z branżą gastronomiczną i winiarską

Na kursie poznasz główne szczepy winorośli i ważne regiony w których są one uprawiane. Poznasz style win produkowanych z tych szczepów, jak i kluczowe klasyfikacje i terminologię etykiet.  Po zdanym egzaminie otrzymasz certyfikat oraz pin WSET i będziesz mógł używać certyfikowanego loga WSET.

 

kurs winiarski

Czego się nauczysz:

  • podstaw produkcji wina
  • czynników wpływających na styl wina
  • kluczowych białych i czerwonych szczepów i ich charakterystyki
  • najważniejszych regionów na świecie w których uprawia się te szczepy
  • terminologii etykiet
  • podstaw łączenia win z jedzeniem
  • opisywania win z zastosowaniem schematu degustacji WSET Level 2 Systematic Approach to Tasting Wine® (SAT)

Realizacja kursu:

  • na kursie zdegustujesz minumum 40 win
  • otrzymasz książkę, ćwiczenia i dodatkowe materiały dydaktyczne
  • dla kwalifikacji na tym poziomie zalecane jest minimum 28 godzin nauki, w tym 20 godzin zajęć kursowych

Dodatkowo w prezencie otrzymasz w PDF poradnik łączenia wina i jedzenia.

kurs winiarski gdańsk

Egzamin:

Test wielokrotnego wyboru (50 pytań) w języku angielskim. Egzamin trwa 60 minut. Kandydaci, którzy zdobyli minimum 55% punktów otrzymają certyfikat ukończenia kursu.

Warunki uczestnictwa w kursie:

Uczestnik musi być w wieku uprawniającym go do konsumpcji alkoholu żeby wziąć udział w degustacji, natomiast nie wyklucza to jego z uczestnictwa w kursie.

Dodatkowe informacje:

W celu zdobycia pełnego zakresu informacji pobierz specyfikację kursu, która znajduje się w linku poniżej.

Level 2 Specification

Koszt kursu:

2 500 zł

 

TERMINARZ ZAJĘĆ KURSÓW W 2021: 


Kurs stacjonarny WSET 2 w  Poznaniu (20.06-05.07.2021)

20 czerwca 10:00 – 16:30 niedziela

21 czerwca 10:00 – 16:30 poniedziałek

4 lipca 10:00 – 16:30 niedziela

5 lipca 10:00 – 14:00 zajęcia i egzamin

Istnieje możliwość uczestniczenia w zajęciach w trybie online. Wykłady są transmitowane na żywo na platformie ZOOM, próbki win w małych buteleczkach dostarczane na dzień przed zajęciami.

Zajęcia i egzamin odbędą się w SPOT. przy ulicy Dolna Wilda 87.
Ilość miejsc ograniczona 

Kurs stacjonarny WSET 2 w  Warszawie (30.09-18.11.2021)

30 września 17:30 – 21:30 czwartek

7 października 17:30 – 21:30 czwartek

14 października 17:30 – 21:30 czwartek

28 października 17:30 – 21:30 czwartek

4 listopada 17:30 – 21:30 czwartek

18 listopada 17:30 – 19:00 czwartek – egzamin

Istnieje możliwość uczestniczenia w zajęciach w trybie online. Wykłady są transmitowane na żywo na platformie ZOOM, próbki win w małych buteleczkach dostarczane na dzień przed zajęciami.

Zajęcia i egzamin odbędą się w Centrum Aleje al. Jerozolimskie 49/4.
Ilość miejsc ograniczona 

O prowadzącym

capstone californiaAdam Pawłowski MS – Pierwszy Polski Master Sommelier. Mistrz Polski Sommelierów 2014, laureat nagrody Akademii Gastronomicznej w Polsce Ars Coquinaria 2017 w kategorii „Mistrz Mistrzów”. Wykładowca i egzaminator The Court of Master Sommeliers, certyfikowany wykładowca The Wine & Spirit Education Trust, organizator i prowadzący kursów WSET na poziomach 1, 2 i 3 w ramach Adam Pawłowski MS Wine Academy, wykładowca Collegium Civitas na kierunku Teoria i Praktyka Sommelierska, wykładowca w Akademii Leona Koźmińskiego na kierunku Horeca Menedżer, niezależny konsultant branży HoReCa, felietonista magazynu Food Service, członek Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. Szlify w branży zdobywał między innymi w restauracji Northcote w Wielkiej Brytanii (1* przewodnika Michelin).


Opinie uczestników kursu WSET 2

Leszek Kempiński – „Uczestnictwo w kursie WSET 2, prowadzonym przez Adama Pawłowskiego MS, okazało się dla mnie bardzo interesującym doświadczeniem. Możliwość degustacji świetnie dobranych i barwnie komentowanych win była ogromnie atrakcyjna. To co jednak uważam za największą wartość tego szkolenia, to niesamowita umiejętność Adama do przekazania w przystępny sposób bardzo obszernej wiedzy, poparta wieloma przykładami zaczerpniętymi z życia gastronomicznego. Do tego dochodzi doskonałe przygotowanie od strony organizacyjnej oraz wielka, życiowa pasja prowadzącego, które sprawiały, że z niecierpliwością oczekiwałem każdego kolejnego etapu kursu.

Michał Podlaszewski – „Teoretycznie uczyć się o winie można od każdego. Tylko czy będziecie pewni, że robicie to dobrze? Może lepiej poznawać wszelkie sekrety tego trunku od najlepszych? Takim niewątpliwie jest Adam Pawłowski MS. Kurs WSET 2 prowadzony przez Adama, w którym miałem przyjemność uczestniczyć, był jednym z najbardziej profesjonalnie przeprowadzonych szkoleń w jakich brałem udział. Poza olbrzymią wiedzą Adam ma niezwykłe umiejętności jej przekazywania oraz wielką sprawność organizacyjną. Wszystko zgodnie z planem, zawsze o czasie, bez zbędnego chaosu. Dzięki temu przyswajanie wiedzy staje się o wiele łatwiejsze. Widać też duże doświadczenie praktyczne prowadzącego. Duży plus również za luźną i przyjazną atmosferę na zajęciach. Ja już zapisałem się na WSET 3. Oczywiście u Adama :) Polecam wszystkim zdecydowanie!”