O mnie

Nazywam się Adam Pawłowski i jestem pierwszym polskim Master Sommelierem. Tytułem tym poszczycić się może zaledwie 257 osób na świecie i uznaje się go za najwyższy poziom kwalifikacji w dziedzinie wina.

Szlify w branży zdobywałem w Northcote, restauracji odznaczonej gwiazdką w prestiżowym przewodniku Michelina. To właśnie tam, przez 6 lat, jako Head Sommelier zarządzałem jedną z najlepszych kart win w Wielkiej Brytanii i dowodziłem grupą jednych z najbardziej utalentowanych sommelierów w kraju.

Wino i jedzenie to moja praca, ale też pasja, która pochłania większość mojego życia. Czerpię inspiracje z wielu kulinarnych podróży, wizyt w winnicach na całym świecie i codziennej pracy z posjonatami wina.

Mam zaszczyt być wykładowcą i egzaminatorem The Court of Master Sommeliers, uznanej za najbardziej prestiżową organizacją szkolącą adeptów sztuki sommelierskiej. Jestem certyfikowanym wykładowcą i egzaminatorem londyńskiej szkoły winiarskiej The Wine & Spirit Education Trust pod egidą której prowadzę kursy na poziomach 1, 2 i 3 w ramach Adam Pawłowski MS Wine Academy. Poza tym prowadzę warsztaty, szkolenia i seminaria na rozmaite tematy związane z branżą winiarską. Jestem członkiem Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. Co roku sędziuję wiele konkursów winiarskich w tym organizowany przez magazyn winiarski Decanter World Wine Awards. 

Jestem współautorem książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w Gastronomii”, która jest pierwszym w Polsce poradnikiem w całości poświęconym profesjonalnej obsłudze oraz temu jak gościnność przekłada się na sukces w gastronomii.

051114NC-014

OSIĄGNIĘCIA I NAGRODY
  • Dyplom Master Sommeliera 2014
  • Nagroda Grand Siecle Trophy 2014 dla kandydata, który w danym roku zdał egzamin na Master Sommeliera z najlepszym wynikiem
  • Mistrz Polski Sommelierów 2014
  • Zwycięzcą Sud de France Sommelier Competition 2013
  • Dwukrotny finalista zawodów UK Best Sommelier 2011/2014
  • Karta win Northcote uznana przez przewodnik AA najlepszą kartą w UK 2013/2014
  • Nagroda Personality of The Year 2014 przyznawana przez Imbibe Magazine w kategorii wschodzącej gwiazdy branży gastronomicznej
  • Laureat nagrody Akademii Gastronomicznej w Polsce Ars Coquinaria 2017 w kategorii „Mistrz Mistrzów”  dla mentorów pokoleń polskiej gastronomii oraz wybitnych osobistości kulinarnych

PUBLIKACJE