Wiedza na miarę profesjonalnego sommeliera
Chcesz rozwijać karierę w branży winiarskiej? A może jesteś pasjonatem wina i wiesz już o nim dużo, ale masz apetyt na jeszcze więcej? Na prestiżowym kursie winiarskim WSET 3 uzyskasz specjalistyczną wiedzę, zaawansowane umiejętności sommelierskie i międzynarodowe kwalifikacje rozpoznawalne na całym świecie.
Kurs szczegółowo porusza tematykę uprawy winorośli i produkcji wina. Zdobędziesz umiejętności opisywania i oceny win pod kątem ich stylu oraz jakości. Po zdanym egzaminie otrzymasz certyfikat oraz wpinkę WSET i będziesz mógł używać certyfikowanego loga WSET.
Kurs winiarski WSET 3 jest kierowany do osób, które chcą pogłębić swoją już zaawansowaną wiedzę winiarską. Mogą wziąć w nim udział zarówno pracownicy branży winiarskiej i gastronomicznej, jak i miłośnicy wina – niezwiązani z nim zawodowo.
Uwaga: nie musisz posiadać certyfikatu WSET 2, żeby zapisać się na WSET 3, ale powinieneś prezentować wiedzę na podobnym poziomie.
Najblisze terminy
Dla kogo jest kurs winiarski WSET Level 3?
Kurs winiarski WSET 3 jest kierowany do osób, które chcą pogłębić swoją już zaawansowaną wiedzę winiarską. Mogą wziąć w nim udział zarówno pracownicy branży winiarskiej i gastronomicznej, jak i miłośnicy wina – niezwiązani z nim zawodowo. Uwaga: nie musisz posiadać certyfikatu WSET 2, żeby zapisać się na WSET 3, ale powinieneś prezentować wiedzę na podobnym poziomie.
Jesteś ambitnym miłośnikiem wina i chcesz profesjonalnie, pod okiem eksperta pogłębiać swoją wiedzę w tematyce winiarskiej.
Pracujesz z winem na co dzień i masz na jego temat szeroką wiedzę, ale chcesz ją dodatkowo rozwinąć i uzyskać potwierdzenie umiejętności w formie certyfikatu.
Czujesz, że wiesz już o winie naprawdę dużo i brakuje Ci nowych wyzwań. Chcesz przetestować swoje umiejętności i zwiększyć zakres winiarskich doświadczeń.
Co obejmuje kurs WSET 3?
- 31 godzin zajęć stacjonarnych, prowadzonych z języku polskim
- degustację minimum 70 win
- książkę WSET Level 3 Award in Wines
- dodatkowe autorskie materiały dydaktyczne i ćwiczenia
- vouchery rabatowe nawet do -30% na zakupy w specjalistycznych sklepach winiarskich online
- certyfikat i wpinkę WSET po zdanym egzaminie
- wspólne powtórki materiału, zadania domowe i egzamin próbny
- dla kwalifikacji na tym poziomie, w ramach przygotowań do egzaminu, zalecane są minimum 54 godziny dodatkowej nauki we własnym zakresie.
W prezencie otrzymujesz także ebook “Poradnik łączenia wina i jedzenia”
Zobacz, czego będziesz uczyć się na kursie WSET 3:
- podstaw produkcji wina: lokalizacja, uprawa, produkcja, dojrzewanie, butelkowanie;
- wpływu poniższych czynników na charakterystykę kluczowych win: – spokojnych, – musujących, – wzmacnianych;
- aplikowania zdobytej wiedzy do opisywania stylu wina i jego jakości;
- degustowania win, prezentacji ich charakterystyki i oceniania jakości przy użyciu WSET Level 3 Systematic Approach to Tasting Wine (SAT).
Pobierz sylabus kursu z kompletem informacji: pobieram sylabus
Od kogo będziesz się uczyć?
