Jakie wina do diety roślinnej?

Jakie wina do diety roślinnej?

Wina do diety roślinnej? W klasycznym podejściu do łączenia win z jedzeniem rośliny zawsze miały rolę drugoplanową i pozostawały w cieniu głównych składników dań takich jak mięso, ryby, sery i jaja. W związku z tym, że wino dobieramy do wiodącego składnika w daniu to produktom pochodzenia roślinnego w tej kwestii nie poświęcano zbyt dużo uwagi. Dieta roślinna burzy dotychczasowy porządek i każe rozpisać zasady „plant & wine pairing”. Ze względu na lekką naturę składników…

LA PLACE DE BORDEAUX

LA PLACE DE BORDEAUX

“La Place de Bordeaux – the weirdest and the most clever way of selling wines” Top Bordeaux wines get sold in a very particular way which is very unique to the rest of the world. Let’s have a closer look at how it all started, how is it doing and were is it going. Pour yourself a nice glass of Bordeaux and enjoy…

AI w winie

AI w winie

Już pozostało niewiele sfer życia, na które nie miałaby wpływu sztuczna inteligencja. Branża winiarska nie jest tutaj wyjątkiem. Pytanie to nie czy tylko jak SI wpływa i jak może być wykorzystana w przemyśle winiarskim?  Pytania te zadałem na ChacieGPT, który podzielił się ze mną informacjami o swoich licznych zaletach w kontekście wspierania branży winiarskiej. Za najciekawsze uznałem pomoc winiarzom w optymalizacji procesów produkcji wina w kontekście monitorowania warunków w winnicach, takich jak wilgotność, temperatura i opady…

Pyszne Włochy

Pyszne Włochy

Pyszne Włochy Od Włochów można uczyć lokalnego patriotyzmu i przywiązania do regionalnych produktów. Sam niejednokrotnie byłem świadkiem dyskusji i sprzeczek Włochów z różnych regionów o tym, że to ich lokalne pomidory najlepiej nadają się na sos i ich wino jest po prostu najlepsze na świecie. Słowem kluczem do zrozumienia włoskich win jest regionalność. Najważniejszym czynnikiem na to wpływającym jest fakt, że niepodległe księstwa włoskie zjednoczyły się dopiero w XIX wieku, a więc przywiązanie do tego…

Moda na 0%

Moda na 0%

Moda na 0% W ostatnich latach obserwujemy dynamiczny wzrost zainteresowania winami bezalkoholowymi. Skąd bierze się moda na 0% i jak ten trend wpływa na branżę winiarską? Wino bezalkoholowe wytwarzane jest z wina alkoholowego, które poddaje się dealkoholizacji. Można to zrobić na kilka sposobów. Pierwszy z nich to metoda próżniowa w drodze, której odparowuje się alkohol, ale wraz z nim traci się również sporą część aromatów. Drugim i zarazem najczęściej stosowanym…

Co pić do street foodu?

Co pić do street foodu?

Uliczne picie nie brzmi tak dobrze jak uliczne jedzenie, ale może dawać niemniej przyjemności niż celebrowanie posiłku w zasiadanej restauracji. Jesteśmy w szczycie sezonu marketów, targów, imprez „jedzeniowych” na świeżym powietrzu i pytanie czy i co powinniśmy popijać do street foodu?  Miejsce i warunki w jakich spożywamy posiłki mocno determinują co do nich pijemy. W eleganckiej restauracji popijamy świetne wina w zakładowej stołówce pierwszym wyborem jest kompocik, a w burgerowni króluje piwo. Gdy zasiadamy wygodnie…

Ponowne odkrycie Grecji

Ponowne odkrycie Grecji

Być może w Grecji nie powstało pierwsze wino ale to Grekom zawdzięczamy nadanie piciu wina funkcji społecznej i kulturowej. Bogata historia, wsparta mitologiczną postacią Boga Wina Dionizosa wpisała na mapę winnego Świata ten niewielki kraj winiarski ale nie sprawiła, że często po nie sięgamy. Dlaczego? Topografia Grecji sprzyja uprawie winorośli bo prawie 80% powierzchni kraju stanowią tereny górzyste. Góry tworzą stoki na ekspozycję winnic, dają możliwość na wysoką uprawę…

Koniec Światów

Koniec Światów

Po mojej ostatniej wizycie w regionach winiarskich Kalifornii stawiam śmiałą tezę, że zbliża się koniec tradycyjnego podziału na Stary i Nowy Świat w nomenklaturze winiarskiej. Kontynenty winiarskie „zbliżają się” do siebie, a różnice między nimi są niewielkie lub zupełnie żadne. Przyzwyczaiłem się już do tego, że średnio co dziesięć lat następuje korekta stylu win kalifornijskich. Działo się tak od mniej więcej lat 60-ych, aż do pierwszej dekady 2000-ych. Mieliśmy cykle win na wskroś…

Algarve

Algarve

To jeden z najczęściej odwiedzanych regionów Portugalii ale bardzo mało znany z wina. Algarve kojarzy się bardziej z pięknymi plażami, dramatycznymi klifami i kurortami przepełnionymi zagranicznymi turystami niż z konkretnymi typami lokalnych win. Czas na odkrycie tej nieznanej winnej krainy. Algarve znajduje się dosłownie na samym końcu Europy. To najdalej wysunięty na południowy-zachód europejski region winiarski znajdujący się zaledwie kilka set kilometrów od północnego wybrzeża Afryki. Zachodnia część…

WINO.klub zestaw #12

WINO.klub zestaw #12

WINO.klub obchodzi swój pierwszy jubileusz. Już od roku zestawiamy ze sobą klasykę gatunku z winami Nowej Fali. Nie inaczej jest w zestawie #12. Prezentujemy klasyczną Portugalię z nowoczesnym twistem, rasowe cabernet z  Waszyngtonu od ekscentrycznego producenta, biodynamiczną grecką biel powstałą z połowy tuzina lokalnych szczepów i na wskroś klasyczne Fiano.  Reynolds Carlos Reynolds Tinto 2020 Portugalia / Alentejo, VR Alentejano / alicante bouschet, aragonez, afrocheiro, trincadeira. Szczere i bez napięcia, pachnące…