Adam Pawłowski Master Sommelier

Kursy
Capstone California

kurs winiarski

Capstone California to międzynarodowa platforma wiedzy o winach kalifornijskich oferująca cztery poziomy certyfikacji. 

Program powstał z inicjatywy California Wine Institute, a Adam Pawłowski MS Wine Academy jest jego partnerem i realizatorem kursów na terenie Polski. Każdy poziom opiera się na poprzednim i obejmuje historię, geografię, klimat, gleby, szczepy winorośli, uprawę winorośli, winifikację, leżakowanie, prawo winiarskie, oficjalne klasyfikacje, terminologię, producentów, roczniki win kalifornijskich i ekonomie wina.

Adam Pawłowski MS Wine Academy oferuje kursy Capstone California na dwóch poziomach:

Poziom 3 i 4 już wkrótce!

Dla kogo są kursy Capstone?

  • dla niezwiązanych z branżą miłośników wina. Od nowicjusza (nie jest wymagana znajomość wina) do eksperta
  • dla pracowników branży gastronomicznej i winiarskiej
  • dla osób wiążących swoją przyszłość z branżą gastronomiczną i winiarską

Kurs Capstone California to również idealny prezent dla winomana. Po zakupie otrzymasz imienny voucher do wykorzystania przez 12 miesięcy.

poznaj program kursu:

Level 1 - Introductory (podstawowy)

6 GODZIN KURSU ONLINE | DEGUSTACJA STACJONARNA 8 WIN

kurs winiarski

Cena kursu: 350 ZŁ 

  • Poznasz historię win kalifornijskich, w tym ery misji, gorączki złota, prohibicji i czasów współczesnych.
  • Dowiesz się, jak geografia Kalifornii, Pacyfik i pasma górskie wpływają na uprawę winorośli i style winiarskie.
  • Zdobędziesz podstawową wiedzę na temat praktyk uprawy winorośli, w tym umiejętność identyfikowania i opisywania ważnych odmian winorośli uprawianych w Kalifornii.
  • Poznasz najważniejsze regiony kalifornijskie w tym światowej sławy AVA z Napa Valley, Sonoma County i Santa Barbara County.
  • Poznasz kultowe winiarnie Kalifornii, takie jak Ridge Vineyards, Frog’s Leap Winery i Robert Mondavi Winery.
  • Dowiesz się o najważniejszych statystykach dotyczących wina kalifornijskiego w światowej produkcji, konsumpcji i eksporcie.

W ramach kursu weźmiesz udział w stacjonarnej degustacji 8 win kalifornijskich pochodzących z regionów i szczepów prezentowanych na kursie. Degustacja odbywa się w ramach jednego spotkania (3 godziny). 

Daty najbliższych degustacji stacjonarnych
CAPSTONE CALIFORNIA LEVEL 1:

Warszawa, 16 listopada 2022
17:30 – 20:30
Centrum Aleje
al. Jerozolimskie 49/4

Gorzów Wlkp., 10 września 2022
16:00 – 19:00
Winoteka Czas na Wino 
ul. Mieszka I 1/1

Poznań, 5 grudnia 2022,
17:30 – 20:30
SPOT. 
ul. Dolna Wilda 87

Ilość miejsc jest ograniczona.

LEVEL 2 - INTERMEDIATE (średniozaawansowany)

20 GODZIN KURSU ONLINE | DEGUSTACJA STACJONARNA 16 WIN

kurs winiarski

Cena kursu: 600 ZŁ 

Żeby uczestniczyć w kursie Level 2 należy ukończyć kurs Level 1.

  • Dowiesz się o ważnych czynnikach geograficznych w głównych regionach Kalifornii, takich jak rzeki, suche potoki i ważne pasma górskie, w tym pasmo przybrzeżne, góry Mayacamas, pasmo Vaca i góry Santa Cruz.
  • Przyjrzysz się bliżej siedmiu głównym odmianom winorośli, badając regiony, w których są uprawiane, i ich charakterystyczne profile smakowe.
  • Zdobędziesz wiedzę na temat rocznego cyklu życia winorośli i powiązanych terminów, w tym: kwitnienia, wegetacji, podcinania, zielonych zbiorów, czasu zbiorów i nie tylko.
  • Nauczysz się podstaw winiarstwa i poznasz typu beczek wykorzystywanych do dojrzewania wina (francuska vs. amerykańska vs. inny dąb europejski) oraz jak dobór dębu wpływa na styl wina.
  • Zagłębisz się w historyczne AVA w Lodi i delcie Sacramento, hrabstwie Mendocino, Paso Robles, hrabstwie San Luis Obispo, hrabstwie Monterey i górach Santa Cruz.

W ramach kursu weźmiesz udział w stacjonarnej degustacji 16 win kalifornijskich pochodzących z regionów i szczepów prezentowanych na kursie. Degustacja odbywa się w ramach jednego spotkania (3 godziny).

Daty najbliższych degustacji stacjonarnych
CAPSTONE CALIFORNIA LEVEL 2:

           Gdańsk, 19 września 2022                                          17:30 – 20:30                            Olivia Star
al. Grunwaldzka 472 C

Warszawa, 15 września 2022
17:30 – 20:30
Centrum Aleje 
al. Jerozolimskie 49/4

Poznań, 17 października 2022
14:00 – 17:00
SPOT. 
ul. Dolna Wilda 87

Ilość miejsc jest ograniczona.

O prowadzącym:

Adam Pawłowski MS

Pierwszy Polski Master Sommelier. Mistrz Polski Sommelierów 2014, laureat nagrody Akademii Gastronomicznej w Polsce Ars Coquinaria 2017 w kategorii „Mistrz Mistrzów”. Wykładowca i egzaminator The Court of Master Sommeliers, certyfikowany wykładowca The Wine & Spirit Education Trust, organizator i prowadzący kursów WSET na poziomach 1, 2 i 3 w ramach Adam Pawłowski MS Wine Academy, wykładowca Collegium Civitas na kierunku Teoria i Praktyka Sommelierska, wykładowca w Akademii Leona Koźmińskiego na kierunku Horeca Menedżer, niezależny konsultant branży HoReCa, felietonista magazynu Food Service, członek Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. Szlify w branży zdobywał między innymi w restauracji Northcote w Wielkiej Brytanii (1* przewodnika Michelin).

NAJCZĘŚCIEJ ZADAWANE PYTANIA:

Egzamin ma formę online i odbywa się na platformie e-learningowej Capsotone California.

Degustacje prowadzi Master Sommelier Adam Pawłowski.

W 5 miastach (Warszawa, Poznań, Kraków, Wrocław, Gdańsk).

Platforma Capstone California obsługuje wszystkie typy przeglądarek w tym przeglądarki na urządzeniach mobilnych.

Tak, na życzenie wystawiony zostanie imienny voucher.

Masz pytania o kursy?