Adam Pawłowski MS
Adam Pawłowski MS
Pierwszy Polski Master Sommelier. Mistrz Polski Sommelierów 2014, laureat nagrody Akademii Gastronomicznej w Polsce Ars Coquinaria 2017 w kategorii „Mistrz Mistrzów”. Wykładowca i egzaminator The Court of Master Sommeliers, certyfikowany wykładowca The Wine & Spirit Education Trust, organizator i prowadzący kursów WSET na poziomach 1, 2 i 3 w ramach Adam Pawłowski MS Wine Academy, wykładowca Collegium Civitas na kierunku Teoria i Praktyka Sommelierska, wykładowca w Akademii Leona Koźmińskiego na kierunku Horeca Menedżer, niezależny konsultant branży HoReCa, felietonista magazynu Food Service, członek Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. Szlify w branży zdobywał między innymi w restauracji Northcote w Wielkiej Brytanii (1* przewodnika Michelin).
Marcin Oziębły
Marcin Oziębły
Marcin jest sommelierem i managerem, który doświadczenie zdobywał w Wielkiej Brytanii w wielu restauracjach oznaczonych gwiazdką Michelin, z czego jako manager otwierał dwie z nich. Restauracja The Harrow prowadzona przez niego była uznana przez Sunday Times za jedną z 50 najlepszych w kraju, a lista win, którą się tam opiekował została uznana za najlepszą w całej Anglii. Marcin może się pochwalić ukończonymi kursami WSET Diploma i CMS Advanced Sommelier. Jest laureatem konkursu AFWS Bordeaux 2013 jak i finalistą zawodów na najlepszego sommeliera w Wielkiej Brytanii. Obecnie można go spotkać w Restauracji Biały Królik w Gdyni, gdzie pełni obowiązki kierownika gastronomii i głównego sommeliera.
Michał Popiołek
Michał Popiołek
Michał pracuje na co dzień po dwóch stronach winiarskiej barykady – w winnicy oraz u importera. W Winnicy Saint Vincent odpowiada za kwestie handlowe, jak również coraz szerzej zajmuje się kwestiami produkcyjnymi. Z jego inicjatywy powołana została do życia linia win niskointerwencyjnych Saint Vincent. Fachu winiarskiego uczył się praktykując u topowych winiarzy we Włoszech, Niemczech, Francji i RPA. W firmie VININOVA odpowiada za portfolio win naturalnych, których jest pasjonatem. Do jego zadań należy współpraca z gastronomią, organizacja i prowadzenie wydarzeń winiarskich, budowa i opieka nad portfolio. W 2023 roku zdobył certyfikat WSET IV Diploma. Jest członkiem Stowarzyszenia Sommelierów Polskich.
Najczęściej zadawane pytania
Jak przebiega egzamin?
Egzamin trwa 45min, zawiera 30 pytań i ma formę testu (abcd) z jedną prawidłową odpowiedzią.
Czy otrzymam materiały do nauki?
Tak. Otrzymasz książkę do kursu.
Ile win spróbuję na kursie?
Minimum 12 różnych typów win.
Ile trwa kurs?
Kurs odbywa się w ramach 7 godzin zajęć stacjonarnych. Może być realizowany w jeden lub dwa dni.
Czy mogę kupić kurs na prezent?
Tak, na życzenie wystawiony zostanie imienny voucher w formie papierowej lub PDF do druku.
Nie mam ukończonych 18 lat. Czy mogę wziąć udział w kursie?
Osoby niepełnoletnie mogą uczestniczyć w kursie, ale z wyłączeniem etapu degustacji alkoholu.
Czy mogę rozłożyć płatność za kurs na kilka rat?
Tak jest możliwość podziału płatności na dwie lub trzy części.
Przebieg egzaminu WSET 3
ierwszy etap egzaminu trwa 30 minut i polega na ślepej degustacji dwóch win (białe i czerwone). Drugi etap to dwugodzinna pisemna część teoretyczna: test 50 pytań wielokrotnego wyboru i arkusz z 4 pytaniami otwartymi, które wymagają odpowiedzi w formie krótkich akapitów.
Cały egzamin trwa 2,5 godziny i odbywa się w języku angielskim. Kandydaci, którzy zdobędą minimum 55% punktów z każdej części egzaminu, otrzymają certyfikat ukończenia kursu.
Jeśli zależy Ci przede wszystkim na czerpaniu przyjemności, wiedzy i pogłębianiu pasji, a nie potrzebujesz oficjalnych kwalifikacji, wcale nie musisz podchodzić do egzaminu. Możesz po prostu wziąć udział w kursie.