Co to jest WSET?

Co to jest WSET?

The Wine and Spirit Education Trust jest największą na świecie globalną organizacją oferującą kursy z zakresu wina. WSET został założony w 1969 roku w celu wsparcia branży w Wielkiej Brytanii i od tego czasu jest światowym liderem w dziedzinie edukacji winiarskiej.  WSET ma swoją siedzibę w Londynie, ale oddziały tej organizacji są rozsiane po całym świecie.  Aktualnie kursy odbywają się w ponad siedemdziesięciu krajach, w tym w Polsce. WSET oferuje kompleksowy zestaw kwalifikacji  w dziedzinie wina. Organizacja oferuje…

Waszyngton

Waszyngton

Często jestem pytany o wskazanie „regionów winiarskiego jutra” w których dzieją się ekscytujące procesy wnoszące nową jakość do świata wina. Jednym z tych nieodkrytych miejsca jest dla mnie Stan Waszyngton. Waszyngton wytwarza blisko 5% win USA, co plasuje go w Stanach na drugim miejscu zaraz po słynnej Kalifornii. To bez wątpienia najdynamiczniej rozwijający się regionu w USA, który wytwarza wina w ramach 20 podregionów. W ciągu zaledwie dwóch dekad liczba winiarni…

Super Bolgheri

Super Bolgheri

Tradycyjnie najlepsze wina Toskanii powstawały w głębi lądu u podnóży Apeninów, a te zlokalizowane na wybrzeżu uchodziły za źródło prostych i niezobowiązujących win do codziennej konsumpcji. Pół wieku temu za sprawą jednego wpływowego wizjonera ten porządek został zaburzony.   Apelacja Bolgheri, bo o niej mowa, leży w nadmorskiej prowincji Livorno. Nazwę zawdzięcza małej wiosce, której znakiem rozpoznawczym jest monumentalny zamek, a symbolem słynna aleja cyprysowa łącząca Bolgheri z San Guido….

Winne Chiny

Winne Chiny

Ustępując tylko Hiszpanii i Francji Chiny plasują się na trzecim miejscu wśród krajów o największym areale winnic. Czy to oznacza, że już wkrótce nastąpi zalew chińskiego wina? Raczej nie, bo większość winnic przeznaczana jest na uprawę winogron stołowych i rodzynek, ale branża winiarska rośnie w siłę i konsekwentnie buduje swoją markę i pozycję w kraju i na świecie.   Winorośl dotarła do Chin już ponad dwa tysiące lat temu, ale to dopiero ostatnie pół wieku jest…

Piękna i pyszna Loara

Piękna i pyszna Loara

Kiedy ostatnio otworzyłeś_aś butelkę wina z Loary? Założę się, że zajmie Ci dobrą chwilę żeby przypomnieć sobie kiedy to było! Wina Doliny Loary pozostają dla polskiego konsumenta nadal nieodkryte, a skoro nie ma na nie popytu to i podaży brak. Koło się zamyka i omija nas masa przyjemności z tych genialnych na lato i nie tylko win. Dolina Loary jest trzecim co do wielkości regionem apelacyjnym we Francji, obejmującym łącznie 51 zidentyfikowanych miejsc uprawy winorośli o najwyższym…

Ewolucja winopijcy

Ewolucja winopijcy

Jak wiadomo o gustach się nie dyskutuje, mimo tego chciałbym poruszyć temat tego jak kształtuje się smak winiarski w czasie. Zastanawia mnie jak przebiega proces ewolucji u winopijców i dlaczego zaczyna się od picia win gładkich, owocowych z wyczuwalną słodyczą, a kończy na mega wytrawnych, ziemistych i szorstkich. Proces kształtowania się preferencji może trwać nawet wiele lat i nie dotyczy wszystkich osób pijących wino, ale tylko grupy osób lubiących…

Wina nowej fali

Wina nowej fali

  Coś co jeszcze dekadę temu wydawało się nieznaczącą niszą win kontrowersyjnych przeznaczonych dla wąskiej grupy fanek i fanów dziś jest najlepiej rozwijającą się i najbardziej „cool” kategorią wina. Mowa o tzw. winach nowej fali. Jak sama nazwa wskazuje swoją odmiennością burzą pewien dotychczasowy ład, a ich nieszablonowe etykiety i nieklasyczne aromaty zyskują uwagę i sympatię coraz większej grupy konsumentów.  

Powtórka z serwisu wina

Powtórka z serwisu wina

  Na prowadzonych przeze mnie szkoleniach winiarskich i sommelierskich często padają pytania dotyczące poszczególnych elementów serwisu wina. Jak to zwykle bywa, ile osób, tyle różnych często sprzecznych ze sobą interpretacji. Dlatego zdecydowałem się uporządkować i wyjaśnić, które zasady są kluczowe, a gdzie można ewentualnie pójść nieco na skróty.  

Angielski Szampan

  Ostatnia dekada to czas rozkwitu jakościowych angielskich win musujących. Kiedy mieszkałem w Anglii byłem świadkiem kształtowania się tej ekscytującej kategorii, która podbiła serca miłośników bąbelków i zyskała uznanie potwierdzone medalami międzynarodowych konkursów winiarskich. „Angielski szampan” jest eksportowany do ponad 40 krajów na całym świecie i bardzo cieszy mnie fakt, że jednym z nich jest także Polska.