Chłodno-ciepła Kalifornia

  W dobie nadużywania skrótów myślowych często wrzucamy wszystkie wina kalifornijskie do jednego worka. Biorąc pod uwagę wielkość tego stanu warto znać podstawowy podział stylów win kalifornijskich. W bieżącym felietonie wyjaśniam dlaczego proponuję klasyfikację win na te pochodzące z chłodnych i ciepłych rejonów Kalifornii.

Profesjonalne degustacje

  W lutym i marcu branża winiarska budzi się z zimowego snu i wraz z przebiśniegami pojawiają się pierwsze zaproszenia na degustacje. Jako doświadczony uczestnik tego typu imprez radzę wystawcom jak najlepiej się zaprezentować, a osobom odwiedzającym jak dobrze skorzystać z degustacji.  

Wina z lawy

  Ostatnia dekada w globalnym winiarstwie stoi pod znakiem dyskusji o wpływie czynnika ludzkiego na uprawę i produkcję win. Przerobiliśmy już temat globalnego ocieplenia, win pomarańczowych, z amfory, organicznych, biodynamicznych i naturalnych. Na horyzoncie pojawia się nowy, arcyciekawy wątek dla odmiany koncentrujący uwagę nie na nas tylko na terroir. Tym gorącym tematem są wina wulkaniczne.  

Piwna rewolucja

  Jeszcze 5 lat temu mało kto w Polsce kojarzył takie nazwy jak IPA czy APA z piwem. Nurt piw craftowych na dobre zmienia krajobraz rynku piwa w Polsce. Nie ulega wątpliwości, że jesteśmy świadkami „piwnej rewolucji”, która na sztandarach niesie hasła dotyczące produkcji jakościowych, pełnych smaku i różnorodnych piw.

Sukces win niemieckich

  „Wina reńskie” od zawsze cieszyły się dużą popularnością w kraju nad Wisłą. Po pierwsze z powodu bliskości geograficznej, po drugie z powodu naszych preferencji konsumenckich. Nie bez znaczenia jest także fakt, że wina niemieckie kojarzymy z nazwy np. riesling, rozpoznajemy charakterystyczny wydłużony kształt butelki i nie jest nam obcy ich smak. To wszystko powoduje, że wina niemieckie stanowią dla nas pewną strefę komfortu i bezpieczeństwa konsumenckiego co ma ogromne znaczenie w momencie kiedy stajemy…

Wcześniak

2018 rocznik zapisze się w historii winiarstwa europejskiego jako jeden z najwcześniejszych. Wszystkiemu winne letnie upały, które zintensyfikowały dojrzewanie owoców i tym samym przyśpieszyły zbiory nawet o miesiąc. Pracownicy wielu winnic i winiarni Europy mieli w tym roku mieli krótsze wakacje niż zwykle.  Nie inaczej było w Polsce, ponieważ zbiory także ruszyły rekordowo wcześnie bo już w połowie sierpnia.  

Młode vs. stare krzewy

  Czy lepsze wina to te produkowane z młodych czy te ze starych krzewów? Jak to zwykle bywa w świecie win odpowiedź nie jest jednoznaczna i wymaga głębszej analizy. To pytanie z kategorii „być czy mieć?” a na jego odpowiedź wpływa głównie to jaką filozofię produkcji i promocji ma dany winiarz. Zajrzyjmy między krzewy i sprawdźmy jak wiek krzewów wpływa na jakość wina.

Leithaberg DAC

  W tym roku Leithaberg obchodzi 10-lecie uzyskania statusu DAC “Districtus Austriae Controllatus”. Aktualnie jedynie 10 austriackich apelacji może poszczycić się takim wyróżnieniem. To miejsce, gdzie unikalne terroir spotyka się z talentem winiarzy co tworzy idealny przepis na wybitne wina.  

Wina alkoholu

  Żeby zrozumieć czym dla wina jest alkohol polecam spróbować wina bezalkoholowego. Kubki smakowe natychmiast nas poinformują, że mamy do czynienia z produktem niekompletnym, któremu zdecydowanie brakuje ciała, treści, smaku i aromatu. Alkohol poza tym, że ma procenty i uderza do głowy stanowi najważniejszy element składowy wina. Wino bez alkoholu jest jak danie bez głównego składnika.