WSET Level 3

Wiedza na miarę profesjonalnego sommeliera

Chcesz rozwijać karierę w branży winiarskiej? A może jesteś pasjonatem wina i wiesz już o nim dużo, ale masz apetyt na jeszcze więcej? Na prestiżowym kursie winiarskim WSET 3 uzyskasz specjalistyczną wiedzę, zaawansowane umiejętności sommelierskie i międzynarodowe kwalifikacje rozpoznawalne na całym świecie.

Kurs szczegółowo porusza tematykę uprawy winorośli i produkcji wina. Zdobędziesz umiejętności opisywania i oceny win pod kątem ich stylu oraz jakości. Po zdanym egzaminie otrzymasz certyfikat oraz wpinkę WSET i będziesz mógł używać certyfikowanego loga WSET.

Kurs winiarski WSET 3 jest kierowany do osób, które chcą pogłębić swoją już zaawansowaną wiedzę winiarską. Mogą wziąć w nim udział zarówno pracownicy branży winiarskiej i gastronomicznej, jak i miłośnicy wina – niezwiązani z nim zawodowo.

Uwaga: nie musisz posiadać certyfikatu WSET 2, żeby zapisać się na WSET 3, ale powinieneś prezentować wiedzę na podobnym poziomie.

Dla kogo jest kurs winiarski WSET Level 3?

Kurs winiarski WSET 3 jest kierowany do osób, które chcą pogłębić swoją już zaawansowaną wiedzę winiarską. Mogą wziąć w nim udział zarówno pracownicy branży winiarskiej i gastronomicznej, jak i miłośnicy wina – niezwiązani z nim zawodowo. Uwaga: nie musisz posiadać certyfikatu WSET 2, żeby zapisać się na WSET 3, ale powinieneś prezentować wiedzę na podobnym poziomie.

Jesteś ambitnym miłośnikiem wina i chcesz profesjonalnie, pod okiem eksperta pogłębiać swoją wiedzę w tematyce winiarskiej.

Pracujesz z winem na co dzień i masz na jego temat szeroką wiedzę, ale chcesz ją dodatkowo rozwinąć i uzyskać potwierdzenie umiejętności w formie certyfikatu.

Czujesz, że wiesz już o winie naprawdę dużo i brakuje Ci nowych wyzwań. Chcesz przetestować swoje umiejętności i zwiększyć zakres winiarskich doświadczeń.

Co obejmuje kurs WSET 3?

  • 31 godzin zajęć stacjonarnych, prowadzonych z języku polskim
  • degustację minimum 70 win
  • książkę WSET Level 3 Award in Wines
  • dodatkowe autorskie materiały dydaktyczne i ćwiczenia
  • vouchery rabatowe nawet do -30% na zakupy w specjalistycznych sklepach winiarskich online
  • certyfikat i wpinkę WSET po zdanym egzaminie
  • wspólne powtórki materiału, zadania domowe i egzamin próbny
  • dla kwalifikacji na tym poziomie, w ramach przygotowań do egzaminu, zalecane są minimum 54 godziny dodatkowej nauki we własnym zakresie.

W prezencie otrzymujesz także ebook “Poradnik łączenia wina i jedzenia”

 

Zobacz, czego będziesz uczyć się na kursie WSET 3:

  • podstaw produkcji wina: lokalizacja, uprawa, produkcja, dojrzewanie, butelkowanie;
  • wpływu poniższych czynników na charakterystykę kluczowych win: – spokojnych, – musujących, – wzmacnianych;
  • aplikowania zdobytej wiedzy do opisywania stylu wina i jego jakości;
  • degustowania win, prezentacji ich charakterystyki i oceniania jakości przy użyciu WSET Level 3 Systematic Approach to Tasting Wine (SAT).

Pobierz sylabus kursu z kompletem informacji: pobieram sylabus

Od kogo będziesz się uczyć?

Adam Pawłowski MS - <p>Pierwszy Polski Master Sommelier. Mistrz Polski Sommelierów 2014, laureat nagrody Akademii Gastronomicznej w Polsce Ars Coquinaria 2017 w kategorii „Mistrz Mistrzów”. Wykładowca i egzaminator The Court of Master Sommeliers, certyfikowany wykładowca The Wine & Spirit Education Trust, organizator i prowadzący kursów WSET na poziomach 1, 2 i 3 w ramach Adam Pawłowski MS Wine Academy, wykładowca Collegium Civitas na kierunku Teoria i Praktyka Sommelierska, wykładowca w Akademii Leona Koźmińskiego na kierunku Horeca Menedżer, niezależny konsultant branży HoReCa, felietonista magazynu Food Service, członek Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. Szlify w branży zdobywał między innymi w restauracji Northcote w Wielkiej Brytanii (1* przewodnika Michelin).</p>

Adam Pawłowski MS

Adam Pawłowski MS

Pierwszy Polski Master Sommelier. Mistrz Polski Sommelierów 2014, laureat nagrody Akademii Gastronomicznej w Polsce Ars Coquinaria 2017 w kategorii „Mistrz Mistrzów”. Wykładowca i egzaminator The Court of Master Sommeliers, certyfikowany wykładowca The Wine & Spirit Education Trust, organizator i prowadzący kursów WSET na poziomach 1, 2 i 3 w ramach Adam Pawłowski MS Wine Academy, wykładowca Collegium Civitas na kierunku Teoria i Praktyka Sommelierska, wykładowca w Akademii Leona Koźmińskiego na kierunku Horeca Menedżer, niezależny konsultant branży HoReCa, felietonista magazynu Food Service, członek Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. Szlify w branży zdobywał między innymi w restauracji Northcote w Wielkiej Brytanii (1* przewodnika Michelin).

