Quinta do Vale MEÃO, 2013

Quinta do Vale MEÃO, 2013

Bardzo ciemna purpurowa barwa. Intensywny nos zdominowany przez dojrzałe owoce leśne i fiołki z dużą dozą nowego dębu i ziemistym niuansem. Mocarne i gęste z niewiarygodną teksturą, wyraźnymi taninami ale z zaznaczoną kwasowością i elegancją. Wino potrzebuje minimum 3-5lat żeby pokazać swój ogromny potencjł. 10-15 lat w butelce nie wyrządzi mu żadnej krzywdy a wręcz przeciwnie. Łącząc z jedzeniem myśl o intensywnych, słodkich smakach. Idealny z jeleniem podanym z macerowanymi wiśniami, redukcją z Porto i puree…

Nie samym winem człowiek żyje

Nie samym winem człowiek żyje

  Wino jest naturalnym partnerem dla jedzenia ale nie jedyną opcją w tworzeniu perfekcyjnych połączeń. My sommelierzy też powinniśmy czasem wydostać się z naszego „comfort zonu” i zaskoczyć swoich gości i samych siebie czymś nieszablonowym.   Nie ulega wątpliwości, że Miksologia jest obecnie najbardziej rozwijającą się dziedziną w branży napojów i alkoholi i grzechem byłoby z tego nie skorzystać. Nie chcąc odbierać chleba kolegom miksologom biorę na warsztat temat, który bardzo mnie fascynuje czyli…

Fonseca Vintage Port, 2007 

Fonseca Vintage Port, 2007 

Intensywna, ciemna purpura. Bardzo owocowy nos przypominający dżem z owoców leśnych z aromatami fiołków, lukrecji, dymu i ciemnej czekolady. Słodkie, wzmocnione, pełne ciała o wysokich taninach i wyraźnej kwasowości. Wino do picia teraz lub w czasie następnych 15-20 lat. Idealne z deserami opartymi na czekoladzie, doskonałe z niebieskimi serami jak Roquefort czy Stilton. fonseca.pt

Chateau Montrose,1995

Chateau Montrose,1995

Ceglasty kolor z bursztynowym odcieniem na rancie kieliszka. Kompleksowy nos z aromatami suszonych owoców leśnych, wędzonych śliwek, palonego drewna, runa leśnego i słodkich przypraw korzennych. Aksamitne na palecie z wypolerowanymi taninami, zaznaczoną kwasowością i długim finiszem. 20 – sto letnie wino w tym momencie pokazuje swój pełen potencjał. Idealne do medytacji. Nie potrzebuje jedzenia, ale idealnie współgra z pieczoną jagnięciną podaną z jesiennymi warzywami korzennymi lub dojrzałymi twardymi…

Dom Ruinart Blanc de Blancs, 2004

Dom Ruinart Blanc de Blancs, 2004

Żółty kolor, połyskujący złotymi refleksami z bardzo żywymi bąbelkami. Świeży nos zdominowany przez dojrzałe jabłka, cytrynę, brzoskwinię i melona. Poza tym wyczuwalny w nosie brioche, wanilia i biały pieprz. W ustach świeże i dobrze zbudowane z kremowym musem i cytrusowym charakterem. Doskonałe teraz, ale swój szczyt osiągnie w ok. 2008 roku. Idealne z owocami morza w szczególności z ostrygami. Poza tym świetnie skomponuje się ze ślimakami przyrządzonymi z masłem, czosnkiem i pietruszką….