WSET Level 3 Award in Wines
Kurs winiarski WSET 3
Kierowany do osób, które chcą pogłębić wiedzę winiarską. Kurs szczegółowo porusza tematykę uprawy winorośli i produkcji wina. Zdobędziesz umiejętności opisywania i oceny win pod kątem ich stylu i jakości. Po zdanym egzaminie otrzymasz certyfikat oraz pin WSET i będziesz mógł używać certyfikowanego loga WSET.
Nie musisz posiadać certyfikatu WSET 2 żeby zapisać się na WSET 3.
Dla kogo jest ten kurs?
- dla niezwiązanych z branżą miłośników wina
- dla pracowników branży gastronomicznej i winiarskiej
- dla osób wiążących swoją przyszłość z branżą gastronomiczną i winiarską
Czego się nauczysz:
Unit 1
- podstaw produkcji wina: lokalizacja, uprawa, produkcja, dojrzewanie, butelkowanie
- wpływu powyższych czynników na charakterystykę kluczowych win:
- spokojnych
- musujących
- wzmacnianych
- jak aplikować zdobytą wiedzę w celu opisywania stylu wina i jego jakości
Unit 2
- jak degustować wina, opisywać ich charakterystykę i oceniać ich jakość używając WSET Level 3 Systematic Approach to Tasting Wine® (SAT)
Realizacja kursu:
- na kursie zdegustujesz minimum 70 win
- otrzymasz książkę, ćwiczenia i dodatkowe materiały dydaktyczne
- dla kwalifikacji na tym poziomie zalecane są minimum 54 godziny nauki we własnym zakresie, w tym 31,5 godzin zajęć kursowych
- Dodatkowo w prezencie otrzymasz w PDF poradnik łączenia wina i jedzenia
- Po rejestracji na kurs uczestnik otrzymuje vouchery rabatowe (nawet do 30%) na zakupy do specjalistycznych sklepów winiarskich online i stacjonarnych
Egzamin:
Unit 1 – test wielokrotnego wyboru (50 pytań) i arkusz 4 pytań wymagających odpowiedzi pisemnych w formie krótkiego eseju.
Unit 2 – ślepa degustacja dwóch win
Egzamin trwa 2,5 godziny i odbywa się w języku angielskim. Kandydaci, którzy zdobyli minimum 55% punktów otrzymają certyfikat ukończenia kursu.
Warunki uczestnictwa w kursie:
Zaleca się posiadanie WSET Level 2 Award in Wines and Spirits lub prezentowania wiedzy na podobnym poziomie. Uczestnik musi być w wieku uprawniającym go do konsumpcji alkoholu żeby wziąć udział w degustacji, natomiast nie wyklucza to jego z uczestnictwa w kursie.
Dodatkowe informacje:
W celu zdobycia pełnego zakresu informacji pobierz sylabus kursu, która znajduje się w linku poniżej.
Koszt kursu:
3 900 zł (możliwa płatność w dwóch ratach, wystawiana jest faktura VAT)

TERMINARZ ZAJĘĆ KURSÓW W 2022
POZNAŃ (11.09 – 17.10.2022)
11 września 11:00 – 17:30
12 września 10:00 – 16:30
25 września 11:00 – 17:30
26 września 10:00 – 16:30
16 października 11:00 – 17:30
17 października 10:00 – 13:00 – egzamin
Zajęcia i egzamin odbędą się w SPOT. przy ulicy Dolna Wilda 87.
Ilość miejsc ograniczona
WARSZAWA (16.09 – 28.10.2022)
16 września 17:30 – 21:00
17 września 10:00 – 17:00
30 września 17:30 – 21:00
01 października 10:30 – 17:00
14 października 17:30 – 21:00
15 października 10:00 – 17:00
28 października 17:30 – 20:00 – egzamin
Zajęcia i egzamin odbędą się w Centrum Szkoleniowe Aleje al. Jerozolimskie 49/4.
Ilość miejsc ograniczona
Egzamin poprawkowy części teoretycznej WSET 3 w Warszawie
22 czerwca 14:30 – 16:30
Egzamin odbędzie się Centrum Szkoleniowe Aleje al. Jerozolimskie 49/4.
Ilość miejsc ograniczona
Koszt 700zł
O prowadzącym
Adam Pawłowski MS – Pierwszy Polski Master Sommelier. Mistrz Polski Sommelierów 2014, laureat nagrody Akademii Gastronomicznej w Polsce Ars Coquinaria 2017 w kategorii „Mistrz Mistrzów”. Wykładowca i egzaminator The Court of Master Sommeliers, certyfikowany wykładowca The Wine & Spirit Education Trust, organizator i prowadzący kursów WSET na poziomach 1, 2 i 3 w ramach Adam Pawłowski MS Wine Academy, wykładowca Collegium Civitas na kierunku Teoria i Praktyka Sommelierska, wykładowca w Akademii Leona Koźmińskiego na kierunku Horeca Menedżer, niezależny konsultant branży HoReCa, felietonista magazynu Food Service, członek Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. Szlify w branży zdobywał między innymi w restauracji Northcote w Wielkiej Brytanii (1* przewodnika Michelin).
Opinie uczestników kursu WSET 3
Sylwia Bonin – „Adam jest pasjonatem wina o ogromnej wiedzy i klasie. W czasie WSET przekazywał nie tylko informacje związane z kursem, ale także ciekawostki i własne doświadczenia winiarskie. Wina, które dobierał do degustacji świetnie oddawały charakter omawianych szczepów i regionów, a prowadzenie degustacji w formie dyskusji sprawiło, że ocena win w czasie egzaminu była łatwa. Dzięki kursowi „zakręciłam się” winiarsko i zrozumiałam, że nadal chciałbym zagłębiać się w magicznym świecie win.”
Michał Popiołek – Kurs WSET III prowadzony przez Adama to połączenie pasji i profesjonalizmu, a takie podejście do winiarstwa jest również moją ambicją. Wina dobierane były w sposób przemyślany, zawsze reprezentatywne dla szczepu i regionu, ale nie zabrakło również kilku ciekawostek i niespodzianek. Doświadczenie, które Adam przemyca w swojej narracji, daje poczucie bezpośredniego kontaktu z opowiadanym światem wina. Z jednej strony kurs dał mi pewność, co do własnych rosnących umiejętności zawodowych, z drugiej jeszcze bardziej rozbudził hobbystyczny zapał do winiarstwa.