Wulkany

 

Jeszcze do niedawna Styria pozostawała dla mnie miejscem nieodkrytym. Do tej pory znałem ją jedynie z książek i degustacji win. Im więcej degustowałem, tym bardziej chciałem odwiedzić to fascynujące miejsce na mapie winiarskiej Austrii. Przyszło mi na to czekać aż do czerwca tego roku.

 

Krajobraz Styrii to rolujące się po widnokręgu pagórki, które w południowo-wschodniej części regionu przetkane są wulkanami. Vulkanland Steiermark to oficjalna nazwa jednego z trzech subregionów winiarskich Styrii. Vulkanland wyróżnia się wyjątkową topografią, typem gleby i szczególnym doborem szczepów pod uprawę winorośli. Podnóża wygasłych wulkanów stanowią najlepszą ekspozycję i genialne podłoże pod uprawę winorośli. Winnice mogą sięgać nawet 600 m n.p.m. i są bogate w bazalt i tuf wulkaniczny. W regionie wulkanów panuje umiarkowany klimat kontynentalny z dwoma wiodącymi wpływami. Pierwszy przynosi chłód od Kotliny Panońskiej, a drugi ciepło od Bałkanów. Ta kombinacja połączona z górzystą topografią regionu zapewnia winorośli długi okres wegetacyjny, który przekłada się na pełną dojrzałość lokalnych odmian. Wulkanland to jedyne 1,524 ha winnic. Uprawa jest zdominowana w ok. 90% przez szczepy białe. Na czele nadal znajduje się welschriesling, ale po piętach depcze mu dziarsko sauvignon blanc.

 

Zdjęcie Adam Pawłowski

 

Ten popularny szczep z Doliny Loary pojawił się w Styrii ok. pół wieku temu i z roku na rok liczba jego nasadzeń rośnie. Styryjskie sauvignon blanc uchodzi za jedno z najlepszych na świecie i dorobiło się własnego stylu. Rześkością i mineralnością nawiązuje do stylu Doliny Loary, ale jest nieco pełniejsze i bardziej aromatyczne i egzotyczne od francuskiego pierwowzoru. Chardonnay lokalnie nazywane morillon również bardzo dobrze się czuje na lokalnych glebach wulkanicznych, które zarysowują jego naturalną kwasowość i nadają mu wyraźnego mineralnego sznytu. Na szczególną uwagę zasługuje aromatyczny traminer z Gminy Klöch, którego tradycja uprawy w regionie sięga XIV wieku. Traminer występuje w trzech odsłonach Gelber (żółty), Rotter (czerwony) i Gewürztraminer (różowy). Może być wytrawny, półwytrawny lub słodki. W 2018 wina białe zostały objęte systemem apelacji i uzyskały status DAC Controlled District of Austria. To najwyższa nobilitacja, w ramach systemu określania jakości austriackich win. Na trójstopniowej piramidzie jakości góruje Riedenweine – to wina pochodzące z pojedynczej winnicy, drugi w hierarchii jakości jest Ortswein, czyli wina z konkretnej gminy, a stawkę zamykają wina regionalne Gebietswein. Szczepy czerwone pozostają na marginesie i nie są objęte powyższą apelacją. Liderem w czerwieni jest autochtoniczna odmiana austriacka zweigelt. Odnajdziemy tam także sporą dozę odmian bordoskich takich jak cabernet sauvignon i merlot.
Wulkanland jest miejscem szczególnie emocjonującym na mapie winiarskiej Austrii, ponieważ wzbogaca ten tradycyjny kraj winiarski o różnorodność uprawianych szczepów i dostarcza unikalne terroirpod produkcję charakternych win.

Regulacja Apelacji Vulkanland DAC
– Ręczne zbiory
– Wina wytrawne z cukrem resztkowym do 4 g/l z wyjątkiem rieslinga i traminera z Klöch, który może być półsłodki lub słodki
– Dozwolone szczepy: welschriesling, weissburgunder, morillon (chardonnay), grauburgunder, riesling, gelber muskateller, sauvignon blanc, traminer. Wszystkie powyższe odmiany mogą występować jako wina jednoszczepowe lub w kupażu.

 

Adam Pawłowski MS

dla

<< Poprzedni wpis