Polska branża winiarska vs brytyjska
Niedawno miałem przyjemność spotkania się z Jurkiem Krukiem z 4Senses TV i porozmawiania na temat różnic i podobieństw między polską a brytyjską branżą winiarską. A oto co zarejestrowała kamera.
Niedawno miałem przyjemność spotkania się z Jurkiem Krukiem z 4Senses TV i porozmawiania na temat różnic i podobieństw między polską a brytyjską branżą winiarską. A oto co zarejestrowała kamera.
Mam wrażenie, że Grüner Veltliner to bardzo niedoceniany i nierozumiany szczep, który przy odpowiednich warunkach jest w stanie produkować jedne z najlepszych białych win na świecie.
To dobry moment żeby zebrać pierwsze informacje, opinie i oceny rocznika 2015. Skończyła się praca w winnicy a zaczęła charówka w winiarni. Nie oceniam samych win bo dopiero są robione ale sprawdzam co jest na językach winiarzy regionów starego kontynentu i jak oceniają oni rocznik 2015.
Kiedy łączę wino z jedzeniem dążę do osiągnięcia idealnego balansu smaków, aromatów i tekstur. Szukam „magicznego” elementu, który uczyni food&wine pairing wyjątkowym i niepowtarzalnym przeżyciem kulinarnym. Dobierając wino do jedzenia często słucham swojej intuicji, ale warsztat opieram na dziesięciu niezawodnych zasadach pomagających podejmować trafne decyzje.
Bobbejaan czyli pawian pojawia się na etykiecie nie bez przyczyny. Okazuje się, że pawiany są częstymi gośćmi Fable Mountain Vineyards a ich przysmakiem jest dojrzałe Syrah, którym lubią się raczyć prosto z krzaka. Winogrona napewno są pyszne bo powstaje z nich doskonałe wino, które skusiło mnie aromatami powideł śliwkowych, czarną porzeczką, słodkimi przyprawami, czarnym pieprzem, odrobiną dymu i palonego drewna. Wino wagi ciężkiej ale dobrze zbalansowane z gładkimi taninami i świeżym…
Jestem pod wrażeniem tego młodego, dobrze zrobionego i bardzo ekspresyjnego Viognier. Wino aromatyczne z nutami białych kwiatów i imbiru, bardzo owocowe jak na szczep przystało z soczystą brzoskwinią, morelą i dojrzałymi jabłkami. Raczej lekkie, łatwe do picia ale z zaznaczoną teksturą i dobrą kwasowością. Idealne z grillowaną rybą, krewetkami tygrysimi albo z melonem i szynką parmeńską.
Andrzej Greszta zdołał uchwycić to co w wytrawnym Mozelskim Rieslingu jest najlepsze czyli mineralność, aromatyczność, kwasowość i przepyszny owoc. Trudno byłoby pomylić tego Rieslinga z innym szczepem na ślepej degustacji. Wino jest gotowe do picia ale przez kolejne 5-8 lat zachowa swieżość i owoc. Do bólu klasyczne, fantastycznie zbalansowane, idealny partner dla jedzenia. Polecam z owocami morza a w szczególności z przegrzebkami, świetnie poradzi sobie z kuchnią orientalną lub łagodnym curry….
Prawie każdy z zawodów może poszczycić się elitą najlepiej wykwalifikowanych specjalistów w danym fachu. W zawodzie sommeliera za najwyższy poziom kwalifikacji uznaje się uzyskanie tytułu Master Sommeliera.
Ciemna, purpurowa barwa. W nosie bardzo owocowe z dojżałymi malinami, wiśniami i jeżynami. Kwiatowe z nutami pieprzu i wanilii. Dobrze zbudowane z wyraźną taniną i świeżą kwasowością. Największym atutem „Meandro” jest soczysty owoc, który będzie mu towarzyszył przez następne 2-3 lata. Idealne z pieczoną wołowiną lub stekiem z grilla. quintadovalemeao.pt
Bardzo ciemna purpurowa barwa. Intensywny nos zdominowany przez dojrzałe owoce leśne i fiołki z dużą dozą nowego dębu i ziemistym niuansem. Mocarne i gęste z niewiarygodną teksturą, wyraźnymi taninami ale z zaznaczoną kwasowością i elegancją. Wino potrzebuje minimum 3-5lat żeby pokazać swój ogromny potencjł. 10-15 lat w butelce nie wyrządzi mu żadnej krzywdy a wręcz przeciwnie. Łącząc z jedzeniem myśl o intensywnych, słodkich smakach. Idealny z jeleniem podanym z macerowanymi wiśniami, redukcją z Porto i puree…