Profesjonalne degustacje

 

W lutym i marcu branża winiarska budzi się z zimowego snu i wraz z przebiśniegami pojawiają się pierwsze zaproszenia na degustacje. Jako doświadczony uczestnik tego typu imprez radzę wystawcom jak najlepiej się zaprezentować, a osobom odwiedzającym jak dobrze skorzystać z degustacji.

 

Porady dla organizatorów:

Zwykle jestem uczestnikiem degustacji, ale zdarzało mi się również być po stronie organizatora i wiem jak dużym wyzwaniem jest przeprowadzenie profesjonalnej degustacji win. Należy zadbać o sprzęt, szkło, obsługę no i oczywiście o same wina.

Absolutnym minimum profesjonalnej degustacji win jest zaserwowanie ich w dobrej kondycji oraz temperaturze adekwatnej dla danego typu. Nie raz „naciąłem” się na wino korkowe, ciepłego szampana, zmrożonego rieslinga czy wręcz ugotowane Amarone. Optymalizacja temperatury w warunkach degustacyjnych jest trudna, ale przecież chcemy aby wina zaprezentowało się jak najlepiej. Jeżeli wino potrzebuje więcej czasu żeby się „otworzyć” to warto przelać je do karafki. Dekanter uatrakcyjni wygląd stolika, a odwiedzający z pewnością zainteresują się jego zawartością. Należy mieć pod ręką lód, coolery, spluwaczki i wodę do picia. Przy tzw. degustacjach „stolikowych” nie ma co prezentować dużej ilości win, 6-8 etykiet w zupełności wystarczy. Mniejsza ilość ułatwi logistykę i pozwoli skupić uwagę odwiedzających na konkretnych butelkach. Chodząc od stolika do stolika uczestnicy degustują wiele win, ale zwykle używają tylko jednego kieliszka. Warto jest zaproponować przepłukanie go przed przejściem do degustacji. Nie płuczemy kieliszka wodą, ale winem. Mój dobry znajomy Thomas Klinger, reprezentant słynnego producenta austriackiego Weingut Bründlmayer poszedł dalej i każdemu odwiedzającemu jego stolik osobiście przepłukuje kieliszek rozlewając wino po jak największej jego powierzchni. Tak przepłukane szkło jest idealne do degustacji.

 

 

źródło prowein.com

 

Porady dla uczestników:

Warto jest odpowiednio się przygotować. Jeżeli degustacja dotyczy konkretnego kraju, regionu, producenta dobrze jest odświeżyć wiedzę teoretyczną. Następnie szczegółowo przeczytać program i określić plan degustacji. Bardzo ważną częścią degustacji jest interakcja z osobami prezentującymi wina. Miłym gestem jest przekazanie im informacji zwrotnej na temat spróbowanych butelek. Dla winiarza to często bezcenne wskazówki. Poza tym feed back jest formą wyrażenia wdzięczności za poświęcony nam czas i wino. Aby wynieść więcej z degustacji należy sporządzać notatki, a nawet wręcz fotografować ulubione etykiety. Bez notatek bardzo trudno jest zapamiętać konkretne wino. Z doświadczenia wiem, że po degustacji kilkunastu i więcej wszystko win wszystko zaczyna się ze sobą zlewać. Pamiętajmy, że oprócz nas potencjalnie jest wiele osób chcących zdegustować dane wina. Dlatego starajmy się nie oblegać zbyt długo jednego stanowiska. O wpychaniu się przed innych już nawet nie wspomnę. W dniu degustacji najlepiej zupełnie zrezygnować ze skrapiania się swoim ulubionymi perfumami, bo intensywna woń nie tylko zaburzy naszą percepcję win, ale może również przeszkadzać innym. Profesjonalne degustacje mają pewne znamiona spotkań towarzysko-biznesowych, ale nie powinny być okazją do napicia się wina lecz jak sama nazwa spotkania wskazuje – do jego degustacji.

 

Adam Pawłowski MS

dla

Następny wpis >>
<< Poprzedni wpis