| |

Winne Chiny

Ustępując tylko Hiszpanii i Francji Chiny plasują się na trzecim miejscu wśród krajów o największym areale winnic. Czy to oznacza, że już wkrótce nastąpi zalew chińskiego wina? Raczej nie, bo większość winnic przeznaczana jest na uprawę winogron stołowych i rodzynek, ale branża winiarska rośnie w siłę i konsekwentnie buduje swoją markę i pozycję w kraju i na świecie.  

Winorośl dotarła do Chin już ponad dwa tysiące lat temu, ale to dopiero ostatnie pół wieku jest czasem dynamicznego rozwoju branży winiarskiej i tworzenia się kultury picia wina.

Chińczycy plasują się aktualnie na siódmym miejscu na świecie w kategorii wolumenu konsumpcji wina. Przez długi czas wino było w Chinach postrzegane jako symbol statusu społecznego i luksusu. Dzisiaj staje się coraz bardzie dostępne, przystępne cenowo i powszechne. Zaczyna też stanowić alternatywę dla innych alkoholi jak narodowy destylat baijiu czy piwo. Blisko 50 mln Chińczyków deklaruje picie wina przynajmniej raz w miesiącu. Na razie to zaledwie 2,5% regularnie pijących, ale to aż o 20% więcej niż dekadę temu.

W Chinach wyróżniamy dwa równolegle funkcjonujące rynki konsumentów wina. Pierwsi to dobrze wykształceni, aspirujący do zachodniego stylu życia mieszkańcy dużych miast. Ta grupa jest otwarta na wina z całego świata, ale też zna i chętnie sięga po wino krajowe.

Drugą niewspółmiernie większą od winopijców są osoby kupujące wino okazjonalnie na prezent. Większość z nich sama nie pije wina, a zakupu dokonuje zwykle raz lub dwa w roku. Co ciekawe gros takiej sprzedaży odbywa się online. Rynek chińskiego wina jest zdominowane dużymi markami takimi jak Great Wall czy Changyu z przewagą produktów przemysłowych, nastawionych na masowego konsumenta, ale są również ambitne projekty europejskich firm oraz małe, butikowe projekty. Co ciekawe aż 90% Chińczyków preferuje wina czerwone więc uprawia się tam głównie te odmiany na czele z cabernet sauvignon, merlot, marselan (krzyżówka cabernet sauvignon i grenache), cabernet gernischt (carménère/cabernet franc). Jeżeli chodzi o biel dominuje chardonnay, petit manseng, riesling, vidal i chiński szczep longyan.

 

foto: decanter.com

 

Warunki klimatyczne sprzyjające uprawie winorośli znajdują się w północnych rejonach kraju. Położona na dalekim wschodzie kraju Prowincji Shandong ma jedną z najdłuższych tradycji produkcji i konsumpcji wina. Tutaj sprzedaż zarówno pod względem ilości jak i ceny jest najwyższa w Chinach. Tutejsze wina powstają w chłodnym i wilgotnym Półwyspie Shandong w regionie Yantai. Co ciekawe, swoje winnice posiada tam słynna bordoska firma Domaines Barons de Rothschild Lafite. Pozostając na wschodzie nie sposób nie wspomnieć o Prowincji Habei w której wytworzono pierwsze wytrawne białe i czerwone wino i o stolicy Beijing będącej centrum konsumpcji, ale też miejscem uprawy winorośli na obrzeżach miasta. Prowincja Ningxia stała się wręcz kultowym miejscem, w którym dominują odmiany bordoskie. Tamtejsze winnice nasadzane są u podnóży gór Helan gdzie panuje ciepły kontynentalny klimat z warunkami sprzyjającymi powstawaniu dobrze zbudowanych win czerwonych. To drugi pod względem areału region z własną klasyfikacją najlepszych producentów wzorowanej na tej z 1855 roku z lewego brzegu regionu Bordeaux. Styl win również nawiązuje do bordoskiego archetypu z dużą ekstrakcją koloru, taniny i szczodrym użyciem nowych beczek dębowych z dębu francuskiego. Na południu kraju w Himalajach na ponad 2 tys m n.p.m dużą inwestycję w winnice poczynił Moët Hennessy. Mowa o Prowincji Yunnan.  Daleki Zachód, czyli sąsiadująca z Kazachstanem Xinjiang, która również stawia na odmiany bordoskie ma wyjątkowo ciepły i suchy klimat, który nie sprzyja wytwarzaniu wysokiej jakości win. Dominują tutaj wina z wyraźną słodyczą o przyciężkim, dżemowym profilu.  

Na razie postrzegamy wina chińskie w kategorii egzotyki, ale biorąc pod uwagę determinację, samodyscyplinę i już spore doświadczenie lokalnych winiarzy wsparte ekspertyzą zewnętrzną możemy spodziewać się rychłej ekspansji i szerszej obecności win chińskich również w Polsce.

 

Adam Pawłowski MS

dla

Kliknij i dowiedz się więcej o międzynarodowych kursach winiarskich WSET 

Kliknij i dowiedz się więcej o WINO.KLUB

Similar Posts