Bordeaux En Primeur

  Co roku, na początku kwietnia, oczy całego winiarskiego świata skierowane są na Bordeaux. Krytycy winiarscy, dziennikarze, handlarze i sommelierzy przybywają nad Żyrondę na „En Primeur” gdzie degustują i oceniają leżakujące jeszcze w beczkach topowe wina z ostatniego rocznika.

Chateau Montrose,1995

Chateau Montrose,1995

Ceglasty kolor z bursztynowym odcieniem na rancie kieliszka. Kompleksowy nos z aromatami suszonych owoców leśnych, wędzonych śliwek, palonego drewna, runa leśnego i słodkich przypraw korzennych. Aksamitne na palecie z wypolerowanymi taninami, zaznaczoną kwasowością i długim finiszem. 20 – sto letnie wino w tym momencie pokazuje swój pełen potencjał. Idealne do medytacji. Nie potrzebuje jedzenia, ale idealnie współgra z pieczoną jagnięciną podaną z jesiennymi warzywami korzennymi lub dojrzałymi twardymi…