Capstone California
Capstone California to międzynarodowa platforma wiedzy o winach kalifornijskich oferująca cztery poziomy certyfikacji.
Program powstał z inicjatywy California Wine Institute, a Adam Pawłowski MS Wine Academy jest jego partnerem i realizatorem kursów na terenie Polski. Każdy poziom opiera się na poprzednim i obejmuje historię, geografię, klimat, gleby, szczepy winorośli, uprawę winorośli, winifikację, leżakowanie, prawo winiarskie, oficjalne klasyfikacje, terminologię, producentów, roczniki win kalifornijskich i ekonomie wina.
Dla kogo są te kursy?
- Dla niezwiązanych z branżą miłośników wina. Od nowicjusza (nie jest wymagana znajomość wina) do eksperta
- Dla pracowników branży gastronomicznej i winiarskiej
- Dla osób wiążących swoją przyszłość z branżą gastronomiczną i winiarską
W jakim języku odbywają się kursy?
- Treści kursów na platformie online Capstone California level 1 i level 2 w języku polskim
- Degustacje stacjonarne w ramach wszystkich poziomów kursów prowadzone w języku polskim
Czy otrzymam certyfikat?
Tak. Po pomyślnym zdaniu egzaminu otrzymasz certyfikat Capstone California w formie elektronicznej, zapewniający wiedzę potrzebną do przejścia na następny poziom.
Gdzie odbywają się zajęcia?
- Zajęcia są wygodną mieszanką zajęć do samodzielnej nauki i zajęć online, zaprojektowanych tak, aby mogły się odbywać według własnego harmonogramu
- Oprócz nauki online każdy kursu przewiduje stacjonarną degustację win kalifornijskich z Master Sommelierem Adamem Pawłowski
- Level 1 – degustacja stacjonarna 8 win z elementami wykładu (3 godziny)
- Level 2 – degustacja stacjonarna 16 win z elementami wykładu (3 godzin)
- Level 3 – dwie degustacje stacjonarne 20+ win z elementami wykładu (10 godzin)
Jak wygląda proces rejestracji na kurs?
- Kliknij w przycisk Zapisz się przy wybranym kursie i wybierz z listy kurs z degustacją stacjonarną w danym mieście, po rejestracji otrzymasz e-mail z danymi do dokonania płatności, rezerwacja miejsca na kursie będzie potwierdzana po otrzymaniu wpłaty na konto lub na podstawie potwierdzenia przelewu.
- Po zapisaniu się na kurs otrzymasz login i hasło do platformy edukacyjnej online Capstone i możesz rozpocząć naukę w ramach wybranego poziomu.
Kursy Capstone California to idealny prezent dla winomana. Po zakupie otrzymasz imienny voucher do wykorzystania przez 12 miesięcy. Kliknij i zamów
LEVEL 1 INTRODUCTORY | 6 GODZIN KURSU ONLINE, DEGUSTACJA STACJONARNA 8 WIN | 350ZŁ
Program kursu Capstone California Level 1
- Poznasz historię win kalifornijskich, w tym ery misji, gorączki złota, prohibicji i czasów współczesnych.
- Dowiesz się, jak geografia Kalifornii, Pacyfik i pasma górskie wpływają na uprawę winorośli i style winiarskie.
- Zdobędziesz podstawową wiedzę na temat praktyk uprawy winorośli, w tym umiejętność identyfikowania i opisywania ważnych odmian winorośli uprawianych w Kalifornii.
- Poznasz najważniejsze regiony kalifornijskie w tym światowej sławy AVA z Napa Valley, Sonoma County i Santa Barbara County.
- Poznasz kultowe winiarnie Kalifornii, takie jak Ridge Vineyards, Frog’s Leap Winery i Robert Mondavi Winery.
- Dowiesz się o najważniejszych statystykach dotyczących wina kalifornijskiego w światowej produkcji, konsumpcji i eksporcie.
W ramach kursu weźmiesz udział w stacjonarnej degustacji 8 win kalifornijskich pochodzących z regionów i szczepów prezentowanych na kursie. Degustacja odbywa się w ramach jednego spotkania (3 godziny) w jednym z 5 miast.
Daty najbliższych degustacji stacjonarnych Capstone California Level 1
Ilość miejsc ograniczona
Gdańsk, 5 lipca 2022 Olivia Star, 17:30 – 20:30 Olivia Star al. Grunwaldzka 472 C Zapisz się
Gorzów Wlkp., 10 września 2022, 16:00 – 19:00 w winotece Czas na Wino. przy ulicy Mieszka I 1/1 Zapisz się
Poznań, 5 grudnia 2022, 17:30 – 20:30, SPOT. ul. Dolna Wilda 87 Zapisz się
Warszawa, 16 listopada 2022 17:30 – 20:30 Centrum Aleje al. Jerozolimskie 49/4 Zapisz się
LEVEL 2 INTERMEDIATE | 20 GODZIN KURSU ONLINE, DEGUSTACJA STACJONARNA 16 WIN | 600ZŁ
Żeby uczestniczyć w kursie Level 2 należy ukończyć kurs Level 1.
