Dobra Zmiana

Dobra Zmiana

  Bardzo łatwo jest być winiarskim snobem. Wystarczy nie dopuszczać do siebie myśli, że klasyczne szczepy, wina nie maja i nie mogą mieć sobie równych. Być może po części to prawda ale świat wina ma dużo więcej do zaoferowania i błędem byłoby nie skorzystać z bogactwa jego różnorodności. Zwykle też te mniej znane zamienniki okazują się mieć fantastyczną relację ceny do jakości.

Powrót do źródeł

Powrót do źródeł

  Kto by pomyślał, że w dobie nowych technologii z przetwórniami wypełnionymi zautomatyzowanym sprzętem ktoś się jeszcze pochyli nad produkcją win z użyciem glinianego naczynia i kija. Vinhos de Talha, bo o nich mowa, robione są dziś według receptury sprzed dwóch tysięcy lat i w tej dekadzie z roku na rok produkuje się ich coraz więcej.  

10 przykazań łączenia wina i jedzenia 

10 przykazań łączenia wina i jedzenia 

Kiedy łączę wino z jedzeniem dążę do osiągnięcia idealnego balansu smaków, aromatów i tekstur. Szukam „magicznego” elementu, który uczyni food&wine pairing wyjątkowym i niepowtarzalnym przeżyciem kulinarnym. Dobierając wino do jedzenia często słucham swojej intuicji, ale warsztat opieram na dziesięciu niezawodnych zasadach pomagających podejmować trafne decyzje. 

Bobbejaan Syrah, Fable Mountain Vineyards, 2010

Bobbejaan Syrah, Fable Mountain Vineyards, 2010

Bobbejaan czyli pawian pojawia się na etykiecie nie bez przyczyny. Okazuje się, że pawiany są częstymi gośćmi Fable Mountain Vineyards a ich przysmakiem jest dojrzałe Syrah, którym lubią się raczyć prosto z krzaka. Winogrona napewno są pyszne bo powstaje z nich doskonałe wino, które skusiło mnie aromatami powideł śliwkowych, czarną porzeczką, słodkimi przyprawami, czarnym pieprzem, odrobiną dymu i palonego drewna. Wino wagi ciężkiej ale dobrze zbalansowane z gładkimi taninami i świeżym…

VIOGNIER, DOMAINE DE BRESCOU, 2014

VIOGNIER, DOMAINE DE BRESCOU, 2014

Jestem pod wrażeniem tego młodego, dobrze zrobionego i bardzo ekspresyjnego Viognier. Wino aromatyczne z nutami białych kwiatów i imbiru, bardzo owocowe jak na szczep przystało z soczystą brzoskwinią, morelą i dojrzałymi jabłkami. Raczej lekkie, łatwe do picia ale z zaznaczoną teksturą i dobrą kwasowością. Idealne z grillowaną rybą, krewetkami tygrysimi albo z melonem i szynką parmeńską.

Riesling Spatlese Trocken, Weingut Greszta, 2012

Riesling Spatlese Trocken, Weingut Greszta, 2012

Andrzej Greszta zdołał uchwycić to co w wytrawnym Mozelskim Rieslingu jest najlepsze czyli  mineralność, aromatyczność, kwasowość i przepyszny owoc. Trudno byłoby pomylić tego Rieslinga z innym szczepem na ślepej degustacji. Wino jest gotowe do picia ale przez kolejne 5-8 lat zachowa swieżość i owoc. Do bólu klasyczne, fantastycznie zbalansowane,  idealny partner dla jedzenia. Polecam z owocami morza a w szczególności z przegrzebkami, świetnie poradzi sobie z kuchnią orientalną lub łagodnym curry….