WSET Level 3 Award in Wines

Kurs winiarski WSET 3

Kierowany do osób, które chcą pogłębić wiedzę winiarską. Kurs szczegółowo porusza tematykę uprawy winorośli i produkcji wina. Zdobędziesz umiejętności opisywania i oceny win pod kątem ich stylu i jakości. Po zdanym egzaminie otrzymasz certyfikat oraz pin WSET i będziesz mógł używać certyfikowanego loga WSET.

Dla kogo jest ten kurs?

  • dla niezwiązanych z branżą miłośników wina
  • dla pracowników branży gastronomicznej i winiarskiej
  • dla osób wiążących swoją przyszłość z branżą gastronomiczną i winiarską

kurs winiarski

Czego się nauczysz:

Unit 1

  • podstaw produkcji wina: lokalizacja, uprawa, produkcja, dojrzewanie, butelkowanie
  • wpływu powyższych czynników na charakterystykę kluczowych win:
    • spokojnych
    • musujących
    • wzmacnianych
  • jak aplikować zdobytą wiedzę w celu opisywania stylu wina i jego jakości

Unit 2

  • jak degustować wina, opisywać ich charakterystykę i oceniać ich jakość używając WSET Level 3 Systematic Approach to Tasting Wine® (SAT)

Realizacja kursu:

  • na kursie zdegustujesz minimum 70 win
  • otrzymasz książkę, ćwiczenia i dodatkowe materiały dydaktyczne
  • dla kwalifikacji na tym poziomie zalecane są minimum 54 godziny nauki we własnym zakresie, w tym 31,5 godzin zajęć kursowych
  • zajęcia prowadzone są w języku angielskim
  • Dodatkowo w prezencie otrzymasz w PDF poradnik łączenia wina i jedzenia
  • Po rejestracji na kurs uczestnik otrzymuje vouchery rabatowe (nawet do 30%) na zakupy do specjalistycznych sklepów winiarskich online i stacjonarnych

Egzamin:

Unit 1 – test wielokrotnego wyboru (50 pytań) i arkusz 4 pytań wymagających odpowiedzi pisemnych w formie krótkiego eseju.

Unit 2 – ślepa degustacja dwóch win

Egzamin trwa 2,5 godziny i odbywa się w języku angielskim. Kandydaci, którzy zdobyli minimum 55% punktów otrzymają certyfikat ukończenia kursu.

Warunki uczestnictwa w kursie:

Zaleca się posiadanie WSET Level 2 Award in Wines and Spirits lub prezentowania wiedzy na podobnym poziomie. Uczestnik musi być w wieku uprawniającym go do konsumpcji alkoholu żeby wziąć udział w degustacji, natomiast nie wyklucza to jego z uczestnictwa w kursie.

Dodatkowe informacje:

W celu zdobycia pełnego zakresu informacji pobierz specyfikację kursu, która znajduje się w linku poniżej.

Level 3 Specification

Koszt kursu:

3 500 zł

 

 

TERMINARZ ZAJĘĆ KURSÓW W 2021


KURS STACJONARNY WSET 3 W  POZNANIU (23.08 – 20.09.2021)

23 sierpnia 10:00 – 16:30 poniedziałek

24 sierpnia 10:00 – 16:30 wtorek

12 września 10:00 – 16:30 niedziela

13 września 10:00 – 16:30 poniedziałek

19 września 10:00 – 16:30 niedziela

20 września 10:00 – 12:30 poniedziałek – egzamin

Istnieje także możliwość uczestniczenia w zajęciach w trybie online. Wykłady są transmitowane na żywo na platformie ZOOM, próbki win w małych buteleczkach dostarczane na dzień przed zajęciami.

Zajęcia i egzamin odbędą się w SPOT. przy ulicy Dolna Wilda 87.
Ilość miejsc ograniczona 

Kurs stacjonarny w Warszawie (19.11 – 18.12.2021) 

19 listopada 17:30 – 21:30 piątek

20 listopada 10:00 – 15:30 sobota

26 listopada 17:30 – 21:30 piątek

27 listopada 10:00 – 15:30 sobota

3 grudnia 17:30 – 21:30 piątek

4 grudnia 10:00 – 15:30 sobota

10 grudnia 17:30 – 21:30 piątek

18 grudnia 10:00 – 12:30 sobota – egzamin

Istnieje możliwość uczestniczenia w zajęciach w trybie online. Wykłady są transmitowane na żywo na platformie ZOOM, próbki win w małych buteleczkach dostarczane na dzień przed zajęciami.

Zajęcia i egzamin odbędą się w sali szkoleniowej Hotelu Raffles Europejski przy ulicy Krakowskie Przedmieście 13. 
Ilość miejsc ograniczona 

O prowadzącym

capstone californiaAdam Pawłowski MS – Pierwszy Polski Master Sommelier. Mistrz Polski Sommelierów 2014, laureat nagrody Akademii Gastronomicznej w Polsce Ars Coquinaria 2017 w kategorii „Mistrz Mistrzów”. Wykładowca i egzaminator The Court of Master Sommeliers, certyfikowany wykładowca The Wine & Spirit Education Trust, organizator i prowadzący kursów WSET na poziomach 1, 2 i 3 w ramach Adam Pawłowski MS Wine Academy, wykładowca Collegium Civitas na kierunku Teoria i Praktyka Sommelierska, wykładowca w Akademii Leona Koźmińskiego na kierunku Horeca Menedżer, niezależny konsultant branży HoReCa, felietonista magazynu Food Service, członek Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. Szlify w branży zdobywał między innymi w restauracji Northcote w Wielkiej Brytanii (1* przewodnika Michelin).


Opinie uczestników kursu WSET 3

kurs winiarski wset 3

Sylwia Bonin – „Adam jest pasjonatem wina o ogromnej wiedzy i klasie. W czasie WSET przekazywał nie tylko informacje związane z kursem, ale także ciekawostki i własne doświadczenia winiarskie. Wina, które dobierał do degustacji świetnie oddawały charakter omawianych szczepów i regionów, a prowadzenie degustacji w formie dyskusji sprawiło, że ocena win w czasie egzaminu była łatwa. Dzięki kursowi „zakręciłam się” winiarsko i zrozumiałam, że nadal chciałbym zagłębiać się w magicznym świecie win.”

 

Michał Popiołek – Kurs WSET III prowadzony przez Adama to połączenie pasji i profesjonalizmu, a takie podejście do winiarstwa jest również moją ambicją. Wina dobierane były w sposób przemyślany, zawsze reprezentatywne dla szczepu i regionu, ale nie zabrakło również kilku ciekawostek i niespodzianek. Doświadczenie, które Adam przemyca w swojej narracji, daje poczucie bezpośredniego kontaktu z opowiadanym światem wina. Z jednej strony kurs dał mi pewność, co do własnych rosnących umiejętności zawodowych, z drugiej jeszcze bardziej rozbudził hobbystyczny zapał do winiarstwa.