WINO.KLUB zestaw #3 kwiecień 2022

 

Zestaw #3 kwiecień 2022

  1. Wolne Wina Rosé 2020
  2. Vieux Télégraphe Vignobles Brunier Le Pigeoulet Rouge 2019
  3. A.A. Badenhorst Sécateurs Chenin Blanc 2021
  4. Catherine & Pierre Breton Pierres Rousses Blanc 2018

 

Wolne Wina Rosé 2020

Polska / Dolny Śląsk / regent, gewürztraminer

bezpretensjonalne, niezobowiązujące, pachnące poziomkami i żurawiną, w ustach czerwone owoce uzupełniają nuty hibiscusa, dobra struktura i kwasowość, do picia w plenerze, najlepiej z przyjaciółmi, czyli coraz popularniejsze glou glou!

 

Wolne Wina to projekt Mateusza Gracza, importera win naturalnych z Doliny Loary (m.in. Zoé i Thierry Puzelat, Sébastien David, Pierre-Olivier Bonhomme), Alzacji (m.in. Julien Albertus, Florian i Mathilde Beck Hartweg, Jean Marc Dreyer ), Bergerac (m.in. Isabelle Carles & Franck Pascal) oraz innych, często mało znanych regionów Francji. Mateusz przez wiele lat pracował we Francji zajmując się kawą speciality. Zakochał się jednak w winach naturalnych i wrócił do Polski jako ich importer.

 

Rosé 2020: Mateusz, aby móc zaetykietować własne wino, zatrudnił się u Rafała Wesołowskiego, właściciela Winnic Wzgórz Trzebnickich. Ostatecznie po roku pracy jego wino powstało z winogron regenta (66%) i gewürztraminera w formie rosé. Wino było macerowane przez dwa tygodnie, fermentowało na rdzennych drożdżach, leżakowało w używanej burgundzkiej beczce przez 6 miesięcy na drobnym osadzie, nie było klarowane, ani filtrowane, zostało zabutelkowane bez dodatku SO2. 1% ze sprzedaży każdej butelki trafia do Extinction Rebellion (organizacji, która za pomocą pokojowych aktów nieposłuszeństwa obywatelskiego próbuje wpłynąć na rządy, aby przeciwdziałały kryzysowi klimatycznemu i ekologicznemu), a produkcja wina została zrekompensowana dzięki Atmosfair, organizacji non-profit, która aktywnie przyczynia się do ograniczenia emisji CO2; zawartość alkoholu: 10,5%.

 

Vieux Télégraphe Vignobles Brunier Le Pigeoulet Rouge 2019

Francja / Dolina Rodanu, Vin de Pays de Vaucluse / grenache noir, syrah, carignan, cinsault

świeże i doskonale zrównoważone, o zdecydowanie owocowym charakterze (jeżyny, śliwki i aronie), z nutami lukrecji i dzikich ziół (garrigue), w ustach miękkie, z soczystym, dojrzałym owocem, idealnie wpisaną taniczną strukturą i długą końcówką

 

Hipolit Brunier w 1898 roku w miejscowości Bedarrides leżącej w południowo-wschodniej części apelacji Châteauneuf-du-Pape posadził pierwszą winorośl (tutaj też w 1792 roku Claude Chappe, wynalazca telegrafu optycznego, zbudował jedną ze swoich wież sygnałowych). Syn Hipolita – Jules powiększył winnicę do 42 ha i na cześć wynalazcy nadał jej nazwę Vieux Telegraphe. Po II wojnie światowej Henri Brunier zajął się odbudową renomy winnicy i majątku. Powiększył obszar uprawy winorośli do 132 ha i sieć dystrybucji. Od 1980 r jego dwaj synowie Frédéric i Daniel rozwijają rodzinny biznes pod nazwą Les Vinobles Brunier, w skład którego dzisiaj wchodzą winnice: Vieux Télégraphe, Télégramme, Piedlong, Pogeoulet, Mégaphone, La Roquète, Les Pallières i Massaya (Liban).

 

 

Le Pigeoulet 2019 to „wino domowe” Vignobles Brunier. Jego nazwa pochodzi od miejscowości, w której znajduje się dom rodzinny, biura i piwnice Vieux Télégraphe. Cuvée (grenache noir 55%, syrah 15%, carignan 15%, cinsault) otrzymało swoją formę w 1998 roku, gdy połączono owoce z 12 ha winnicy z Caromb (Côtes de Ventoux) z tymi z 3 ha winnicy nad brzegiem Rodanu (Châteauneuf-du-Pape). Winogrona były zbierane ręcznie, dwukrotnie selekcjonowane i odszypułkowane. Wino fermentowało w kadziach betonowych przez 30 dni w kontrolowanej temperaturze, a następnie całość dojrzewała w dużych beczkach z francuskiego dębu (foudres) przez 12 miesięcy. Wino zabutelkowano po lekkiej filtracji. Roczna produkcja: 80.000 butelek. Oceny: 90-91 JS; zawartość alkoholu: 14% (importer: Vininova).

