Wina nowej fali

Wina nowej fali

  Coś co jeszcze dekadę temu wydawało się nieznaczącą niszą win kontrowersyjnych przeznaczonych dla wąskiej grupy fanek i fanów dziś jest najlepiej rozwijającą się i najbardziej „cool” kategorią wina. Mowa o tzw. winach nowej fali. Jak sama nazwa wskazuje swoją odmiennością burzą pewien dotychczasowy ład, a ich nieszablonowe etykiety i nieklasyczne aromaty zyskują uwagę i sympatię coraz większej grupy konsumentów.  

Powtórka z serwisu wina

Powtórka z serwisu wina

  Na prowadzonych przeze mnie szkoleniach winiarskich i sommelierskich często padają pytania dotyczące poszczególnych elementów serwisu wina. Jak to zwykle bywa, ile osób, tyle różnych często sprzecznych ze sobą interpretacji. Dlatego zdecydowałem się uporządkować i wyjaśnić, które zasady są kluczowe, a gdzie można ewentualnie pójść nieco na skróty.  

Angielski Szampan

  Ostatnia dekada to czas rozkwitu jakościowych angielskich win musujących. Kiedy mieszkałem w Anglii byłem świadkiem kształtowania się tej ekscytującej kategorii, która podbiła serca miłośników bąbelków i zyskała uznanie potwierdzone medalami międzynarodowych konkursów winiarskich. „Angielski szampan” jest eksportowany do ponad 40 krajów na całym świecie i bardzo cieszy mnie fakt, że jednym z nich jest także Polska.  

Wulkany

  Jeszcze do niedawna Styria pozostawała dla mnie miejscem nieodkrytym. Do tej pory znałem ją jedynie z książek i degustacji win. Im więcej degustowałem, tym bardziej chciałem odwiedzić to fascynujące miejsce na mapie winiarskiej Austrii. Przyszło mi na to czekać aż do czerwca tego roku.

Król malbec

  Założę się, że co najmniej 9 na 10 ankietowanych zapytanych o podanie przykładu wina z Argentyny odpowie malbec. Nie może być inaczej ponieważ jest to szczep z najwyższym areałem uprawy w tym kraju sięgającym aż 22%, który odpowiada za 30% eksportu wina. O tym, że malbec to nie tylko wolumen ale także jakość i różnorodność przekonałem się podczas swojej ostatniej wizyty w Argentynie.

Chłodno-ciepła Kalifornia

Chłodno-ciepła Kalifornia

  W dobie nadużywania skrótów myślowych często wrzucamy wszystkie wina kalifornijskie do jednego worka. Biorąc pod uwagę wielkość tego stanu warto znać podstawowy podział stylów win kalifornijskich. W bieżącym felietonie wyjaśniam dlaczego proponuję klasyfikację win na te pochodzące z chłodnych i ciepłych rejonów Kalifornii.

Profesjonalne degustacje

  W lutym i marcu branża winiarska budzi się z zimowego snu i wraz z przebiśniegami pojawiają się pierwsze zaproszenia na degustacje. Jako doświadczony uczestnik tego typu imprez radzę wystawcom jak najlepiej się zaprezentować, a osobom odwiedzającym jak dobrze skorzystać z degustacji.  

Wina z lawy

  Ostatnia dekada w globalnym winiarstwie stoi pod znakiem dyskusji o wpływie czynnika ludzkiego na uprawę i produkcję win. Przerobiliśmy już temat globalnego ocieplenia, win pomarańczowych, z amfory, organicznych, biodynamicznych i naturalnych. Na horyzoncie pojawia się nowy, arcyciekawy wątek dla odmiany koncentrujący uwagę nie na nas tylko na terroir. Tym gorącym tematem są wina wulkaniczne.