WSET Level 2

Wejdź na kolejny poziom winiarskiego wtajemniczenia

Zyskaj obszerną wiedzę teoretyczną i umiejętności praktyczne, które pozwolą Ci jeszcze bardziej świadomie obcować z winem. Czerp przyjemność z poznawania sekretów produkcji i rozwijaj się jako winoman! Masz tak wiele do odkrycia!

Na kursie poznasz główne szczepy winorośli i ważne regiony, w których są uprawiane. Będziesz uczyć się o stylach win produkowanych z tych szczepów, a także kluczowej klasyfikacji i terminologii etykiet. Po zdanym egzaminie otrzymasz certyfikat oraz wpinkę WSET i będziesz mógł używać certyfikowanego loga WSET.

Kurs winiarski WSET 2 jest dedykowany dla bardzo ambitnych początkujących i osób z wiedzą na poziomie średniozaawansowanym. Mogą wziąć w nim udział zarówno pracownicy branży winiarskiej i gastronomicznej, jak i miłośnicy wina – niezwiązani z nim zawodowo.

Uwaga: nie musisz posiadać certyfikatu WSET 1, żeby zapisać się na WSET 2.

Dla kogo jest kurs winiarski WSET Level 2?

Kurs winiarski WSET 2 jest dedykowany dla bardzo ambitnych początkujących i osób z wiedzą na poziomie średniozaawansowanym. Mogą wziąć w nim udział zarówno pracownicy branży winiarskiej i gastronomicznej, jak i miłośnicy wina – niezwiązani z nim zawodowo. Uwaga: nie musisz posiadać certyfikatu WSET 1, żeby zapisać się na WSET 2.

Posiadasz już podstawową wiedzę o typach i stylach win, ale czujesz, że to dla Ciebie zdecydowanie za mało.

Pracujesz w branży gastronomicznej lub winiarskiej i chcesz podnieść swoje kwalifikacje zawodowe.

Chcesz rozwijać swoją wiedzę i pasję do win, a w przyszłości być może związać się z nimi zawodowo.

Zostań wykwalifikowanym winomanem!

Na kursie:

  • poznasz podstawy produkcji wina;
  • odkryjesz czynniki wpływające na styl wina;
  • nauczysz się kluczowych białych i czerwonych szczepów wraz z ich charakterystyką;
  • dowiesz się o najważniejszych regionach na świecie, w których uprawia się te szczepy;
  • nauczysz się terminologii etykiet;
  • poznasz podstawy łączenie win z jedzeniem;
  • dowiesz się, jak opisywać wina przy użyciu schematu degustacji WSET Level 2 Systematic Approach to Tasting Wine (SAT). Pobierz SAT w formie infograficznej

Pobierz sylabus kursu z kompletem informacji: pobieram sylabus

Co obejmuje kurs WSET 2?

  • 20 godzin zajęć stacjonarnych, prowadzonych z języku polskim
  • degustację minimum 40 win
  • książkę WSET Level 2 Award in Wines
  • dodatkowe autorskie materiały dydaktyczne i ćwiczenia
  • vouchery rabatowe nawet do -30% na zakupy w specjalistycznych sklepach winiarskich online
  • certyfikat i wpinkę WSET po zdanym egzaminie

W prezencie otrzymujesz także ebook “Poradnik łączenia wina i jedzenia”

Od kogo będziesz się uczyć?

Adam Pawłowski MS - <p>Pierwszy Polski Master Sommelier. Mistrz Polski Sommelierów 2014, laureat nagrody Akademii Gastronomicznej w Polsce Ars Coquinaria 2017 w kategorii „Mistrz Mistrzów”. Wykładowca i egzaminator The Court of Master Sommeliers, certyfikowany wykładowca The Wine & Spirit Education Trust, organizator i prowadzący kursów WSET na poziomach 1, 2 i 3 w ramach Adam Pawłowski MS Wine Academy, wykładowca Collegium Civitas na kierunku Teoria i Praktyka Sommelierska, wykładowca w Akademii Leona Koźmińskiego na kierunku Horeca Menedżer, niezależny konsultant branży HoReCa, felietonista magazynu Food Service, członek Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. Szlify w branży zdobywał między innymi w restauracji Northcote w Wielkiej Brytanii (1* przewodnika Michelin).</p>

