O mnie
Nazywam się Adam Pawłowski i jestem pierwszym polskim Master Sommelierem. Tytułem tym poszczycić się może zaledwie 270 osób na świecie i uznaje się go za najwyższy poziom kwalifikacji w dziedzinie wina.
Szlify w branży zdobywałem w Northcote, restauracji odznaczonej gwiazdką w prestiżowym przewodniku Michelina. To właśnie tam, przez 6 lat, jako Head Sommelier zarządzałem jedną z najlepszych kart win w Wielkiej Brytanii i dowodziłem grupą jednych z najbardziej utalentowanych sommelierów w kraju.
Wino i jedzenie to moja praca, ale też pasja, która pochłania większość mojego życia. Czerpię inspiracje z wielu kulinarnych podróży, wizyt w winnicach na całym świecie i codziennej pracy z posjonatami wina.
Mam zaszczyt być wykładowcą i egzaminatorem The Court of Master Sommeliers, uznanej za najbardziej prestiżową organizacją szkolącą adeptów sztuki sommelierskiej. Jestem certyfikowanym wykładowcą i egzaminatorem londyńskiej szkoły winiarskiej The Wine & Spirit Education Trust pod egidą której prowadzę kursy na poziomach 1, 2 i 3 w ramach Adam Pawłowski MS Wine Academy. Jestem wykładowcą w Akademii Leona Koźmińskiego na kierunku Horeca Menedżer i w Collegium Civitas na kierunku Teoria i praktyka Sommelierska. Poza tym prowadzę warsztaty, szkolenia i seminaria na rozmaite tematy związane z branżą winiarską. Jestem członkiem Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. Co roku sędziuję wiele konkursów winiarskich w tym organizowany przez magazyn winiarski Decanter World Wine Awards.
Jestem współautorem książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w Gastronomii”, która jest pierwszym w Polsce poradnikiem w całości poświęconym profesjonalnej obsłudze oraz temu jak gościnność przekłada się na sukces w gastronomii.
