O mnie

Nazywam się Adam Pawłowski i jestem pierwszym Polskim Master Sommelierem. Tytułem tym poszczycić się może zaledwie 239 osób na świecie i uznaje się go za najwyższy poziom kwalifikacji w dziedzinie wina.

Szlify w branży zdobywałem w Northcote, restauracji odznaczonej gwiazdką w prestiżowym przewodniku Michelina. To właśnie tam, przez 6 lat, jako Head Sommelier zarządzałem jedną z najlepszych kart win w Wielkiej Brytanii i dowodziłem grupą jednych z najbardziej utalentowanych sommelierów w kraju.

Wino i jedzenie to moja praca, ale też pasja, która pochłania większość mojego życia. Czerpię inspiracje z wielu kulinarnych podróży, wizyt w winnicach na całym świecie i codziennej pracy z posjonatami wina.

Jestem członkiem Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, Artisanem dla Atelier Ruinart, członkiem Academy of Food and Wine Service, Coteaux de Champenoise i Chaine de Rotisiers. Co roku sędziuję dla magazynu Decanter (Decanter Wine Awards).

Mam zaszczyt być wykładowcą The Court of Master Sommeliers, uznanej za najbardziej prestiżową organizacją szkolącą adeptów sztuki sommelierskiej. Poza tym prowadzę warsztaty, szkolenia i seminaria na rozmaite tematy związane z branżą winiarską.

Jestem felietonistą „Food Service” – najlepszego polskiego magazynu dla profesjonalistów z branży HoReCA, gdzie w mojej autorskiej kolumnie „Mam to w nosie” pisuję o tym co w winie piszczy.

051114NC-014

OSIĄGNIĘCIA I NAGRODY
  • Dyplom Master Sommeliera 2014
  • Nagroda Grand Siecle Trophy 2014 dla kandydata, który w danym roku zdał egzamin na Master Sommeliera z najlepszym wynikiem
  • Mistrz Polski Sommelierów 2014
  • Zwycięzcą Sud de France Sommelier Competition 2013
  • Dwukrotny finalista zawodów UK Best Sommelier 2011/2014
  • Karta win Northcote uznana przez przewodnik AA najlepszą kartą w UK 2013/2014
  • Nagroda Personality of The Year 2014 przyznawana przez Imbibe Magazine w kategorii wschodzącej gwiazdy branży gastronomicznej
  • Laureat nagrody Akademii Gastronomicznej w Polsce Ars Coquinaria 2017 w kategorii „Mistrz Mistrzów”  dla mentorów pokoleń polskiej gastronomii oraz wybitnych osobistości kulinarnych

PUBLIKACJE