Wcześniak

2018 rocznik zapisze się w historii winiarstwa europejskiego jako jeden z najwcześniejszych. Wszystkiemu winne letnie upały, które zintensyfikowały dojrzewanie owoców i tym samym przyśpieszyły zbiory nawet o miesiąc. Pracownicy wielu winnic i winiarni Europy mieli w tym roku mieli krótsze wakacje niż zwykle.  Nie inaczej było w Polsce, ponieważ zbiory także ruszyły rekordowo wcześnie bo już w połowie sierpnia.  

Leithaberg DAC

  W tym roku Leithaberg obchodzi 10-lecie uzyskania statusu DAC “Districtus Austriae Controllatus”. Aktualnie jedynie 10 austriackich apelacji może poszczycić się takim wyróżnieniem. To miejsce, gdzie unikalne terroir spotyka się z talentem winiarzy co tworzy idealny przepis na wybitne wina.  

Wina alkoholu

  Żeby zrozumieć czym dla wina jest alkohol polecam spróbować wina bezalkoholowego. Kubki smakowe natychmiast nas poinformują, że mamy do czynienia z produktem niekompletnym, któremu zdecydowanie brakuje ciała, treści, smaku i aromatu. Alkohol poza tym, że ma procenty i uderza do głowy stanowi najważniejszy element składowy wina. Wino bez alkoholu jest jak danie bez głównego składnika.  

VIOGNIER, DOMAINE DE BRESCOU, 2014

VIOGNIER, DOMAINE DE BRESCOU, 2014

Jestem pod wrażeniem tego młodego, dobrze zrobionego i bardzo ekspresyjnego Viognier. Wino aromatyczne z nutami białych kwiatów i imbiru, bardzo owocowe jak na szczep przystało z soczystą brzoskwinią, morelą i dojrzałymi jabłkami. Raczej lekkie, łatwe do picia ale z zaznaczoną teksturą i dobrą kwasowością. Idealne z grillowaną rybą, krewetkami tygrysimi albo z melonem i szynką parmeńską.

Riesling Spatlese Trocken, Weingut Greszta, 2012

Riesling Spatlese Trocken, Weingut Greszta, 2012

Andrzej Greszta zdołał uchwycić to co w wytrawnym Mozelskim Rieslingu jest najlepsze czyli  mineralność, aromatyczność, kwasowość i przepyszny owoc. Trudno byłoby pomylić tego Rieslinga z innym szczepem na ślepej degustacji. Wino jest gotowe do picia ale przez kolejne 5-8 lat zachowa swieżość i owoc. Do bólu klasyczne, fantastycznie zbalansowane,  idealny partner dla jedzenia. Polecam z owocami morza a w szczególności z przegrzebkami, świetnie poradzi sobie z kuchnią orientalną lub łagodnym curry….

Dom Ruinart Blanc de Blancs, 2004

Dom Ruinart Blanc de Blancs, 2004

Żółty kolor, połyskujący złotymi refleksami z bardzo żywymi bąbelkami. Świeży nos zdominowany przez dojrzałe jabłka, cytrynę, brzoskwinię i melona. Poza tym wyczuwalny w nosie brioche, wanilia i biały pieprz. W ustach świeże i dobrze zbudowane z kremowym musem i cytrusowym charakterem. Doskonałe teraz, ale swój szczyt osiągnie w ok. 2008 roku. Idealne z owocami morza w szczególności z ostrygami. Poza tym świetnie skomponuje się ze ślimakami przyrządzonymi z masłem, czosnkiem i pietruszką….