 

A.A. Badenhorst Sécateurs Chenin Blanc 2021

Republika Południowej Afryki / Swartland / chenin blanc

świeże, dojrzałe, krzemienne, pachnące renklodami, kwiatami polnymi i świeżymi ziołami, w ustach obfite, pełne, z długim, cytrynowo-pieprznym finiszem, dobrze prezentujące najnowsze trendy w RPA

 

A.A. Badenhorst to producent z RPA z najwyższej półki. Adi (Andre Adriaan) to jedna z emblematycznych postaci Swartland Revolution, czyli ruchu win jakościowych, który przywrócił region na północ od Kapsztadu do pierwszej ligi winiarskiej (jest też członkiem założycielem Swartland Independent). Badenhorst wraz z kuzynem Heinem dostrzegł ogromny potencjał starych krzewów chenin blanc, grenache i innych odmian. Gospodaruje właśnie na takiej starej, nienawadnianej działce (winiarnia przylegająca do niej ostatni raz była używana w 1930 roku!) na zboczach kultowej granitowej góry Paardeberg (28 ha). Jego wina powstają z mieszanki różnych odmian z przewagą syrah i grenache w czerwonych oraz chenin i szczepów rodańskich w białych (terminował przecież nie tylko w Chateau Angelus/Boredaux,a le przede wszystkim u Alaina Graillot!). Wytwarza wina naturalne w tradycyjnym stylu.

 

 

Secateurs Chenin Blanc 2021: winogrona chenin blanc (oraz w niewielkim stopniu palomino, semillon i grenache blanc) pochodzą głównie z winnicy Kalmoesfontein (położonej po północnej stronie góry Paardeberg) oraz działki sąsiada ze starych (w większości zasadzonych w latach 60.), nienawadnianych krzewów uprawianych organicznie na różnych granitowych glebach, które dają jedynie 4 tony owocu na ha. Były zbierane ręcznie. Spontaniczna fermentacja w betonowych zbiornikach trwała 20 dni. Część soku (25%) fermentowało w używanych beczkach (fouders). Wino pozostawało na grubym osadzie przez 7 miesięcy, zanim zostało zabutelkowane bez filtrowania. Oceny: 89 WW  (2019), 94 W&S  (2018); zawartość alkoholu: 13,5% (importer: Vivelevin).

 

Catherine & Pierre Breton Pierres Rousses Blanc 2018

Francja / Dolina Loary, AOC Vouvray / chenin blanc

żywe, z wigorem, pachnące pigwą, gruszkami, skórką pomarańczową i kandyzowanymi owocami, na podniebieniu bogate, głębokie, teksturalne, z nutami soli morskiej o białego pieprzu oraz kamiennym finiszem.

 

Catherine & Pierre Breton to rodzinna winiarnia, założona w latach 80. XIX wieku na wschód od Bourgueil we wsi Restigné; wytwarzają wina w apelacjach: Chinon i Bourgueil, a także w Vouvray. W 1985 roku Pierre opuścił miejscową spółdzielnię, aby zacząć samodzielnie butelkować wina. Rodzina Breton uchodzi obecnie za ikonę naturalnego winiarstwa. Praktyki biodynamiczne wprowadzili już w 1994 roku, zaraz po otrzymaniu certyfikatu ekologicznego (1991 rok). W ich winnicach na różnych glebach (żwir, wapień, glina, łupek i żółty tuf) rośnie głównie cabernet franc (znany nad Loarą jako „Breton”) oraz chenin blanc (Vouvray). Chociaż Pierre jest głównym enologiem, to Catherine tworzy serię cuvées pod nazwą „La Dilettante”. Wspólnie dzielą swoje wina na trzy kategorie: wina naturalne (do szybkiej konsumpcji), wina klasyczne (typowe dla apelacji) oraz wina terroir (indywidualnie winifikowane parcele). Mimo że każde cuvée jest wyjątkowe (różna gleba, winifikacja i élévage), to jednocześnie wykazują duże podobieństwa. Od 2016 roku rodzicom pomagają ich dzieci: córka France i syn Paul.

 

 

Pierres Rousses Blanc 2018: wino jest dziełem Paula, najstarszego syna Catherine i Pierre Breton. Powstaje od 2016 roku z owoców z niewielkiego siedliska, które swoją nazwę (Pierre Rousses) zawdzięcza kolorom gleby (glina z krzemieniem). Winogrona ze starych krzewów (55 lat) były zbierane ręcznie, sortowane dwukrotnie, fermentowane i leżakowane w używanych 400 litrowych beczkach na drobnym osadzie przez 10 miesięcy. Butelkowane po filtrowaniu, z cukrem resztkowym i zawartością SO2 na poziomie 40 mg/l. Oceny: 90 V; zawartość alkoholu: 14,5% (importer: Terroiryści).

 

Zobacz wideo z degustacji win zestaw #1#

Kliknij i dowiedz się więcej o WINO. klub

Kliknij i zapisz się do WINO. klub i otrzymaj pakiet 2 lub 4 win

Dowiedz się więcej o międzynarodowych kursach winiarskich WSET 

Następny wpis >>
<< Poprzedni wpis