Polska branża winiarska vs brytyjska
Niedawno miałem przyjemność spotkania się z Jurkiem Krukiem z 4Senses TV i porozmawiania na temat różnic i podobieństw między polską a brytyjską branżą winiarską.
A oto co zarejestrowała kamera.
Niedawno miałem przyjemność spotkania się z Jurkiem Krukiem z 4Senses TV i porozmawiania na temat różnic i podobieństw między polską a brytyjską branżą winiarską.
A oto co zarejestrowała kamera.
W lutym i marcu branża winiarska budzi się z zimowego snu i wraz z przebiśniegami pojawiają się pierwsze zaproszenia na degustacje. Jako doświadczony uczestnik tego typu imprez radzę wystawcom jak najlepiej się zaprezentować, a osobom odwiedzającym jak dobrze skorzystać z degustacji.
Klub WINO. zestaw #2 w pełnej krasie Celler Escoda-Sanahuja Nas del Gegant Rosado 2020 Niepoort Vertente 2018 Hartmann Donà Pinot Blanc 2019 Maison Trimbach Pinot Blanc 2018
Ślepa degustacja to czynność, którą eksperci winiarscy kochają i nienawidzą. Oczywiście kochają wtedy kiedy prawidłowo określą wino, a nienawidzą gdy nie uda im się jego odgadnąć.
Budowanie karty jest kreatywnym procesem w którym pasja i wiedza muszą iść w parze z przyziemnymi elementami jak budżet, cena czy marketing. Budowanie karty win jest kompleksowym zadaniem i przypomina nieco tworzenie nowego menu przez szefa kuchni. Jak stworzyć sensowny i atrakcyjny program sprzedaży wina dla restauracji?
Jak wiadomo o gustach się nie dyskutuje, mimo tego chciałbym poruszyć temat tego jak kształtuje się smak winiarski w czasie. Zastanawia mnie jak przebiega proces ewolucji u winopijców i dlaczego zaczyna się od picia win gładkich, owocowych z wyczuwalną słodyczą, a kończy na mega wytrawnych, ziemistych i szorstkich. Proces kształtowania się preferencji może trwać nawet wiele lat i nie dotyczy wszystkich osób pijących wino, ale tylko grupy osób lubiących…
Mam wrażenie, że Grüner Veltliner to bardzo niedoceniany i nierozumiany szczep, który przy odpowiednich warunkach jest w stanie produkować jedne z najlepszych białych win na świecie.