“Meandro” do Vale MEÃO, 2013

“Meandro” do Vale MEÃO, 2013

Ciemna, purpurowa barwa. W nosie bardzo owocowe z dojżałymi malinami, wiśniami i jeżynami. Kwiatowe z nutami pieprzu i wanilii. Dobrze zbudowane z wyraźną taniną i świeżą kwasowością. Największym atutem “Meandro” jest soczysty owoc, który będzie mu towarzyszył przez następne 2-3 lata. Idealne z pieczoną wołowiną lub stekiem z grilla. quintadovalemeao.pt

Quinta do Vale MEÃO, 2013

Quinta do Vale MEÃO, 2013

Bardzo ciemna purpurowa barwa. Intensywny nos zdominowany przez dojrzałe owoce leśne i fiołki z dużą dozą nowego dębu i ziemistym niuansem. Mocarne i gęste z niewiarygodną teksturą, wyraźnymi taninami ale z zaznaczoną kwasowością i elegancją. Wino potrzebuje minimum 3-5lat żeby pokazać swój ogromny potencjł. 10-15 lat w butelce nie wyrządzi mu żadnej krzywdy a wręcz przeciwnie. Łącząc z jedzeniem myśl o intensywnych, słodkich smakach. Idealny z jeleniem podanym z macerowanymi wiśniami, redukcją z Porto i puree…

Fonseca Vintage Port, 2007 

Fonseca Vintage Port, 2007 

Intensywna, ciemna purpura. Bardzo owocowy nos przypominający dżem z owoców leśnych z aromatami fiołków, lukrecji, dymu i ciemnej czekolady. Słodkie, wzmocnione, pełne ciała o wysokich taninach i wyraźnej kwasowości. Wino do picia teraz lub w czasie następnych 15-20 lat. Idealne z deserami opartymi na czekoladzie, doskonałe z niebieskimi serami jak Roquefort czy Stilton. fonseca.pt