
Kurs winiarski
WSET Level 1
Dla kogo jest ten kurs?
Kurs nadaje się dla osób początkujących i posiadających wiedzę podstawową.
- dla niezwiązanych z branżą miłośników wina
- dla pracowników branży gastronomicznej i winiarskiej
- dla osób wiążących swoją przyszłość z branżą gastronomiczną i winiarską
Kurs wprowadzający w tematykę winiarską. Na kursie uczestnicy poznają główne typy i style win na podstawie analizy barwy, nosa, ust. Po zakończonym kursie zdobędą podstawowe umiejętności opisywania win, serwowania i łączenia ich z jedzeniem.
Po pozytywnie zdanym egzaminie otrzymasz certyfikat i pin WSET.
poznaj program kursu WSET Level 1:
Czego się nauczysz na kursie?
- Główne typy i style win
- Główne szczepy winorośli i ich charakterystyka
- Jak przechowywać i serwować wina
- Podstawy łączenie wina z jedzeniem
- Jak opisywać wina przy użyciu schematu degustacji WSET Level 1 Systematic Approach to Tasting Wines (SAT)
Realizacja kursu:
- 7 godzin zajęć stacjonarnych
- na kursie zdegustujesz minimum 12 win
- otrzymasz książkę WSET Level 1 Award in Wines oraz dodatkowe materiały dydaktyczne
- po rejestracji na kurs otrzymasz vouchery rabatowe (nawet do 30%) na zakupy do specjalistycznych sklepów winiarskich online i stacjonarnych
Dodatkowo w prezencie otrzymasz w PDF poradnik łączenia wina i jedzenia.
Po zakupie otrzymasz imienny voucher do wykorzystania przez 12 miesięcy.
Egzamin:
Test wielokrotnego wyboru (30 pytań) w języku angielskim.
Zdawalność egzaminu WSET 1 w roku 2021/22 wyniosła 95%.
Warunki uczestnictwa w kursie:
Uczestnik musi być w wieku uprawniającym go do konsumpcji alkoholu żeby wziąć udział w degustacji, natomiast nie wyklucza to jego z uczestnictwa w kursie.
Dodatkowe informacje:
W celu zdobycia pełnego zakresu informacji pobierz sylabus kursu, która znajduje się w linku poniżej:
TERMINARZ ZAJĘĆ KURSÓW WSET 1 W 2023:
GDAŃSK (24.04 – 15.05.2023)
24 kwietnia 17:30 – 21:00
15 maja 17:30 – 21:00
(zajęcia i egzamin)
Zajęcia i egzamin odbędą się w Olivia Star al. Grunwaldzka 472 C
Prowadzący: Adam Pawłowski
WARSZAWA (01/15.02.2023)
01 lutego 17:30 – 21:00
15 lutego 17:30 – 21:00
(zajęcia i egzamin)
Zajęcia i egzamin odbędą się w Centrum Aleje al. Jerozolimskie 49/4.
Prowadzący: Adam Pawłowski Łukasz Stępiński
POZNAŃ (17/24.05.2023)
17 maja 17:30 – 21:00
24 maja 17:30 – 21:00
(zajęcia i egzamin)
Zajęcia i egzamin odbędą się w SPOT. przy ulicy Dolna Wilda 87.
Prowadzący: Lechosław Olszewski
Ilość miejsc jest ograniczona.
O prowadzącyCH:
Adam Pawłowski MS
Pierwszy Polski Master Sommelier. Mistrz Polski Sommelierów 2014, laureat nagrody Akademii Gastronomicznej w Polsce Ars Coquinaria 2017 w kategorii „Mistrz Mistrzów”. Wykładowca i egzaminator The Court of Master Sommeliers, certyfikowany wykładowca The Wine & Spirit Education Trust, organizator i prowadzący kursów WSET na poziomach 1, 2 i 3 w ramach Adam Pawłowski MS Wine Academy, wykładowca Collegium Civitas na kierunku Teoria i Praktyka Sommelierska, wykładowca w Akademii Leona Koźmińskiego na kierunku Horeca Menedżer, niezależny konsultant branży HoReCa, felietonista magazynu Food Service, członek Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. Szlify w branży zdobywał między innymi w restauracji Northcote w Wielkiej Brytanii (1* przewodnika Michelin).

Lechosław Olszewski
Historyk i historyk sztuki, doktor nauk humanistycznych, którego pasją jest wino (WSET Advanced); zorganizował pierwszy polski festiwal win naturalnych, którego gościem była Isabelle Legeron MW (twórczyni RAW WINE); wykreowaną przez niego kartę win SPOT. Magazyn Wino uznał za najlepszą w Polsce; a festiwal „Polskie Wina” oraz konkurs winiarski „Polskie Korki” przyniosły SPOT. tytuł „Promotora kultury wina”; niekiedy pisze o winie, najczęściej do „Food & Friends”.

Łukasz Stępiński
Certyfikowany Sommelier z Court of Master Sommelier, oraz WSET level 3 (pass with distinction), obecnie student WSET Diploma w Rust, Austria. Wieloletnie doświadczenie w najlepszych polskich hotelach (Bristol, Marriott) w ramach działu F&B, szlifował swoje umiejętności sommelierskie pracując na prestiżowych liniach statków pasażerskich (Cunard, Oceania Cruises) jako sommelier oraz HS. Z winem związany od lat pracując również na polskim rynku w branży importerskiej. Obecnie współpracujący z Robertem Mielżyńskim. Pasjonat dobrego jedzenia, podróży (nie tylko winiarskich), kolekcjoner książek o winie-obecnie ponad 200 tytułów).
Poznaj opinię uczestniczki kursu:
NAJCZĘŚCIEJ ZADAWANE PYTANIA:
Egzamin trwa 45min, zawiera 30 pytań i ma formę testu (abcd) z jedną prawidłową odpowiedzią.
Tak. Otrzymasz książkę do kursu.
Minimum 12 różnych typów win.
Kurs odbywa się w ramach 7 godzin zajęć stacjonarnych. Może być realizowany w jeden lub dwa dni.
Tak, na życzenie wystawiony zostanie imienny voucher w formie papierowej lub PDF do druku.