Marcin Oziębły - <p>Marcin jest sommelierem i managerem, który doświadczenie zdobywał w Wielkiej Brytanii w wielu restauracjach oznaczonych gwiazdką Michelin, z czego jako manager otwierał dwie z nich. Restauracja The Harrow prowadzona przez niego była uznana przez Sunday Times za jedną z 50 najlepszych w kraju, a lista win, którą się tam opiekował została uznana za najlepszą w całej Anglii. Marcin może się pochwalić ukończonymi kursami WSET Diploma i CMS Advanced Sommelier. Jest laureatem konkursu AFWS Bordeaux 2013 jak i finalistą zawodów na najlepszego sommeliera w Wielkiej Brytanii. Obecnie można go spotkać w Restauracji Biały Królik w Gdyni, gdzie pełni obowiązki kierownika gastronomii i głównego sommeliera.</p>

Marcin Oziębły

Marcin Oziębły

Marcin jest sommelierem i managerem, który doświadczenie zdobywał w Wielkiej Brytanii w wielu restauracjach oznaczonych gwiazdką Michelin, z czego jako manager otwierał dwie z nich. Restauracja The Harrow prowadzona przez niego była uznana przez Sunday Times za jedną z 50 najlepszych w kraju, a lista win, którą się tam opiekował została uznana za najlepszą w całej Anglii. Marcin może się pochwalić ukończonymi kursami WSET Diploma i CMS Advanced Sommelier. Jest laureatem konkursu AFWS Bordeaux 2013 jak i finalistą zawodów na najlepszego sommeliera w Wielkiej Brytanii. Obecnie można go spotkać w Restauracji Biały Królik w Gdyni, gdzie pełni obowiązki kierownika gastronomii i głównego sommeliera.

Michał Popiołek - <p>Michał pracuje na co dzień po dwóch stronach winiarskiej barykady – w winnicy oraz u importera. W Winnicy Saint Vincent odpowiada za kwestie handlowe, jak również coraz szerzej zajmuje się kwestiami produkcyjnymi. Z jego inicjatywy powołana została do życia linia win niskointerwencyjnych Saint Vincent. Fachu winiarskiego uczył się praktykując u topowych winiarzy we Włoszech, Niemczech, Francji i RPA. W firmie VININOVA odpowiada za portfolio win naturalnych, których jest pasjonatem. Do jego zadań należy współpraca z gastronomią, organizacja i prowadzenie wydarzeń winiarskich, budowa i opieka nad portfolio. W 2023 roku zdobył certyfikat WSET IV Diploma. Jest członkiem Stowarzyszenia Sommelierów Polskich.</p>

Michał Popiołek

Michał Popiołek

Michał pracuje na co dzień po dwóch stronach winiarskiej barykady – w winnicy oraz u importera. W Winnicy Saint Vincent odpowiada za kwestie handlowe, jak również coraz szerzej zajmuje się kwestiami produkcyjnymi. Z jego inicjatywy powołana została do życia linia win niskointerwencyjnych Saint Vincent. Fachu winiarskiego uczył się praktykując u topowych winiarzy we Włoszech, Niemczech, Francji i RPA. W firmie VININOVA odpowiada za portfolio win naturalnych, których jest pasjonatem. Do jego zadań należy współpraca z gastronomią, organizacja i prowadzenie wydarzeń winiarskich, budowa i opieka nad portfolio. W 2023 roku zdobył certyfikat WSET IV Diploma. Jest członkiem Stowarzyszenia Sommelierów Polskich.

Najczęściej zadawane pytania

Jak przebiega egzamin?

Egzamin trwa 45min, zawiera 30 pytań i ma formę testu (abcd) z jedną prawidłową odpowiedzią.

Czy otrzymam materiały do nauki?

Tak. Otrzymasz książkę do kursu.

Ile win spróbuję na kursie?

Minimum 12 różnych typów win.

Ile trwa kurs?

Kurs odbywa się w ramach 7 godzin zajęć stacjonarnych. Może być realizowany w jeden lub dwa dni.

Czy mogę kupić kurs na prezent?

Tak, na życzenie wystawiony zostanie imienny voucher w formie papierowej lub PDF do druku.

Nie mam ukończonych 18 lat. Czy mogę wziąć udział w kursie?

Osoby niepełnoletnie mogą uczestniczyć w kursie, ale z wyłączeniem etapu degustacji alkoholu.

Czy mogę rozłożyć płatność za kurs na kilka rat?

Tak jest możliwość podziału płatności na dwie lub trzy części.

 

Przebieg egzaminu WSET 3

ierwszy etap egzaminu trwa 30 minut i polega na ślepej degustacji dwóch win (białe i czerwone). Drugi etap to dwugodzinna pisemna część teoretyczna: test 50 pytań wielokrotnego wyboru i arkusz z 4 pytaniami otwartymi, które wymagają odpowiedzi w formie krótkich akapitów.

Cały egzamin trwa 2,5 godziny i odbywa się w języku angielskim. Kandydaci, którzy zdobędą minimum 55% punktów z każdej części egzaminu, otrzymają certyfikat ukończenia kursu.

Jeśli zależy Ci przede wszystkim na czerpaniu przyjemności, wiedzy i pogłębianiu pasji, a nie potrzebujesz oficjalnych kwalifikacji, wcale nie musisz podchodzić do egzaminu. Możesz po prostu wziąć udział w kursie.

Szybki kontakt

    Wykonawcą strony jest firma Creospace