Moda na 0%

Moda na 0%

Moda na 0% W ostatnich latach obserwujemy dynamiczny wzrost zainteresowania winami bezalkoholowymi. Skąd bierze się moda na 0% i jak ten trend wpływa na branżę winiarską? Wino bezalkoholowe wytwarzane jest z wina alkoholowego, które poddaje się dealkoholizacji. Można to zrobić na kilka sposobów. Pierwszy z nich to metoda próżniowa w drodze, której odparowuje się alkohol, ale wraz z nim traci się również sporą część aromatów. Drugim i zarazem najczęściej stosowanym…

Co pić do street foodu?

Co pić do street foodu?

Uliczne picie nie brzmi tak dobrze jak uliczne jedzenie, ale może dawać niemniej przyjemności niż celebrowanie posiłku w zasiadanej restauracji. Jesteśmy w szczycie sezonu marketów, targów, imprez „jedzeniowych” na świeżym powietrzu i pytanie czy i co powinniśmy popijać do street foodu?  Miejsce i warunki w jakich spożywamy posiłki mocno determinują co do nich pijemy. W eleganckiej restauracji popijamy świetne wina w zakładowej stołówce pierwszym wyborem jest kompocik, a w burgerowni króluje piwo. Gdy zasiadamy wygodnie…

Ponowne odkrycie Grecji

Ponowne odkrycie Grecji

Być może w Grecji nie powstało pierwsze wino ale to Grekom zawdzięczamy nadanie piciu wina funkcji społecznej i kulturowej. Bogata historia, wsparta mitologiczną postacią Boga Wina Dionizosa wpisała na mapę winnego Świata ten niewielki kraj winiarski ale nie sprawiła, że często po nie sięgamy. Dlaczego? Topografia Grecji sprzyja uprawie winorośli bo prawie 80% powierzchni kraju stanowią tereny górzyste. Góry tworzą stoki na ekspozycję winnic, dają możliwość na wysoką uprawę…

Koniec Światów

Koniec Światów

Po mojej ostatniej wizycie w regionach winiarskich Kalifornii stawiam śmiałą tezę, że zbliża się koniec tradycyjnego podziału na Stary i Nowy Świat w nomenklaturze winiarskiej. Kontynenty winiarskie „zbliżają się” do siebie, a różnice między nimi są niewielkie lub zupełnie żadne. Przyzwyczaiłem się już do tego, że średnio co dziesięć lat następuje korekta stylu win kalifornijskich. Działo się tak od mniej więcej lat 60-ych, aż do pierwszej dekady 2000-ych. Mieliśmy cykle win na wskroś…

Algarve

Algarve

To jeden z najczęściej odwiedzanych regionów Portugalii ale bardzo mało znany z wina. Algarve kojarzy się bardziej z pięknymi plażami, dramatycznymi klifami i kurortami przepełnionymi zagranicznymi turystami niż z konkretnymi typami lokalnych win. Czas na odkrycie tej nieznanej winnej krainy. Algarve znajduje się dosłownie na samym końcu Europy. To najdalej wysunięty na południowy-zachód europejski region winiarski znajdujący się zaledwie kilka set kilometrów od północnego wybrzeża Afryki. Zachodnia część…

WINO.klub zestaw #12

WINO.klub zestaw #12

WINO.klub obchodzi swój pierwszy jubileusz. Już od roku zestawiamy ze sobą klasykę gatunku z winami Nowej Fali. Nie inaczej jest w zestawie #12. Prezentujemy klasyczną Portugalię z nowoczesnym twistem, rasowe cabernet z  Waszyngtonu od ekscentrycznego producenta, biodynamiczną grecką biel powstałą z połowy tuzina lokalnych szczepów i na wskroś klasyczne Fiano.  Reynolds Carlos Reynolds Tinto 2020 Portugalia / Alentejo, VR Alentejano / alicante bouschet, aragonez, afrocheiro, trincadeira. Szczere i bez napięcia, pachnące…

Co to jest WSET?

Co to jest WSET?

The Wine and Spirit Education Trust jest największą na świecie globalną organizacją oferującą kursy z zakresu wina. WSET został założony w 1969 roku w celu wsparcia branży w Wielkiej Brytanii i od tego czasu jest światowym liderem w dziedzinie edukacji winiarskiej.  WSET ma swoją siedzibę w Londynie, ale oddziały tej organizacji są rozsiane po całym świecie.  Aktualnie kursy odbywają się w ponad siedemdziesięciu krajach, w tym w Polsce. WSET oferuje kompleksowy zestaw kwalifikacji  w dziedzinie wina. Organizacja oferuje…

Waszyngton

Waszyngton

Często jestem pytany o wskazanie „regionów winiarskiego jutra” w których dzieją się ekscytujące procesy wnoszące nową jakość do świata wina. Jednym z tych nieodkrytych miejsca jest dla mnie Stan Waszyngton. Waszyngton wytwarza blisko 5% win USA, co plasuje go w Stanach na drugim miejscu zaraz po słynnej Kalifornii. To bez wątpienia najdynamiczniej rozwijający się regionu w USA, który wytwarza wina w ramach 20 podregionów. W ciągu zaledwie dwóch dekad liczba winiarni…

Super Bolgheri

Super Bolgheri

Tradycyjnie najlepsze wina Toskanii powstawały w głębi lądu u podnóży Apeninów, a te zlokalizowane na wybrzeżu uchodziły za źródło prostych i niezobowiązujących win do codziennej konsumpcji. Pół wieku temu za sprawą jednego wpływowego wizjonera ten porządek został zaburzony.   Apelacja Bolgheri, bo o niej mowa, leży w nadmorskiej prowincji Livorno. Nazwę zawdzięcza małej wiosce, której znakiem rozpoznawczym jest monumentalny zamek, a symbolem słynna aleja cyprysowa łącząca Bolgheri z San Guido….

Winne Chiny

Winne Chiny

Ustępując tylko Hiszpanii i Francji Chiny plasują się na trzecim miejscu wśród krajów o największym areale winnic. Czy to oznacza, że już wkrótce nastąpi zalew chińskiego wina? Raczej nie, bo większość winnic przeznaczana jest na uprawę winogron stołowych i rodzynek, ale branża winiarska rośnie w siłę i konsekwentnie buduje swoją markę i pozycję w kraju i na świecie.   Winorośl dotarła do Chin już ponad dwa tysiące lat temu, ale to dopiero ostatnie pół wieku jest…