WSET Level 3 Award in Wines

Kurs winiarski WSET 3

Zaawansowany kurs dla osób pracujących w branży winiarskiej i gastronomii oraz dla niezwiązanych z branżą miłośników wina. Kierowany do osób, które chcą pogłębić wiedzę winiarską. Kurs szczegółowo porusza tematykę uprawy winorośli i produkcji wina. Na kursie zdobędziesz umiejętności opisywania i oceny win pod kątem ich stylu i jakości. Po zdanym egzaminie otrzymasz certyfikat oraz pin WSET i będziesz mógł używać certyfikowanego loga WSET.

 

kurs winiarski

 

Czego się nauczysz:

Unit 1

  • podstaw produkcji wina: lokalizacja, uprawa, produkcja, dojrzewanie, butelkowanie
  • wpływu powyższych czynników na charakterystykę kluczowych win:
    • spokojnych
    • musujących
    • wzmacnianych
  • jak aplikować zdobytą wiedzę w celu opisywania stylu wina i jego jakości

Unit 2

  • jak degustować wina, opisywać ich charakterystykę i oceniać ich jakość używając WSET Level 3 Systematic Approach to Tasting Wine® (SAT)

Realizacja kursu:

  • na kursie zdegustujesz minimum 70 win
  • otrzymasz książkę, ćwiczenia i dodatkowe materiały dydaktyczne
  • dla kwalifikacji na tym poziomie zalecane są minimum 54 godziny nauki we własnym zakresie, w tym 32,5 godzin zajęć kursowych
  • zajęcia prowadzone są w języku angielskim

Dodatkowo otrzymasz w prezencie ebook „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. 

Egzamin:

Unit 1 – test wielokrotnego wyboru (50 pytań) i arkusz 4 pytań wymagających odpowiedzi pisemnych w formie krótkiego eseju.

Unit 2 – ślepa degustacja dwóch win

Egzamin trwa 2,5 godziny i odbywa się w języku angielskim. Kandydaci, którzy zdobyli minimum 55% punktów otrzymają certyfikat ukończenia kursu.

Warunki uczestnictwa w kursie:

Zaleca się posiadanie WSET Level 2 Award in Wines and Spirits lub prezentowania wiedzy na podobnym poziomie. Uczestnik musi być w wieku uprawniającym go do konsumpcji alkoholu żeby wziąć udział w degustacji, natomiast nie wyklucza to jego z uczestnictwa w kursie.

Dodatkowe informacje:

W celu zdobycia pełnego zakresu informacji pobierz specyfikację kursu, która znajduje się w linku poniżej.

Level 3 Specification

Koszt kursu:

3 500 zł

TERMINARZ ZAJĘĆ KURSÓW W 2020 :

Kurs wieczorny w Warszawie (09.09 – 15.10.2020)
9 września 17:30 – 21:00
17 września 17:30 – 21:00
23 września 17:30 – 21:00
24 września 17:30 – 21:00
30 września 17:30 – 21:00
01 października 17:30 – 21:00
07 października 17:30 – 21:00
08 października 17:30 – 21:00
14 października 17:30 – 21:00
15 października 17:30 – 20:30 egzamin
Zajęcia i egzamin odbędą się w „Raffles Europejski Warsaw – Sala Szkoleń.” przy ul. Krakowskie Przedmieście 13.
Ilośc miejsc ograniczona. 

Opinie uczestników kursu WSET 3:

Sylwia Bonin 

„Adam jest pasjonatem wina o ogromnej wiedzy i klasie. W czasie WSET przekazywał nie tylko informacje związane z kursem, ale także ciekawostki i własne doświadczenia winiarskie. Wina, które dobierał do degustacji świetnie oddawały charakter omawianych szczepów i regionów, a prowadzenie degustacji w formie dyskusji sprawiło, że ocena win w czasie egzaminu była łatwa. Dzięki kursowi „zakręciłam się” winiarsko i zrozumiałam, że nadal chciałbym zagłębiać się w magicznym świecie win.”

 

Michał Popiołek

Kurs WSET III prowadzony przez Adama to połączenie pasji i profesjonalizmu, a takie podejście do winiarstwa jest również moją ambicją. Wina dobierane były w sposób przemyślany, zawsze reprezentatywne dla szczepu i regionu, ale nie zabrakło również kilku ciekawostek i niespodzianek. Doświadczenie, które Adam przemyca w swojej narracji, daje poczucie bezpośredniego kontaktu z opowiadanym światem wina. Z jednej strony kurs dał mi pewność, co do własnych rosnących umiejętności zawodowych, z drugiej jeszcze bardziej rozbudził hobbystyczny zapał do winiarstwa.