Powrót do źródeł

Powrót do źródeł

  Kto by pomyślał, że w dobie nowych technologii z przetwórniami wypełnionymi zautomatyzowanym sprzętem ktoś się jeszcze pochyli nad produkcją win z użyciem glinianego naczynia i kija. Vinhos de Talha, bo o nich mowa, robione są dziś według receptury sprzed dwóch tysięcy lat i w tej dekadzie z roku na rok produkuje się ich coraz więcej.  

10 przykazań łączenia wina i jedzenia 

10 przykazań łączenia wina i jedzenia 

Kiedy łączę wino z jedzeniem dążę do osiągnięcia idealnego balansu smaków, aromatów i tekstur. Szukam „magicznego” elementu, który uczyni food&wine pairing wyjątkowym i niepowtarzalnym przeżyciem kulinarnym. Dobierając wino do jedzenia często słucham swojej intuicji, ale warsztat opieram na dziesięciu niezawodnych zasadach pomagających podejmować trafne decyzje. 

Nie samym winem człowiek żyje

Nie samym winem człowiek żyje

  Wino jest naturalnym partnerem dla jedzenia ale nie jedyną opcją w tworzeniu perfekcyjnych połączeń. My sommelierzy też powinniśmy czasem wydostać się z naszego „comfort zonu” i zaskoczyć swoich gości i samych siebie czymś nieszablonowym.   Nie ulega wątpliwości, że Miksologia jest obecnie najbardziej rozwijającą się dziedziną w branży napojów i alkoholi i grzechem byłoby z tego nie skorzystać. Nie chcąc odbierać chleba kolegom miksologom biorę na warsztat temat, który bardzo mnie fascynuje czyli…