Leithaberg DAC

  W tym roku Leithaberg obchodzi 10-lecie uzyskania statusu DAC “Districtus Austriae Controllatus”. Aktualnie jedynie 10 austriackich apelacji może poszczycić się takim wyróżnieniem. To miejsce, gdzie unikalne terroir spotyka się z talentem winiarzy co tworzy idealny przepis na wybitne wina.  

Wina alkoholu

  Żeby zrozumieć czym dla wina jest alkohol polecam spróbować wina bezalkoholowego. Kubki smakowe natychmiast nas poinformują, że mamy do czynienia z produktem niekompletnym, któremu zdecydowanie brakuje ciała, treści, smaku i aromatu. Alkohol poza tym, że ma procenty i uderza do głowy stanowi najważniejszy element składowy wina. Wino bez alkoholu jest jak danie bez głównego składnika.  

50 odcieni różu

  Co roku, wraz z nadejściem lata, jak bumerang powraca temat win różowych. Ten typ win zyskał miano produktu sezonowego i rzadko zastanawiamy się nad tym jak różnorodny jest to produkt. To szeroka kategoria w której różne odcienie różu determinują styl wina i niesprawiedliwe jest wrzucanie wszystkich rosé do jednego worka.

Sommelier się opłaca

  Sommelier jest po pierwsze doradcą klienta dopiero, po drugie osobą serwującą wino. To „ambasador winiarzy”, których wina z dumą poleca Gościom restauracji. To osoba dobrze czująca puls restauracji i mocno zaangażowana w serwis. Jego rola nie powinna ograniczać się jedynie do otwierania i dolewania wina Gościom.

Bordeaux En Primeur

  Co roku, na początku kwietnia, oczy całego winiarskiego świata skierowane są na Bordeaux. Krytycy winiarscy, dziennikarze, handlarze i sommelierzy przybywają nad Żyrondę na „En Primeur” gdzie degustują i oceniają leżakujące jeszcze w beczkach topowe wina z ostatniego rocznika.

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

  Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie. Tego typu restauracje przykładają ogromną wagę do wystroju sali, kwalifikacji personelu, jakości zastawy, szkła, selekcji napojów i jakości produktów używanych do gotowania. Na sukces finansowy i wizerunkowy takiego miejsca składa się niezliczona ilość czynników, a jednym ze strategicznych z pewnością jest karta napojów.

Znaczenie temperatury

Znaczenie temperatury

Niezależnie od profilu lokalu i jego stylu obsługi restauracja mająca w swojej ofercie wina ma obowiązek serwowania ich w sposób profesjonalny. Nie odwołuję się tutaj do głębokiej wiedzy i stosowania skomplikowanych technik sommelierskich tylko pochylenie się nad kilkoma prostymi ale bardzo ważnymi zasadami.

Igrzyska Sommelierów

Igrzyska Sommelierów

Rywalizacja jest wpisana w DNA sommeliera a najlepszą okazją do współzawodnictwa w dziedzinie wina są zawody sommelierskie. Dla uczestników stawanie w szranki z innymi tęgimi nosami to sposób na sprawdzenie własnych sił, a dla publiczności okazja do podziwiania kunsztu tego zawodu.