Program kursu Capstone California Level 2
- Dowiesz się o ważnych czynnikach geograficznych w głównych regionach Kalifornii, takich jak rzeki, suche potoki i ważne pasma górskie, w tym pasmo przybrzeżne, góry Mayacamas, pasmo Vaca i góry Santa Cruz.
- Przyjrzysz się bliżej siedmiu głównym odmianom winorośli, badając regiony, w których są uprawiane, i ich charakterystyczne profile smakowe.
- Zdobędziesz wiedzę na temat rocznego cyklu życia winorośli i powiązanych terminów, w tym: kwitnienia, wegetacji, podcinania, zielonych zbiorów, czasu zbiorów i nie tylko.
- Nauczysz się podstaw winiarstwa i poznasz typu beczek wykorzystywanych do dojrzewania wina (francuska vs. amerykańska vs. inny dąb europejski) oraz jak dobór dębu wpływa na styl wina.
- Zagłębisz się w historyczne AVA w Lodi i delcie Sacramento, hrabstwie Mendocino, Paso Robles, hrabstwie San Luis Obispo, hrabstwie Monterey i górach Santa Cruz.
W ramach kursu weźmiesz udział w stacjonarnej degustacji 16 win kalifornijskich pochodzących z regionów i szczepów prezentowanych na kursie. Degustacja odbywa się w ramach jednego spotkania (3 godziny).
Daty najbliższych degustacji stacjonarnych Capstone California Level 2 w 2021:
Żeby uczestniczyć w kursie Level 2 należy ukończyć kurs Level 1.
Ilość miejsc ograniczona
Warszawa, 15 września 2022 17:30 – 20:30 Centrum Aleje al. Jerozolimskie 49/4 Zapisz się
Poznań, 17 października 2022, 14:00 – 17:00 SPOT. ul. Dolna Wilda 87 Zapisz się
LEVEL 3 ADVANCED
Więcej informacji o tym poziomie JUŻ WKRÓTCE.
LEVEL 4 EXPERT
Więcej informacji o tym poziomie JUŻ WKRÓTCE.
O prowadzącym degustacje stacjonarne
Adam Pawłowski MS – Pierwszy Polski Master Sommelier. Mistrz Polski Sommelierów 2014, laureat nagrody Akademii Gastronomicznej w Polsce Ars Coquinaria 2017 w kategorii „Mistrz Mistrzów”. Wykładowca i egzaminator The Court of Master Sommeliers, certyfikowany wykładowca The Wine & Spirit Education Trust, organizator i prowadzący kursów WSET na poziomach 1, 2 i 3 w ramach Adam Pawłowski MS Wine Academy, wykładowca Collegium Civitas na kierunku Teoria i Praktyka Sommelierska, wykładowca w Akademii Leona Koźmińskiego na kierunku Horeca Menedżer, niezależny konsultant branży HoReCa, felietonista magazynu Food Service, członek Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. Szlify w branży zdobywał między innymi w restauracji Northcote w Wielkiej Brytanii (1* przewodnika Michelin).
NAJCZĘŚCIEJ ZADAWANE PYTANIA:
1. Jak przebiega egzamin?
Egzamin ma formę online i odbywa się na platformie e-learningowej Capsotone California.
2. Kto prowadzi degustacje stacjonarne?
Degustacje prowadzi Master Sommelier Adam Pawłowski.
3. Gdzie w ramach kursów odbywają się degustacje stacjonarne?
W 5 miastach (Warszawa, Poznań, Kraków, Wrocław, Gdańsk).
4. Na jakich urządzeniach mogę odbyć kurs?
Platforma Capstone California obsługuje wszystkie typy przeglądarek w tym przeglądarki na urządzeniach mobilnych.
5. Czy mogę kupić kurs na prezent?
Tak, na życzenie wystawiony zostanie imienny voucher.
Kontakt:
Email: info@adampawlowskims.pl
tel. 791654167
Zapisz się do newslettera i bądź na bieżąco
Kursy Capstone California to idealny prezent dla winomana. Po zakupie otrzymasz imienny voucher do wykorzystania przez 12 miesięcy. Kliknij i zamów
Więcej o programie Capstone California znajdziesz na CapstoneCalifornia.com
Media o Capstone California
Stowarzyszenie Sommelierów Polskich