Król malbec

  Założę się, że co najmniej 9 na 10 ankietowanych zapytanych o podanie przykładu wina z Argentyny odpowie malbec. Nie może być inaczej ponieważ jest to szczep z najwyższym areałem uprawy w tym kraju sięgającym aż 22%, który odpowiada za 30% eksportu wina. O tym, że malbec to nie tylko wolumen ale także jakość i różnorodność przekonałem się podczas swojej ostatniej wizyty w Argentynie.

Chłodno-ciepła Kalifornia

  W dobie nadużywania skrótów myślowych często wrzucamy wszystkie wina kalifornijskie do jednego worka. Biorąc pod uwagę wielkość tego stanu warto znać podstawowy podział stylów win kalifornijskich. W bieżącym felietonie wyjaśniam dlaczego proponuję klasyfikację win na te pochodzące z chłodnych i ciepłych rejonów Kalifornii.

Wina z lawy

  Ostatnia dekada w globalnym winiarstwie stoi pod znakiem dyskusji o wpływie czynnika ludzkiego na uprawę i produkcję win. Przerobiliśmy już temat globalnego ocieplenia, win pomarańczowych, z amfory, organicznych, biodynamicznych i naturalnych. Na horyzoncie pojawia się nowy, arcyciekawy wątek dla odmiany koncentrujący uwagę nie na nas tylko na terroir. Tym gorącym tematem są wina wulkaniczne.  

Leithaberg DAC

  W tym roku Leithaberg obchodzi 10-lecie uzyskania statusu DAC “Districtus Austriae Controllatus”. Aktualnie jedynie 10 austriackich apelacji może poszczycić się takim wyróżnieniem. To miejsce, gdzie unikalne terroir spotyka się z talentem winiarzy co tworzy idealny przepis na wybitne wina.  

Wina alkoholu

  Żeby zrozumieć czym dla wina jest alkohol polecam spróbować wina bezalkoholowego. Kubki smakowe natychmiast nas poinformują, że mamy do czynienia z produktem niekompletnym, któremu zdecydowanie brakuje ciała, treści, smaku i aromatu. Alkohol poza tym, że ma procenty i uderza do głowy stanowi najważniejszy element składowy wina. Wino bez alkoholu jest jak danie bez głównego składnika.  

Bobbejaan Syrah, Fable Mountain Vineyards, 2010

Bobbejaan Syrah, Fable Mountain Vineyards, 2010

Bobbejaan czyli pawian pojawia się na etykiecie nie bez przyczyny. Okazuje się, że pawiany są częstymi gośćmi Fable Mountain Vineyards a ich przysmakiem jest dojrzałe Syrah, którym lubią się raczyć prosto z krzaka. Winogrona napewno są pyszne bo powstaje z nich doskonałe wino, które skusiło mnie aromatami powideł śliwkowych, czarną porzeczką, słodkimi przyprawami, czarnym pieprzem, odrobiną dymu i palonego drewna. Wino wagi ciężkiej ale dobrze zbalansowane z gładkimi taninami i świeżym…

„Meandro” do Vale MEÃO, 2013

„Meandro” do Vale MEÃO, 2013

Ciemna, purpurowa barwa. W nosie bardzo owocowe z dojżałymi malinami, wiśniami i jeżynami. Kwiatowe z nutami pieprzu i wanilii. Dobrze zbudowane z wyraźną taniną i świeżą kwasowością. Największym atutem „Meandro” jest soczysty owoc, który będzie mu towarzyszył przez następne 2-3 lata. Idealne z pieczoną wołowiną lub stekiem z grilla. quintadovalemeao.pt

Quinta do Vale MEÃO, 2013

Quinta do Vale MEÃO, 2013

Bardzo ciemna purpurowa barwa. Intensywny nos zdominowany przez dojrzałe owoce leśne i fiołki z dużą dozą nowego dębu i ziemistym niuansem. Mocarne i gęste z niewiarygodną teksturą, wyraźnymi taninami ale z zaznaczoną kwasowością i elegancją. Wino potrzebuje minimum 3-5lat żeby pokazać swój ogromny potencjł. 10-15 lat w butelce nie wyrządzi mu żadnej krzywdy a wręcz przeciwnie. Łącząc z jedzeniem myśl o intensywnych, słodkich smakach. Idealny z jeleniem podanym z macerowanymi wiśniami, redukcją z Porto i puree…

Fonseca Vintage Port, 2007 

Fonseca Vintage Port, 2007 

Intensywna, ciemna purpura. Bardzo owocowy nos przypominający dżem z owoców leśnych z aromatami fiołków, lukrecji, dymu i ciemnej czekolady. Słodkie, wzmocnione, pełne ciała o wysokich taninach i wyraźnej kwasowości. Wino do picia teraz lub w czasie następnych 15-20 lat. Idealne z deserami opartymi na czekoladzie, doskonałe z niebieskimi serami jak Roquefort czy Stilton. fonseca.pt