Wulkany

  Jeszcze do niedawna Styria pozostawała dla mnie miejscem nieodkrytym. Do tej pory znałem ją jedynie z książek i degustacji win. Im więcej degustowałem, tym bardziej chciałem odwiedzić to fascynujące miejsce na mapie winiarskiej Austrii. Przyszło mi na to czekać aż do czerwca tego roku.

Król malbec

  Założę się, że co najmniej 9 na 10 ankietowanych zapytanych o podanie przykładu wina z Argentyny odpowie malbec. Nie może być inaczej ponieważ jest to szczep z najwyższym areałem uprawy w tym kraju sięgającym aż 22%, który odpowiada za 30% eksportu wina. O tym, że malbec to nie tylko wolumen ale także jakość i różnorodność przekonałem się podczas swojej ostatniej wizyty w Argentynie.

Chłodno-ciepła Kalifornia

  W dobie nadużywania skrótów myślowych często wrzucamy wszystkie wina kalifornijskie do jednego worka. Biorąc pod uwagę wielkość tego stanu warto znać podstawowy podział stylów win kalifornijskich. W bieżącym felietonie wyjaśniam dlaczego proponuję klasyfikację win na te pochodzące z chłodnych i ciepłych rejonów Kalifornii.

Profesjonalne degustacje

  W lutym i marcu branża winiarska budzi się z zimowego snu i wraz z przebiśniegami pojawiają się pierwsze zaproszenia na degustacje. Jako doświadczony uczestnik tego typu imprez radzę wystawcom jak najlepiej się zaprezentować, a osobom odwiedzającym jak dobrze skorzystać z degustacji.  

Wina z lawy

  Ostatnia dekada w globalnym winiarstwie stoi pod znakiem dyskusji o wpływie czynnika ludzkiego na uprawę i produkcję win. Przerobiliśmy już temat globalnego ocieplenia, win pomarańczowych, z amfory, organicznych, biodynamicznych i naturalnych. Na horyzoncie pojawia się nowy, arcyciekawy wątek dla odmiany koncentrujący uwagę nie na nas tylko na terroir. Tym gorącym tematem są wina wulkaniczne.  

Piwna rewolucja

  Jeszcze 5 lat temu mało kto w Polsce kojarzył takie nazwy jak IPA czy APA z piwem. Nurt piw craftowych na dobre zmienia krajobraz rynku piwa w Polsce. Nie ulega wątpliwości, że jesteśmy świadkami „piwnej rewolucji”, która na sztandarach niesie hasła dotyczące produkcji jakościowych, pełnych smaku i różnorodnych piw.

Wcześniak

2018 rocznik zapisze się w historii winiarstwa europejskiego jako jeden z najwcześniejszych. Wszystkiemu winne letnie upały, które zintensyfikowały dojrzewanie owoców i tym samym przyśpieszyły zbiory nawet o miesiąc. Pracownicy wielu winnic i winiarni Europy mieli w tym roku mieli krótsze wakacje niż zwykle.  Nie inaczej było w Polsce, ponieważ zbiory także ruszyły rekordowo wcześnie bo już w połowie sierpnia.  

Młode vs. stare krzewy

  Czy lepsze wina to te produkowane z młodych czy te ze starych krzewów? Jak to zwykle bywa w świecie win odpowiedź nie jest jednoznaczna i wymaga głębszej analizy. To pytanie z kategorii „być czy mieć?” a na jego odpowiedź wpływa głównie to jaką filozofię produkcji i promocji ma dany winiarz. Zajrzyjmy między krzewy i sprawdźmy jak wiek krzewów wpływa na jakość wina.