Adam Pawłowski MS

Adam Pawłowski MS

Pierwszy Polski Master Sommelier. Mistrz Polski Sommelierów 2014, laureat nagrody Akademii Gastronomicznej w Polsce Ars Coquinaria 2017 w kategorii „Mistrz Mistrzów”. Wykładowca i egzaminator The Court of Master Sommeliers, certyfikowany wykładowca The Wine & Spirit Education Trust, organizator i prowadzący kursów WSET na poziomach 1, 2 i 3 w ramach Adam Pawłowski MS Wine Academy, wykładowca Collegium Civitas na kierunku Teoria i Praktyka Sommelierska, wykładowca w Akademii Leona Koźmińskiego na kierunku Horeca Menedżer, niezależny konsultant branży HoReCa, felietonista magazynu Food Service, członek Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. Szlify w branży zdobywał między innymi w restauracji Northcote w Wielkiej Brytanii (1* przewodnika Michelin).

Lechosław Olszewski - <p>Historyk i historyk sztuki, doktor nauk humanistycznych, którego pasją jest wino (WSET Advanced); zorganizował pierwszy polski festiwal win naturalnych, którego gościem była Isabelle Legeron MW (twórczyni RAW WINE); wykreowaną przez niego kartę win SPOT. Magazyn Wino uznał za najlepszą w Polsce; a festiwal „Polskie Wina” oraz konkurs winiarski „Polskie Korki” przyniosły SPOT. tytuł „Promotora kultury wina”; niekiedy pisze o winie, najczęściej do „Food & Friends”.</p>
<p> </p>

Lechosław Olszewski

Lechosław Olszewski

Historyk i historyk sztuki, doktor nauk humanistycznych, którego pasją jest wino (WSET Advanced); zorganizował pierwszy polski festiwal win naturalnych, którego gościem była Isabelle Legeron MW (twórczyni RAW WINE); wykreowaną przez niego kartę win SPOT. Magazyn Wino uznał za najlepszą w Polsce; a festiwal „Polskie Wina” oraz konkurs winiarski „Polskie Korki” przyniosły SPOT. tytuł „Promotora kultury wina”; niekiedy pisze o winie, najczęściej do „Food & Friends”.

 

Patrycja Nawrocka - <p>Patrycja Nawrocka – edukatorka, dziennikarka i entuzjastka polskiego wina.<br />
Niegdyś jako reporterka w telewizji, dziś jako winiarska edukatorka uwielbia przekazywać informacje w przystępny sposób. Jej gawędziarskie zapędy znalazły wyraz w autorskim projekcie “Wine Thinking” w mediach społecznościowych, gdzie uczy, kreuje i pisze o winie. Jej specjalnością są kursy abc wina i warsztaty kreatywne, które udowadniają, że z winem można jogować, florystykować a nawet brandingować. Posiada certyfikat WSET 3 i apetyt na więcej. Jej artykuły znajdziecie m.in na portalu winicjatywa.pl.</p>

Patrycja Nawrocka

Patrycja Nawrocka

Patrycja Nawrocka – edukatorka, dziennikarka i entuzjastka polskiego wina.
Niegdyś jako reporterka w telewizji, dziś jako winiarska edukatorka uwielbia przekazywać informacje w przystępny sposób. Jej gawędziarskie zapędy znalazły wyraz w autorskim projekcie “Wine Thinking” w mediach społecznościowych, gdzie uczy, kreuje i pisze o winie. Jej specjalnością są kursy abc wina i warsztaty kreatywne, które udowadniają, że z winem można jogować, florystykować a nawet brandingować. Posiada certyfikat WSET 3 i apetyt na więcej. Jej artykuły znajdziecie m.in na portalu winicjatywa.pl.

Łukasz Stępiński - <p>Certyfikowany Sommelier z Court of Master Sommelier, oraz WSET level 3, obecnie student WSET Diploma w Rust, Austria. Wieloletnie doświadczenie w najlepszych polskich hotelach (Bristol, Marriott) w ramach działu F&B, szlifował swoje umiejętności sommelierskie pracując na prestiżowych liniach statków pasażerskich (Cunard, Oceania Cruises) jako sommelier oraz HS. Z winem związany od lat pracując również na polskim rynku w branży importerskiej. Obecnie współpracujący z Robertem Mielżyńskim.<br />
Pasjonat dobrego jedzenia, podróży (nie tylko winiarskich), kolekcjoner książek o winie-obecnie ponad 200 tytułów).</p>

