Adam Pawłowski Master Sommelier

Kurs winiarski
WSET Level 3

Dla kogo jest ten kurs?

Kierowany do osób, które chcą pogłębić wiedzę winiarską. Kurs szczegółowo porusza tematykę uprawy winorośli i produkcji wina. Zdobędziesz umiejętności opisywania i oceny win pod kątem ich stylu i jakości. Po zdanym egzaminie otrzymasz certyfikat oraz pin WSET i będziesz mógł używać certyfikowanego loga WSET.

  • dla niezwiązanych z branżą miłośników wina
  • dla pracowników branży gastronomicznej i winiarskiej
  • dla osób wiążących swoją przyszłość z branżą gastronomiczną i winiarską

Nie musisz posiadać certyfikatu WSET 2 żeby zapisać się na WSET 3. 

poznaj program kursu WSET Level 3:

kurs wset 3

Czego się nauczysz na kursie?

Unit 1

  • podstaw produkcji wina: lokalizacja, uprawa, produkcja, dojrzewanie, butelkowanie
  • wpływu powyższych czynników na charakterystykę kluczowych win:
    • spokojnych
    • musujących
    • wzmacnianych
  • jak aplikować zdobytą wiedzę w celu opisywania stylu wina i jego jakości

Unit 2

  • jak degustować wina, opisywać ich charakterystykę i oceniać ich jakość używając WSET Level 3 Systematic Approach to Tasting Wine® (SAT)

Realizacja kursu:

  • na kursie zdegustujesz minimum 70 win
  • otrzymasz książkę, ćwiczenia i dodatkowe materiały dydaktyczne
  • dla kwalifikacji na tym poziomie zalecane są minimum 54 godziny nauki we własnym zakresie, w tym 31,5 godzin zajęć kursowych
  • Po rejestracji na kurs uczestnik otrzymuje vouchery rabatowe (nawet do 30%) na zakupy do specjalistycznych sklepów winiarskich online i stacjonarnych

Dodatkowo w prezencie otrzymasz w PDF poradnik łączenia wina i jedzenia.

Po zakupie otrzymasz imienny voucher do wykorzystania przez 12 miesięcy.

kurs winiarski wset 3

Cena kursu: 3 900 zł

(możliwa płatność w dwóch ratach,
wystawiana jest faktura VAT)

Egzamin:

Unit 1 – test wielokrotnego wyboru (50 pytań) i arkusz 4 pytań wymagających odpowiedzi pisemnych w formie krótkiego eseju.

Unit 2 – ślepa degustacja dwóch win

Egzamin trwa 2,5 godziny i odbywa się w języku angielskim. Kandydaci, którzy zdobyli minimum 55% punktów otrzymają certyfikat ukończenia kursu.

Warunki uczestnictwa w kursie:

Zaleca się posiadanie WSET Level 2 Award in Wines and Spirits lub prezentowania wiedzy na podobnym poziomie. Uczestnik musi być w wieku uprawniającym go do konsumpcji alkoholu żeby wziąć udział w degustacji, natomiast nie wyklucza to jego z uczestnictwa w kursie.

Dodatkowe informacje:

W celu zdobycia pełnego zakresu informacji pobierz sylabus kursu, która znajduje się w linku poniżej:

TERMINARZ ZAJĘĆ KURSÓW WSET 3 W 2022/23:

WARSZAWA (14.10 – 16.12.2022)

14 października 17:30 – 21:00
15 października 10:00 – 17:00
18 listopada 17:30 – 21:00
19 listopada 10:00 – 17:00
9 grudnia 17:30 – 21:00
10 grudnia 10:00 – 17:00
16 grudnia 17:30 – 20:30
(egzamin) 

Zajęcia i egzamin odbędą się w: Centrum Aleje al. Jerozolimskie 49/4.

GDAŃSK (18.02 – 2.04.2023)

2 lutego 10:00 – 17:00
19 lutego 10:00 – 17:00
11 marca 10:00 – 17:00
12 marca 10:00 – 17:00
1 kwietnia 10:00 – 17:00
2 kwietnia 10:00 – 13:00
(egzamin) 

Zajęcia i egzamin odbędą się w:
Olivia Star al. Grunwaldzka 472 C

POZNAŃ (12.02 – 27.03.2023)

12 lutego 11:00 – 17:30
13 lutego 09:30 – 16:30
26 lutego 11:00 – 17:30
27 lutego 09:30 – 16:30
26 marca 11:00 – 17:30
                       27 marca 09:30 – 12:30                          (egzamin) 

Zajęcia i egzamin odbędą się w: SPOT. 
przy ulicy Dolna Wilda 87.

Ilość miejsc jest ograniczona.

O prowadzącym:

Adam Pawłowski MS

Pierwszy Polski Master Sommelier. Mistrz Polski Sommelierów 2014, laureat nagrody Akademii Gastronomicznej w Polsce Ars Coquinaria 2017 w kategorii „Mistrz Mistrzów”. Wykładowca i egzaminator The Court of Master Sommeliers, certyfikowany wykładowca The Wine & Spirit Education Trust, organizator i prowadzący kursów WSET na poziomach 1, 2 i 3 w ramach Adam Pawłowski MS Wine Academy, wykładowca Collegium Civitas na kierunku Teoria i Praktyka Sommelierska, wykładowca w Akademii Leona Koźmińskiego na kierunku Horeca Menedżer, niezależny konsultant branży HoReCa, felietonista magazynu Food Service, członek Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. Szlify w branży zdobywał między innymi w restauracji Northcote w Wielkiej Brytanii (1* przewodnika Michelin).

Poznaj opinię uczestniczków kursu:

„Adam jest pasjonatem wina o ogromnej wiedzy i klasie. W czasie WSET przekazywał nie tylko informacje związane z kursem, ale także ciekawostki i własne doświadczenia winiarskie. Wina, które dobierał do degustacji świetnie oddawały charakter omawianych szczepów i regionów, a prowadzenie degustacji w formie dyskusji sprawiło, że ocena win w czasie egzaminu była łatwa. Dzięki kursowi „zakręciłam się” winiarsko i zrozumiałam, że nadal chciałbym zagłębiać się w magicznym świecie win.”
Sylwia Bonin
„Kurs WSET III prowadzony przez Adama to połączenie pasji i profesjonalizmu, a takie podejście do winiarstwa jest również moją ambicją. Wina dobierane były w sposób przemyślany, zawsze reprezentatywne dla szczepu i regionu, ale nie zabrakło również kilku ciekawostek i niespodzianek. Doświadczenie, które Adam przemyca w swojej narracji, daje poczucie bezpośredniego kontaktu z opowiadanym światem wina. Z jednej strony kurs dał mi pewność, co do własnych rosnących umiejętności zawodowych, z drugiej jeszcze bardziej rozbudził hobbystyczny zapał do winiarstwa."
Michał Popiołek

Masz pytania o kursy?