10 przykazań łączenia wina i jedzenia 

10 przykazań łączenia wina i jedzenia 

Kiedy łączę wino z jedzeniem dążę do osiągnięcia idealnego balansu smaków, aromatów i tekstur. Szukam „magicznego” elementu, który uczyni food&wine pairing wyjątkowym i niepowtarzalnym przeżyciem kulinarnym. Dobierając wino do jedzenia często słucham swojej intuicji, ale warsztat opieram na dziesięciu niezawodnych zasadach pomagających podejmować trafne decyzje. 

Bobbejaan Syrah, Fable Mountain Vineyards, 2010

Bobbejaan Syrah, Fable Mountain Vineyards, 2010

Bobbejaan czyli pawian pojawia się na etykiecie nie bez przyczyny. Okazuje się, że pawiany są częstymi gośćmi Fable Mountain Vineyards a ich przysmakiem jest dojrzałe Syrah, którym lubią się raczyć prosto z krzaka. Winogrona napewno są pyszne bo powstaje z nich doskonałe wino, które skusiło mnie aromatami powideł śliwkowych, czarną porzeczką, słodkimi przyprawami, czarnym pieprzem, odrobiną dymu i palonego drewna. Wino wagi ciężkiej ale dobrze zbalansowane z gładkimi taninami i świeżym…

VIOGNIER, DOMAINE DE BRESCOU, 2014

VIOGNIER, DOMAINE DE BRESCOU, 2014

Jestem pod wrażeniem tego młodego, dobrze zrobionego i bardzo ekspresyjnego Viognier. Wino aromatyczne z nutami białych kwiatów i imbiru, bardzo owocowe jak na szczep przystało z soczystą brzoskwinią, morelą i dojrzałymi jabłkami. Raczej lekkie, łatwe do picia ale z zaznaczoną teksturą i dobrą kwasowością. Idealne z grillowaną rybą, krewetkami tygrysimi albo z melonem i szynką parmeńską.

Riesling Spatlese Trocken, Weingut Greszta, 2012

Riesling Spatlese Trocken, Weingut Greszta, 2012

Andrzej Greszta zdołał uchwycić to co w wytrawnym Mozelskim Rieslingu jest najlepsze czyli  mineralność, aromatyczność, kwasowość i przepyszny owoc. Trudno byłoby pomylić tego Rieslinga z innym szczepem na ślepej degustacji. Wino jest gotowe do picia ale przez kolejne 5-8 lat zachowa swieżość i owoc. Do bólu klasyczne, fantastycznie zbalansowane,  idealny partner dla jedzenia. Polecam z owocami morza a w szczególności z przegrzebkami, świetnie poradzi sobie z kuchnią orientalną lub łagodnym curry….

„Meandro” do Vale MEÃO, 2013

„Meandro” do Vale MEÃO, 2013

Ciemna, purpurowa barwa. W nosie bardzo owocowe z dojżałymi malinami, wiśniami i jeżynami. Kwiatowe z nutami pieprzu i wanilii. Dobrze zbudowane z wyraźną taniną i świeżą kwasowością. Największym atutem „Meandro” jest soczysty owoc, który będzie mu towarzyszył przez następne 2-3 lata. Idealne z pieczoną wołowiną lub stekiem z grilla. quintadovalemeao.pt

Quinta do Vale MEÃO, 2013

Quinta do Vale MEÃO, 2013

Bardzo ciemna purpurowa barwa. Intensywny nos zdominowany przez dojrzałe owoce leśne i fiołki z dużą dozą nowego dębu i ziemistym niuansem. Mocarne i gęste z niewiarygodną teksturą, wyraźnymi taninami ale z zaznaczoną kwasowością i elegancją. Wino potrzebuje minimum 3-5lat żeby pokazać swój ogromny potencjł. 10-15 lat w butelce nie wyrządzi mu żadnej krzywdy a wręcz przeciwnie. Łącząc z jedzeniem myśl o intensywnych, słodkich smakach. Idealny z jeleniem podanym z macerowanymi wiśniami, redukcją z Porto i puree…