Łukasz Stępiński

Łukasz Stępiński

Certyfikowany Sommelier z Court of Master Sommelier, oraz WSET level 3, obecnie student WSET Diploma w Rust, Austria. Wieloletnie doświadczenie w najlepszych polskich hotelach (Bristol, Marriott) w ramach działu F&B, szlifował swoje umiejętności sommelierskie pracując na prestiżowych liniach statków pasażerskich (Cunard, Oceania Cruises) jako sommelier oraz HS. Z winem związany od lat pracując również na polskim rynku w branży importerskiej. Obecnie współpracujący z Robertem Mielżyńskim.
Pasjonat dobrego jedzenia, podróży (nie tylko winiarskich), kolekcjoner książek o winie-obecnie ponad 200 tytułów).

Marcin Oziębły - <p>Marcin jest sommelierem i managerem, który doświadczenie zdobywał w Wielkiej Brytanii w wielu restauracjach oznaczonych gwiazdką Michelin, z czego jako manager otwierał dwie z nich. Restauracja The Harrow prowadzona przez niego była uznana przez Sunday Times za jedną z 50 najlepszych w kraju, a lista win, którą się tam opiekował została uznana za najlepszą w całej Anglii. Marcin może się pochwalić ukończonymi kursami WSET Diploma i CMS Advanced Sommelier. Jest laureatem konkursu AFWS Bordeaux 2013 jak i finalistą zawodów na najlepszego sommeliera w Wielkiej Brytanii. Obecnie można go spotkać w Restauracji Biały Królik w Gdyni, gdzie pełni obowiązki kierownika gastronomii i głównego sommeliera.</p>

Marcin Oziębły

Marcin Oziębły

Marcin jest sommelierem i managerem, który doświadczenie zdobywał w Wielkiej Brytanii w wielu restauracjach oznaczonych gwiazdką Michelin, z czego jako manager otwierał dwie z nich. Restauracja The Harrow prowadzona przez niego była uznana przez Sunday Times za jedną z 50 najlepszych w kraju, a lista win, którą się tam opiekował została uznana za najlepszą w całej Anglii. Marcin może się pochwalić ukończonymi kursami WSET Diploma i CMS Advanced Sommelier. Jest laureatem konkursu AFWS Bordeaux 2013 jak i finalistą zawodów na najlepszego sommeliera w Wielkiej Brytanii. Obecnie można go spotkać w Restauracji Biały Królik w Gdyni, gdzie pełni obowiązki kierownika gastronomii i głównego sommeliera.

Najczęściej zadawane pytania

Jak przebiega egzamin?

Egzamin trwa 60min, zawiera 50 pytań i ma formę testu (abcd) z jedną prawidłową odpowiedzią.

Ile punktów należy uzyskać żeby zdać egzamin?

Minumum 55%

Czy otrzymam materiały do nauki?

Tak. Otrzymasz zestaw książek do kursu.

Ile win spróbuję na kursie?

Minimum 40 różnych typów win.

Ile trwa kurs?

Kurs odbywa się w ramach 20 godzin zajęć stacjonarnych.

Czy mogę kupić kurs na prezent?

Tak, na życzenie wystawiony zostanie imienny voucher w formie papierowej lub PDF do druku.

Nie mam ukończonych 18 lat. Czy mogę wziąć udział w kursie?

Osoby niepełnoletnie mogą uczestniczyć w kursie, ale z wyłączeniem etapu degustacji alkoholu.

Czy mogę zapłacić za kurs w kilku ratach?

Tak jest możliwość podziału płatności na dwie lub trzy części.

97% zdawalność egzaminu WSET 2 w 2022/23 roku

To wyniki moich kursantów. Test egzaminacyjny trwa 60 minut, jest w języku angielskim i składa się z 50 pytań wielokrotnego wyboru. Kandydaci, którzy zdobędą minimum 55% punktów, otrzymają certyfikat ukończenia kursu.

Zrób próbny quiz i sprawdź czy kurs WSET 2 jest dla ciebie quiz .

Jeśli zależy Ci przede wszystkim na czerpaniu przyjemności, wiedzy i pogłębianiu pasji, a nie potrzebujesz oficjalnych kwalifikacji, wcale nie musisz podchodzić do egzaminu. Test jest nieobowiązkowy. Możesz po prostu wziąć udział w kursie.

Szybki kontakt

    Wykonawcą strony jest firma Creospace