VIOGNIER, DOMAINE DE BRESCOU, 2014

VIOGNIER, DOMAINE DE BRESCOU, 2014

Jestem pod wrażeniem tego młodego, dobrze zrobionego i bardzo ekspresyjnego Viognier. Wino aromatyczne z nutami białych kwiatów i imbiru, bardzo owocowe jak na szczep przystało z soczystą brzoskwinią, morelą i dojrzałymi jabłkami. Raczej lekkie, łatwe do picia ale z zaznaczoną teksturą i dobrą kwasowością. Idealne z grillowaną rybą, krewetkami tygrysimi albo z melonem i szynką parmeńską.

Chateau Montrose,1995

Chateau Montrose,1995

Ceglasty kolor z bursztynowym odcieniem na rancie kieliszka. Kompleksowy nos z aromatami suszonych owoców leśnych, wędzonych śliwek, palonego drewna, runa leśnego i słodkich przypraw korzennych. Aksamitne na palecie z wypolerowanymi taninami, zaznaczoną kwasowością i długim finiszem. 20 – sto letnie wino w tym momencie pokazuje swój pełen potencjał. Idealne do medytacji. Nie potrzebuje jedzenia, ale idealnie współgra z pieczoną jagnięciną podaną z jesiennymi warzywami korzennymi lub dojrzałymi twardymi…

Dom Ruinart Blanc de Blancs, 2004

Dom Ruinart Blanc de Blancs, 2004

Żółty kolor, połyskujący złotymi refleksami z bardzo żywymi bąbelkami. Świeży nos zdominowany przez dojrzałe jabłka, cytrynę, brzoskwinię i melona. Poza tym wyczuwalny w nosie brioche, wanilia i biały pieprz. W ustach świeże i dobrze zbudowane z kremowym musem i cytrusowym charakterem. Doskonałe teraz, ale swój szczyt osiągnie w ok. 2008 roku. Idealne z owocami morza w szczególności z ostrygami. Poza tym świetnie skomponuje się ze ślimakami przyrządzonymi z masłem, czosnkiem i pietruszką….